Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir 17. Yüzyıl Felsefesi Öyküsü

İdeler ve Tanrı

Deniz Soysal

İdeler ve Tanrı Gönderileri

İdeler ve Tanrı kitaplarını, İdeler ve Tanrı sözleri ve alıntılarını, İdeler ve Tanrı yazarlarını, İdeler ve Tanrı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hiç kuşku yok ki bilgelik öğretilmez. En azından Sokrates'ten öğrendiğimiz ilk ders budur. Ancak şöyle bir şey olabilir: Descartes ya da Kierkegaard ya da Husserl, herhangi bir filozofun düşünceleri arasında gezinirken, yani onu anlamaya çalışırken, kendimizi bilmediğimiz her şeye karşı daha hazır ve daha duyarlı hissetmeye başlayabiliriz.
Sayfa 229 - Sonsöz / Belge YayınlarıKitabı okudu
Filozofların düşünceleri gerekçeleriyle ve arkasında yatan akıl yürütmeleriyle anlaşılmadığı sürece hangi filozofun neyi savunduğunu bilmek, yalnızca bir düşünce listeleme işi olacaktır. Felsefe böyle bir düşünceler listesi sunma işi değildir. Böyle bir listelemenin herhangi bir insana faydası da yoktur. Filozoflardan düşünceler öğrenmeyiz, daha ziyade düşünmeyi öğreniriz.
Sayfa 228 - Sonsöz/Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
... algıyı bedende, cisimlerde, bedenin işleyişinde ya da beynin çalışmasında aramak boşunadır. Çünkü algı ruha aittir. Ruh algılar.
Sayfa 221 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Tanrı sonsuz bir akıl olarak erdemli davranmaya ahlaksal olarak zorunludur. Yani onu zorlayan şey bilgeliğidir, yani adil davranma zorunluluğudur.
Sayfa 193 - Belge YayınlarıKitabı okudu
"Benim görüşümde, eğer hiçbir olanaklı en iyi dizi olmamış olsaydı, Tanrı hiç kuşkusuz hiçbir şey yaratmış olmazdı, çünkü bir neden olmaksızın davranamaz ya da daha az mukemmel olanı daha mükemmel olana yeğlemez "
Sayfa 190 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Yaşamımızı sürdürmek için varoluşumuzun kırılganlığıyla hesaplaşmamız gerekiyor, çünkü kırılganlığımızın ve sonluluğumuzun farkındayız. Felsefe de din de ölümle bir hesaplaşmadır.
Sayfa 156 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Doğa sonsuz bir tikel nedenler zincirini kapsayan sonsuz bir dizgedir; ama bütün bir sonsuz zincir yalnızca Doğa varolduğu için varolur. Bireysel şeyler Doğa'dan ayrı olarak varolamazlar ve böylece tüm de Doğa tarafından yaratılırlar.
Sayfa 124 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Spinoza
"Tanrıyı saltık olarak sonsuz bir varlık, her biri bengi ve sonsuz özü anlatan sonsuz yüklemlerden oluşan bir töz olarak anlıyorum."
Sayfa 104 - Belge YayınlarıKitabı okudu
"Beden doğası gereği her zaman bölünebilir, ruhsa hiçbir şekilde bölünemez."
Sayfa 89 - Belge YayınlarıKitabı okudu
"Sadece doğru Tanrı'nın bilinmesine bağlıdır, öyle ki, onu tanımadan önce hiçbir şeyi tam olarak bilemezdim."
Sayfa 77 - Belge YayınlarıKitabı okudu
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.