Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hukuk Metodolojisinin Sorunları

Ertuğrul Uzun

Hukuk Metodolojisinin Sorunları Sözleri ve Alıntıları

Hukuk Metodolojisinin Sorunları sözleri ve alıntılarını, Hukuk Metodolojisinin Sorunları kitap alıntılarını, Hukuk Metodolojisinin Sorunları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tutarlılığın yegane doğruluk ölçütü olmasıyla birlikte, söylemlerin gerçeklikle bağı kopmakta ve pekala düpedüz bir 'yalan', tutarlı bir şekilde sunulabilmektedir. Tutarlılığın, 'tutarlı yalanları' doğru olarak sunmasından kaçınmanın açık ve basit bir çözümü yoktur. Belki yapılabilecek olan, dar alanlardaki tutarlılıktan ziyade alanlar arası tutarlılığı sağlamak adına, doğruluğu üzerine konuşulan önerme için mümkün olduğunca çok destek sağlamaktır.
''İki hukukçunun bulunduğu yerde en az üç, üç hukukçunun bulunduğu yerde ise sayısız farklı görüş vardır.''
Reklam
"Başkalarının çıkarlarının tatmin edilmesi açısından belli sonuçlara sahip bir kuralı varsayan normatif bir önerme dile getiren herkes, kendisinin bu kişilerin konumunda olması ihtimalinde dahi, söz konusu sonuçları kabul edebilir olmalıdır."
Önermeler dünya hakkında neye inanacağımız ile ilgili iken normatif yargılar, nasıl davranmamız gerektiği ile ilgilidir.
Yargısal karar verme sü­reci, bir yorumlama sürecidir.
Zira modernitenin sonuçlarından birisi, her alanda görülen aşırı uzmanlaşmadır. Bu aşırı uzmanlaşma evren hakkında üretilen bilgide bir patlamaya neden olmuş, ancak tek tek bireylerin bu bilginin tamamına hâkim ve vâkıf olabilmesi ihtimalini ortadan kaldırmıştır. Bundan sonra yapılabilecek olan daha dar alanlarda bilgi üretmek, aynı alanın farklı alt dallarında ve başka alanlarda üretilen bilginin bizatihi kendisini analiz edemeden, tutarlılığın peşinden koşmaktır.
Reklam
" Hukuk yaşamı mantık değil deneyim olagelmiştir. İster açıkça dile getirilmiş olsun, ister bilinçaltında kalsın, zamana göre hissedilen ihtiyaçlar, öne çıkan ahlaki ve siyasi kuramlar, kamusal politikanın öngörüleri, hatta hâkimlerin önyargıları, insanları yönetecek kuralların belirlenmesinde kıyastan( mantıksal akıl yürütmeden) daha çok iş yapmıştır. "
Sayfa 73 - HOLMES, The Common LawKitabı yarım bıraktı
Hukuk statik, keşfedilebilecek bir yapı değildir; bilakis hukuk yaratıcı bir faaliyettir: sorun çözer.
Farklı zihinler en karşıt görüşlerle işe koyulurlar, ancak araştırmanın ilerlemesiyle, harici bir kuvvet onları tek ve aynı sonuca götürür.
" Şehir dışında herkes iyi olur. Orada insanı yoldan çıkaran hiçbir şey yoktur ki. Şehir dışında yaşayan insanların medeni olmamasının sebebi de budur. Medeniyet elde edilmesi kolay bir şey değildir. Ulaşmanın iki yolu vardır; biri kültürlü olmak, diğeri ahlaki açıdan yozlaşmış olmak. Şehir dışında yaşayanlar bunların ikisine de fırsat bulamadıkları için atıllaşıp yosun tutarlar. "
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.