Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Peygamber Evinin Hanımları 4

Hz. Sevde Bint Zem'a - Hz. Zeynep Bint Hüzeyma - Hz. Meymüne Bint Haris

İbrahim Yardım

Hz. Sevde Bint Zem'a - Hz. Zeynep Bint Hüzeyma - Hz. Meymüne Bint Haris Sözleri ve Alıntıları

Hz. Sevde Bint Zem'a - Hz. Zeynep Bint Hüzeyma - Hz. Meymüne Bint Haris sözleri ve alıntılarını, Hz. Sevde Bint Zem'a - Hz. Zeynep Bint Hüzeyma - Hz. Meymüne Bint Haris kitap alıntılarını, Hz. Sevde Bint Zem'a - Hz. Zeynep Bint Hüzeyma - Hz. Meymüne Bint Haris en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslam'ın ortaya çıkışı ve yayılışı esnasında bütün Müslümanlar bazı sıkıntılara maruz kalmış ve fedakarlıklarda bulunmuşlardır. Fakat bu süreçte İslam'a ilk girenlerin konumu çok daha farklıdır. Onlar eski inançlarını bir kenara bırakıp yeni bir dine girerken, yıllardır süregelen gelenekleri ve toplum düzenini de karşılarına almışlardır. Bu nedenle Mekke döneminde Müslümanların sayılarının az olduğu sırada çekilen sıkıntılar, İslam'ın güç kazanmaya başladığı Medine döneminde karşılaşılan sorunlara nazaran cesaret isteyen niteliktedir. Öyle ki gün gelmiş Mekke, Müslümanlar için yaşanılmaz bir yurt haline gelmiş, bu nedenle onları daha önce hiç görmedikleri habeşistan'a ve akabinde Medine'ye hicrete mecbur etmiştir.
Hz. Meymûne bint Hâris (ra)
Hz. Meymûne annemizin Hz. Peygamber (sav) ile evlenmeden önceki ismi Berre idi. Hz Peygamber cömert, dürüst ve itaatkar anlamına gelen Berre ismini "Meymûne" olarak değiştirdi. Bazı kaynaklarda ise bu isim değişikliğinin hikmeti şöyle açıklanmaktadır. Hz Peygamber (sav) Mekke'den ayrıldığı yedi yıldan beri ilk defa ashâbıyla birlikte korku duymadan güvenli bir şekilde bu mübarek beldeye gelmişti. Böyle bir bereketle ve güvenle Mekke'ye girebildikleri için berre'nin ismini de uğurlu ve bereketli anlamına gelen "Meymûne" ile değiştirdi. Başka bir rivayete göre Hz. Peygamber cömert, dürüst ve itaatkar anlamına gelen "Berre" ismini, insanın kendisini tezkiye etmesi/övmesi olarak kabul ettiğinden dolayı adını "Meymûne"olarak değiştirmiştir.
Reklam
Hz. Sevde da ilk eşi Sekran b. Amr ile birlikte bu şartlar altında İslam'a ilk girenlerden olmuş, inancı uğruna hicret ederek Habeşistan muhacirleri arasına katılmıştır.Habeşistan hicretinden döndükten hemen sonra ilk eşini kaybetmiş ve bakıma muhtaç çocukları ile dul kalmıştır. Bu sıralar Hz. Peygamber de (sav) Hz. Hatice'nin vefat etmesi üzerine, Hz. Sevde ile aynı kadere ortak olmuştur. Havle binti hakim'in araya girmesiyle Hz. Peygamber kendisi ile aynı durumda bulunan Hz. Sevde ile evlenerek onu himayesi altına almış, buna karşılık Hz. Sevde Hz. Peygamberin ev işleri ve çocuklarının bakımını üstlenmiştir.
Hz. Âişe'den rivayet edilen, “Kadınlardan en çok kendisine benzemeye arzuladığım kimse Sevde'dir. Çünkü onda hiddet (atılganlık) vardır şeklindeki hadisten Hz.sevde'nin duygu ve hislerini çekinmeden aktaran bir karaktere sahip olduğu fikrini çıkarabiliriz.
Hz. Meymûne israfı sevmezdi. Basit gibi görünen bir durumda dâhi bundan kaçınırdı. Yere düşmüş bir nar tanesini görünce onu alıp, " Şüphesiz ki, Allah fesadı sevmez!" derdi.
