Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mart 2020

How It Works Türkiye - Sayı 17

How It Works Türkiye

How It Works Türkiye - Sayı 17 Gönderileri

How It Works Türkiye - Sayı 17 kitaplarını, How It Works Türkiye - Sayı 17 sözleri ve alıntılarını, How It Works Türkiye - Sayı 17 yazarlarını, How It Works Türkiye - Sayı 17 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Uzay sadece üç boyutlu olsa bile “zaman” dediğimiz dördüncü bir boyut daha var. Böylece evreni dört boyutlu “uzay-zaman” içinde görselleştirebiliyoruz. Ancak bazı kuramlara göre uzay-zaman, yıldızlar ve galaksiler gibi fiziksel nesneleri içeren soyut bir çerçeve değil, başlı başına fiziksel bir madde. Onu okyanusa benzetmek mümkün: Nasıl ki okyanustaki su sayısız molekülden oluşuyorsa uzay-zaman da elimizdeki aletlerin ulaşamayacağı bir gerçeklik düzeyindeki parçacıklardan oluşuyor. Bu kuram, uzay-zamanı sıfır viskoziteye sahip bir “süper akışkan” şeklinde görselleştiriyor. Bu tür sıvıların garip bir özelliği var: Sıradan bir sıvıyı karıştırdığınızda sıvının hepsi döner ama süper akışkanlar topluca dönmek yerine küçük girdaplara ayrılıyor. Süper akışkan uzay-zamanda bu girdaplardan galaksiler oluşuyor olabilir.
How It Works Türkiye - Sayı 17
How It Works Türkiye - Sayı 17How It Works Türkiye · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202031 okunma
Araştırmacılar fareleri asetofenon( tatlı kokulu bir kimyasal) kokusundan korkacak şekilde koşullandırdı. Koşullanmış farelerin yavrularının ve hatta torunlarının da bu kokudan ürktüğünü gördüler.
Reklam
Günümüzde bazı fobilerin genetik kökenli olduğu düşünülüyor. Tek yumurta ikizleri ayrı yetiştirirseler bile aynı mantıksız korkuları paylaşma ihtimalleri çift yumurta ikizlerinden daha yüksek.
Karanlık Korkusu
Görme, tartışmasız en önemli duyumuzdur. Zifiri karanlıkta etrafımızdakilerden habersiz ve savunmasız kalıyoruz. Atalarımız geceleri yırtıcı hayvanların saldırısına uğrama riski altındaydı. 2011’de yapılan bir araştırma, günümüzde bile insanlara yönelik Afrika aslanı saldırılarının çocuğunun hava karardıktan sonra gerçekleştiğini buldu. Bugün çoğumuzun uyurken bir hayvana yem olma riski hiç yok ama göremediğimiz zaman içgüdüsel olarak daha endişeli oluyoruz.
Bazı korkularımız tehlikeye karşı evrimsel bir tepki olarak gelişmiş.
Fobilerin nedeni her zaman kesin olarak bilinemiyor ama birçok vakanın kaynağı, travmatik bir olayın yaşanması veya böyle bir olaya tanık olunması.
Reklam
Agorafobi genellikle “açık alan korkusu” olarak tanımlanıyor ama kaçması zor olan her türlü durumda veya bir şeyler ters gittiğinde yardım bulunamayacağı durumlarda yaşanan korkuyu da kapsıyor.
Bazı evrimsel korkular beynimize sıkı sıkıya bağlı, ama yaşamlarımız boyunca başka korkular da geliştiriyoruz.
Korku en güçlü ve en ilkel duygularımızdan biridir. Dünya büyük ve kötü bir yer. Bazı şeylerden korkmak bizi olası tehlikelerden koruyor ve hayatta kalmamızı sağlıyor.
Aydaki bir kratere Schrödinger’in adı verildi. Ay’ın uzak yüzünde, güney kutbu yakınlarında bulunan Schrödinger krateri türünün en iyi korunmuş çarpma krateridir.
Reklam
Einstein, bilimin Schrödinger’in kedi deneyindeki gibi rastgele eylemlerde tanımlanmasını kabullenememiş ve şöyle demişti: “Tanrının zar attığına inanmıyorum.”
Evrene Dair 10 Tuhaf Kuram
10- Kozmik ego tatmini Fizik yasalarında kütle çekimin, elektromanyetizmanın ve atom altı kuvvetlerin gücünü belirleyen bazı temel sabitler var. Bildiğimiz kadarıyla bu sabitlerin şu anki değerlerine sahip olmalarının belli bir nedeni yok, ama şu anda oldukları değerlerden birazcık bile sapsalardı evren çok farklı bir yer olurdu. En önemlisi, yaşam muhtemelen bizim bildiğimiz haliyle var olamazdı. Bazı ınsanlar bunu, evrenin ınsan benzeri yaşamın evrimleşmesi için bilinçli şekilde tasarlandığının kanıtı olarak görüyor. İnsanı merkeze alan bu kurama "antropik kuram" deniyor.
Sayfa 65
Evrene Dair 10 Tuhaf Kuram
6- Çoklu evren Geleneksel Büyük Patlama görünüşüne göre, CMB'nin tek düzeliğini açıklamak için "enflasyon" denilen aşırı hızlı genişlemenin yaşandığını varsaymak gerekir. Bazı bilim insanları, bu enflasyonist dönemden çıkan evrenimizin, genişleyen kocaman bir boşluk denizinde minicik bir balon olduğunu düşünüyor. "Sonsuz enflasyon" kuaramına göre genislemeye devam eden denizin başka yerlerinde sürekli olarak yeni evren balonları ortaya çıkıyor. Tüm bunlarda "Çoklu evren" i oluşturuyor. Kuram daha da garipleşiyor çünkü diğer evrenlerin bizimkiyle aynı fizik yasalarına tabi için hiçbir neden yok: Bazılarında kütle çekimi daha güçlü olabilir veya ışık hızı farklı olabilir. Diğer evrenleri doğrudan gözlemleyemesek de onlardan biri bizim evrenimizle carpışabilir.
Sayfa 63
Biliyor muydunuz ?
Tek bir insanı ışınlamaya yetecek gücü üretmek tüm Türkiye elektrik şebekesinin bir milyon yılını alır.
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.