Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İktisadi Sorun ve Krizlerin Sahih Çözümü

Hakkı Eren

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Jhon Stuart Mill'in Üretim ve Dağıtım yasaları
Mill,Tabiat ve teknoloji tarafından tespit edilen ve üretimi yöneten degişmez, ikinci tür yasalar ise toplumsal olarak tespit edilen, bölüşümü yöneten ve insanın denetiminde olan yasalardır.
Sayfa 63 - Köklü değişimKitabı okudu
İslam İktisat Nizamı
İslâm'ın iktisat nizamı, muhtaçların gözetildiği, verginin sadece zenginlerden alındığı, petrol ve maden gibi kıymetlerin kamuya ait olduğu, aralarında uçurumlar bulunan sosyal sınıfların bulunmadığı, fakirlerin zekât mekanizmasıyla unutulmadığı, gelirin adil bir şekilde dağıtıldığı, karaborsacılığı yasaklandığı, tebaanın ve diğer halkların sömürülmediği tek nizamdır.
Sayfa 100 - Köklü değişimKitabı okudu
Reklam
Ploterya ve Burjuva sınıfının oluşumu
Kapitalizm ile birlikte emek gücü, insanın zanaatçılığın dan farklılaşarak sistemin devamlılığını sağlayan ve tamamıyla alınıp satılabilen bir araç haline gelmiştir. Sosyalistler emek gücünü satmak zorunda olanlara "proletarya", bu emek gücünü satın alan ve genellikle üretim teknolojisine sahip olan azınlık zümreye de "burjuva" demişlerdir. Yani işçiler ve patronlar düzeni böyle oluşmuştur.
Sayfa 69 - Köklü değişimKitabı okudu
Marks'ın tarihsel evreler görüşü (diyalektlik devirler) Malthus'un nüfus yasasını yıkmıştır. Ona göre kapitalizmin bizatihi kendisi aşırı nüfusu oluşturmaktadır.
Sayfa 68 - Köklü değişimKitabı okudu
Bölüşüm Analizi
Meseleye işçi sınıfının kendi içindeki farklılıklar bakımından değil de esas olarak burjuvaziyle ayrım bakımından yaklaşırsak, bu noktada vurgulanması gereken en önemli husus, bölüşüm ilişkilerinin aslında üretim ilişkilerinin bir sonucu olduğudur. Yani herkes üretimdeki katkısı kadar bölüşecektir.
Sayfa 72 - Köklü değişimKitabı okudu
Karl Marks göre değer analizi
Marks'a göre işgücünün değeri bizzat emek girdileri tarafından tayin edilmektedir. Bu manada şöyle demektedir: "İş gücünün değeri, diğer her meta için de geçerli olduğu gibi bu özel maddenin üretimi ve dolayısıyla da yeniden üretimi için gereken, emek-zaman tarafından belirlenir." Das Kapital
Sayfa 68 - Köklü değişimKitabı okudu
Reklam
Klasik iktisadi düşünce; kilise ve feodal toplum ile Avrupa'da ortaya çıkan özgürlükçü fikirlerin bir arada olup henüz birbirleri ile ayrışmadığı ve sanayi devrimi ile yavaş yavaş makineleşmenin çoğalmaya başladığı bir süreçte doğmuştur.
Köklü değişimKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.