Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İdris Küçükömer'le Türkiye Üstüne Tartışmalar

İdris Küçükömer

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cumhuriyetin 50. yıl forumu 1973
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'na göre; Türkiye'de aydın gençlikle köylü arasındaki uçurum çok fazladır. Halk bir takım sloganlara inanır. Halkın da seviyesi bir yere kadar kendiliğinden gelebiliyor, sonrasında bu seviye kendiliğinden yükselmez, yükseltilmesi gerekir.
Sayfa 124 - Profil KitapKitabı okudu
İdris Küçükömer'e göre, 1970 yılına gelindiğinde Demirel'in kendisini tekrar toparlaması imkansızdı. Siyaset sahnesinden silinip gidecekti. Ahmet Hamdi Yaşar'a göre ise; Demirel henüz tarihi fonksiyonunu bitirmiş değildi. Aksine kendisini tarihi fonksiyonunu tam yapmaya hazırlayan bir adamdı.
Sayfa 24 - Profil KitapKitabı okudu
Reklam
Sanırım, bu kadar zorluğun içinde tek işleyen ve insanı özendiren cenaze hizmetleridir. Kanunun cenaze hizmetleri gayet süratlidir ve insanı dünyadan uzaklaşmaya teşvik edici bir mükemmeliyettedir.
Sayfa 69 - Profil KitapKitabı okudu
Reformlar soyut değil, sistem ve ideoloji sorunlarına bağlı olgulardır. Bürokratik bir devlet mekanizması, reformlarının yapılışını güçleştirici bir faktördür.
Sayfa 78 - Profil KitapKitabı okudu
Türkiye'de yıllardan beri halkın çoğunluğunu teşkil eden tarım üreticileri ürünlerine çok düşük fiyatlar tespit edildiği için toplumumuzun öteki grupları tarafından büyük ölçüde sömürülmektedir. Tarım ürünlerinin fiyatı derhal çok yüksek seviyelere çıkarılmalıdır.
Sayfa 71 - Profil KitapKitabı okudu
1971 yılı itibariyle Türkiye'nin bazı mühim meselelerde reform yapması gerektiğini savunuyoruz. Bunlar şunlar olabilir: 1. Birinci mesele eğitimdir. Eğitim sisteminden, tekniğe yöneltmeye, üniversite reformuna, hocaların, öğrencilerin hepsinin birden reforma tabii tutulmasına kadar hepsini anlıyoruz. Biz sanayiciler, bol diplomalı ama bir işe yaramayan gencin ıstırabına paydaş oluyoruz. 2. Toprak reformu ve tarımda randımanı artırmak meselesi bizi derinden ilgilendiriyor. 3. Türkiye'de bütün sanayinin bir envanteri yapılmalıdır. Türkiye'de ne üretildiğini, ne kapasite sağlandığını, hiç kimse tam olarak bilemiyor. 4. Sanayide bölgesel denge sağlanmalıdır. Endüstri bugün belli metropollerde yığılmıştır. İşçilerin büyük şehirlerde toplanmasıyla, sosyal problemler, trafiğin sıkışması gibi şehircilik meseleleri, havanın kirlenmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkmıştır. 5. Özel sektör yatırımlarına disiplin getirilmelidir. Özel sektör bugüne kadar belli kurallar içinde istediği işi yapmış ve buraya kadar gelmiştir. Türkiye elindeki yatırım kaynaklarını hovardaca harcayamaz. Her isteyene büfe açar gibi endüstri müsaadesi verilmemelidir. 6. Yapılacak reformlarda vergilenmeyen sektör ve kişilere vergi verdirtmek devletin baş görevi olmalıdır. 7. Devlet yönetimi reforma uğramalıdır. Özel idareler merkeziyetçi ve elli sene önceki geleneklere göre çalışmaktadır.
Profil KitapKitabı okudu
Reklam
Demokratik düzenin devamı için, muhalefeti ezmeden halkın oylarının çoğunluğunu almış bir partinin, bir tek adam yaratması lazımdır. Ama bu tek adam bir büyük uzviyetin bir unsurudur. Yoksa polis rejimi kuran diktatör değil. Demirel böyle bir adam olmaya yönelen ve böyle bir kişilik elde edilebildiği takdirde memlekete ümit verebilecek olan bir adam manzarası gösteriyor.
Sayfa 30 - Profil KitapKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.