Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir 17. Yüzyıl Felsefesi Öyküsü

İdeler ve Tanrı

Deniz Soysal

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Descartes
İnsan herhalde kendi bedeninden de kuşku duymaz diye belirttikten hemen sonra ilginç bir adım atar: İnsanın kendi bedeninden (bedenin gerçekliğinden, varlığından, gerçekten kendisine ait olup olmadığından) kuşku duyması hiç de zor değildir.
Sayfa 17 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Filozoflar acaba bizim yaşamımıza ilişkin hakikatin hangi parçasını dile getirmişlerdir? Bu hakikatler anlaşılması güç bir kavramlar ağının arkasında gizli kalacaksa, asla açılmayacak, asla konuşulup tartışılmayacaksa hak ettikleri ilgiyi gördüklerini söyleyebilir miyiz?
Sayfa 9 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
.... onun [Tanrı'nın] hiçbir zaman beni aldatmasına olanak yoktur, çünkü her sahtecilik ve aldatmada öyle ya da böyle bir eksiklik, bir kusur bulunur, birini aldatabilmek bir zekâ inceliği veya güç belirtisi gibi görünebilse de, aldatmayı istemek ya zayıflık ya da kötücüllük göstergesidir, dolayısıyla da Tanrı'da bulunamaz.
Sayfa 62 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Felsefenin en önemli dersi, Sokrates'ten beri, bilmediğin konuda konuşmama; daha doğrusu bir karara varmama, bir yargıda bulunmama, sessiz kalma öğüdüdür. Sokrates'ten binbeşyüz yıl sonra Descartes da benzer bir öğüdü yineliyor, farklı gerekçelerle ve farklı bir terminoloji ile olsa da. İstencini, özgür yargı yetini anlığının, yani yalnızca anladığın şeylerin sınırları içinde tut ki yanılmayasın. Açık ve seçik olarak bilmediğin konularda 'yargıda bulunmamaktan kaçın'.
Sayfa 70 - Belge YayınlarıKitabı okudu
'Ben yokum' dediğimde yok olduğunu düşünen ben var olmuş oluyorum.
Sayfa 27 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Yaşamımızı sürdürmek için varoluşumuzun kırılganlığıyla hesaplaşmamız gerekiyor, çünkü kırılganlığımızın ve sonluluğumuzun farkındayız. Felsefe de din de ölümle bir hesaplaşmadır.
Sayfa 156 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Spinoza
"Tanrıyı saltık olarak sonsuz bir varlık, her biri bengi ve sonsuz özü anlatan sonsuz yüklemlerden oluşan bir töz olarak anlıyorum."
Sayfa 104 - Belge YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.