Sayfa 91 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Medine hicretine kadar üç yıl boyunca Hz. Peygamber'in (sav) tek eşi olan Hz. Sevde, bu evlilik gerçekleştiğinde bir kadında aranan gençlik, güzellik ve zenginlik gibi herhangi bir özelliğe sahip değildi. Bu nedenle Hz. Peygamber'in onunla evlenmeyi tercih etmesinin sebebi İslam uğruna çeşitli sıkıntılara katlanan yaşlı ve himayeye muhtaç bir kadını nikahı altına alarak muhafaza etmekti. Dolayısıyla bu evlilik daha çok her iki tarafında ihtiyaçlarını giderme maksadı ile gerçekleştirilmiştir.
Sayfa 40
Reklam
Hz. Zeyneb Bint Hüzeyme
Hz. Zeyneb'e "Miskinlerin Annesi" lakabının verildiğine dair rivayetler onun kişiliği hakkında bize en önemli bilgiyi vermektedir. Fakirlere ilgi duyması, ikramda ve iyilikte bulunması sebebiyle ittifakla "Miskinlerin Annesi" lakabıyla ondan bahsetmeleri dikkat çekilmesi gereken önemli bir noktadır. Yoksullara merhametinden ve acımasından dolayı ona yoksulların annesi denirdi; zira o yoksulları yedirir, içirir ve onlara devamlı yardım ederdi.
Hz. Zeyneb Bint Hüzeyme
Hz. Zeyneb Allah resulü ile evlendikten iki ya da üç ay sonra hicretin üçüncü Yılında vefat etti. Vefatı sırasında otuz yaşlarındadır. Hz. Peygamber (sav) hayattayken vefat eden hanımlarından ikincisidir. Cenaze namazı Allah resûlü tarafından kılınan Hz. Zeyneb Medine'deki Baki kabristanına gömüldü. O Medine'de Baki mezarlığına gömülen ilk Ümmü'l- Mü'minin'dir. Ayrıca Allah resulü'nün cenaze namazı kıldırdığı ilk hanımıdır. Çünkü ilk eşi Hz. Hatice vefat ettiğinde henüz emredilmediği için cenaze namazı o dönemde kılınmamıştı. Bu açıdan cenaze namazı kılınan ilk eşi olmasıyla önem arz etmektedir. Nâş'ın kabre indirilişi görevini ise üç kız kardeşi üstlenmiştir. Ümmü'l Mesâkîn Hz. Zeyneb'in vefatından sonra bırakmış olduğu herhangi bir miras ya da malı bulunmamaktadır. Hayatı hayır ve hasenâtlarla geçmiş bir şahsiyet olarak "Mü'minlerin Anneleri" arasında kıymetini yerini almıştır.
Hz. Zeyneb Bint Hüzeyme
"Müminlerin anneleri", İslam tarihinde her biri çeşitli yönleriyle ön plana çıkmış önemli şahsiyetlerdir. O dönemin toplumunda hayırseverliği ile tanınan Hz. Zeyneb, bilimsel bir disiplin içerisinde, detaylı bir şekilde incelenerek gölgede kalmış olan kişiliği ve örnek alınması gereken özellikleri ulaşılabilen kaynaklar ölçüsünde ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Hz. sevde'nin beş veya altı tane küçük çocuğu vardı. Bu nedenle Hz . Peygamber'le (sav) evlenmekten çekiniyordu. Hz. Peygamber ona “Seni benimle evlenmekten alıkoyan nedir?” diye sorunca Hz. Sevde “Vallahi, Ey Allah'ın resûlü! Beni seninle evlenmekten alıkoyacak hiçbir şey yoktur. Fakat şu çocukların sabah akşam başınızda gürültü yapacaklarını düşünüyorum.” cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber, “Seni, benimle evlenmekten alıkoyacak bundan başka bir şey var mı?” diye sordu. Hz. Sevde de “Yoktur vallahi” deyince Hz. Peygamber (sav), “Allah iyiliğini versin. Kadınların hayırlısı küçük çocuklarından dolayı mihnete uğrayanlardır.” dedi.
Sayfa 20
125 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.