Mayıs 2014'te Mola Kitap Yayıncılık'tan yayınlanan Fatma Çetin Kabadayı'nın yazdığı bir roman 'İhtiyar'.. Yazarla yeni tanışmam kendisinin okuduğum ilk kitabıydı. Bende güzel bir izlenim bıraktı. Ama kitabın tanıtım bölümünde arka kapağında konusu hakkında bu kadar önemli 'ipucu' verilmesini doğru bulmadım. Yazarın buna itiraz etmesi lazımdı.
Kitabın ana karakteri İhti Yaren Hanım'ın karakterinden ve özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Yetmiş yaşlarını geçmiş, nazik, kibar, insanları kırmamaya çalışan, zengin, maddi durumu iyi, yardımsever ve iyiliksever bir kadın.. Esas kitapta en çarpıcı vurgulanan özelliği ise; üniversitede okurken çok sevdiği bir genci (Yamin) aynı ilk günkü gibi seven, bekleyen ve bir gün mutlaka gelecek diye umutla bekleyip, vefa konusunda tüm sevenlere örnek olacak bir karaktere sahip olması..
Bazı aşk romanları yazılırken insanlara kötü örnek teşkil eder. Aldatmayı, ihanet etmeyi meşru gösterip, bunlar normal şeylermiş gibi süslü, afili cümlelerle yazılan karakter kurguları ve olaylar işlenir. İşte bu kitapta böyle dalavereli bir aşk hikayesi yok. Bir türkü tadında sevdanın güzelliğini anlatan, sabretmeyi ve beklemeyi müspet bir yol gösteren, aşkın sefasına değil cefasına talip olan çok seven bir kadın var karşımızda. Yetmiş yaşını geçip ihtiyarlamasına rağmen Yamin'e olan sevdası, başından geçen imtihanlar insanlara yol gösterici nitelikte.
Sadece verilmek istenen ders bunlarla da bitmiyor. Zengin, varlıklı birisinin nasıl ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilir, maddi imkanı yetmeyenlere karşı kırmadan ihtiyaçları nasıl giderilebilirin güzel örnekleri vurgulanıyor eserde. Benim en etkilendiğim kısmı ise; yazdığım üzere, birisini sevip onunla bütünleşebilmenin güzelliği oldu. İster istemez hayran oluyor insan kitabı okuyunca.
Sağlığımızla