Hücre 1952

Kemal Bekir
... Elinizdeki romanın büyük bölümü, "Felsefe" dergisinin 1979-80 yıllarında çıkan üç sayısında yayınlanmıştı. Dergiyi çıkaran değerli sanatçı, düşünür ve araştırmacı yazar Afşar Timuçin, romanı sunuş yazısında şu değerlendirmeye de yer veriyordu: "... Bugüne kadar işkenceler hep anlatıldı ama bildiğim kadarıyla bir uzman çıkıp da bir kişinin bir hücreye atılması olgusunu ruhsal, felsefi, toplumbilimsel temellerine oturtarak araştırmadı." Yazarın 56 günlük bir hücre yaşamından geriye dönerek olaylara ve insanın içdünyasına tuttuğu ışıkla öyle sanıyoruz ki, yeni değerler ve yöntem arayışlarıyla değişen bugünkü dünyamızı biraz olsun aydınlattığı görülecek. (Arka Kapak)
195 sayfa

195 syf.
9/10 puan verdi
Kemal Bekir ismini ilk Orhan Kemal Roman Ödülü'nü aldığında duymuştum. Kısmet bugüneymiş, okudum ve çok beğendim. 2014 yılında yitirdiğimiz yazarımız bu romanı Mayıs 1979 yılında bitirmiş. Ancak 1997 yılında basılabilmiş. 1998 yılında da ödüle layık görülmüş. 1952 tutuklamalarında gözaltına alınan Mustafa'nın hücrede geçirdiği 56 günün ve iç hesaplaşmalarının öyküsü 'Hücre 1952' romanı. Öneririm. İyi okumalar.
Hücre 1952
Hücre 1952Kemal Bekir · Pencere Yayınları · 19979 okunma

Kemal Bekir
Kemal BekirYazar · 11 kitap
Denizli-Çivril'de doğdu. Asıl adı Kemal Özmanav'dır. İlk ve orta okulu Denizli ve İzmir'de okudu. 1949'da Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü bitirdi. Devlet Tiyatrosunda oynadı. 1951 tevkifatında komünistlik suçundan bir süre hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra muhasebeci olarak çalıştı. 1959'da İstanbul Şehir Tiyatroları'na geçti; oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. 1980'den sonra İstanbul Devlet Tiyatrosunda görev aldı. 1989'da emekliye ayrıldıktan sonra 1995'e kadar Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ders verdi. İlk şiiri İstanbul dergisinde çıktı (1944). Sonra romanlar ve oyunlar yazdı. Yerli ve yabancı birçok romanı oyunlaştırdı. İzmir'de yayınlanan Fikirler dergisinin hemen her sayısında hikâyeleri çıktı (1947-1950, 36 sayı). Hikâyeleri: Fatma Hanımın Erik Ağacı (1970), Bayrama Yakın (1975). Romanları: Hücre (1952), Yabancılar (1958), Kaçaklar (1961), Kanlı Düğün (1997). Oyunlarından Utanmaz'ı Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın aynı adlı romanından, Düşüş'ü Nahit Sırrı Örik'in Abdülhamid Düşerken adlı romanından oyunlaştırdı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.