Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Diktatörlük Teorisine Bir Katkı

İkili Devlet

Ernst Fraenkel

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Önlem devletinden, hukuki güvencelerle sınırlanmamış kısıtsız keyfilik ve şiddetin egemen olduğu bir sistemi anlıyorum; ‘norm devletinden’, yürütmenin yasalar ve mahkeme kararları ve idari işlemlerinde ifadesini bulduğu şekliyle hukuk düzenini ayakta tutmaya dönük geniş egemenlik salahiyetleriyle donatılmış bir hükümet sistemini anlıyorum.
"Adaleti çıkarırsan devlet büyük bir çeteden başka nedir?"
Augustınus
Reklam
Hükümran diktatörlüğün hamili, bu erki ya şahsen ya da ona tabi merciler eliyle kullanan Führer ve Reich şansölyesidir. Bu erki nasıl kullanacağı, tamamen onun takdirine kalmıştır… Führer’in ve Reich şansölyesinin, hükümran diktatörlüğü çerçevesinde her türden önlemi alma hakkının olduğuna dair herhangi bir şüphe bulunmuyor.
Mahkemelerin kararlarının geçerlilik iddasında bulunamayacağı, daha ziyade tek tek kişilerce değiştirilebildiği, geçersiz kılınabildiği bir devletin ayakta kalabileceğine inanır mısın hiç? Yoksa çöküp gideceğini mi düşünürsün? SOKRATES
iletişim yayınlarıKitabı okudu
Bir “kanun devleti” olan Almanya’nın Berlin Eyalet İş Mahkemesi, Hitler’in imzaladığı ancak yayınlanmamış bir talimat hakkında şöyle bir hüküm vermiş: “Hareketin Führer’i aynı zamanda milletin Führer’idir. Hangi sıfatıyla eylemek isteyeceği… onun kendi takdiridir. Bir talimatın altında Adolf Hitler adının yazıyor olması kâfidir.” O esnada, yapılanlara temel olan gerekçe nedir? Komünizmle mücadele! Bu uğurda her şey mubah ve tüm kavramlar altüst, Naziler nasıl tanımlarsa kavramlar o hale gelir. Diyelim, ‘tutuklama’ tedbiri: “Koruma amaçlı gözaltının, devletin düşmanlarına karşı savunma mücadelesinde gerekli bir araç olduğu yanılsaması çoktan terk edilmiştir. Şimdi o, baştan itibaren olduğu şey olarak, yani NSDAP’nin tek başına egemenliğini sağlamanın, bu demektir ki hükümran diktatörlüğü ihdas etmenin bir aracı olarak kabul ediliyor.”
Diktatörlükle yönetilen ülkelerde meselenin adalet veya adaletsizlik değil, hukuka uygunluk veya hukuksuzluk olduğunu hep göz önünde tutmak gerekir.
Sayfa 162 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Önlem devleti" nden, hukukî güvencelerle sınırlanmamış kısıtsız keyfilik ve şiddetin egemen olduğu bir sistem anlıyorum; "norm devlet"inden, yürütmenin yasalar, mahkeme kararları ve idari işlemlerinde ifadesi bulduğu şekliyle hukuk düzenini ayakta tutmaya dönük geniş egemenlik salahiyetleriyle donatılmış bir hükümet sistemini anlıyorum.."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.