Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İktisat Tarihi

Tevfik Güran

İktisat Tarihi Sözleri ve Alıntıları

İktisat Tarihi sözleri ve alıntılarını, İktisat Tarihi kitap alıntılarını, İktisat Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tasarruf
İktisadi büyüme açısından son derece önemli olan yatırımların kaynağı tasarruflardır. Bir toplumun ya da kişinin tasarruf eğilimini çeşitli psikolojik ve sosyo-kültürel özellikler de etkilemekle birlikte asıl belirleyici faktör gelir düzeyidir. Daha yüksek bir gelir düzeyi daha yüksek bir tasarruf eğilimine yol açar... Aradaki temel fark, sanayileşmiş toplumlarda bu tasarruflar geniş kitlelerin oldukça yüksek tüketim düzeyleriyle birlikte gerçekleşirken, sanayi öncesi dönemde ancak toplumun büyük bir kesiminin son derece düşük hayat standartları sayesinde mümkün olmasıydı. Orta Çağ Avrupası’nda da kalabalık yoksul kesimlerin tasarruf eğilimi son derece düşük olsa da zenginler gelirlerinin önemli bir bölümünü biriktirebilmekteydi.
Sayfa 59 - Der YayınlarıKitabı okudu
Reenkarnasyon
Ekonomik açıdan kast sisteminin en önemli özelliği mesleklerin de kalıtsal olmasıydı. Din adamları ya da savaşçılar için tüm nesiller boyunca aynı mesleğin sürdürülmesi bir problem oluşturmasa da temizlikçiler ve hizmetçiler gibi alt düzey işleri yerine getirenler için durum farklıydı. Hindu toplumunda dünyada kendisine düşen görevi sadakatle yerine getirerek ödüllendirilmeye hak kazananların daha yüksek bir sosyal statüye yeniden hayata dönme umudunu ifade eden reenkarnasyon inancının benimsenmesi bir tesadüf değildi.
Sayfa 117 - Der YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Roma İmparatorluğu Demografik Yapı
İskoçya’dan Mısır’a kadar uzanan sınırlarıyla Roma İmparatorluğu’nun kapladığı coğrafi alan zirvede olduğu 1. ve 2. yüzyıllarda 3,3 milyon km kare idi. İmparatorluğun 2. yüzyılın ortasında 60 milyona ulaşan nüfusu dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturmaktaydı. İmparatorlukta ortalama nüfus yoğunluğu 16 kişiydi. İmparatorluğun pek çok bölgesinde nüfus yoğunluğunun ulaştığı rakamlar ancak modern zamanlarda aşılabildi. Ölüm oranı oldukça yüksek, ortalama hayat süresi 25 yıldı. Çocuk ölüm oranı çok yüksekti. Yetişkinler için bile ortalama hayat süresi 30-35 yılı aşmıyordu. Nüfusun büyük bir bölümü kırsal bölgelerde yaşıyor ve geçimini tarımdan sağlıyordu.
Sayfa 26 - Der YayınlarıKitabı okudu
Karl Marks
19. yüzyıl ortalarında Karl Marks, sanayileşmiş ülkelerde toprak sahibi aristokratların yerini alacak kapitalist azınlıkla toplumun büyük bölümünü oluşturacak sınai proletaryadan meydana gelen yalnızca iki sınıflı bir toplumun doğacağını ve bu kutuplaşmanın proletaryanın ihtilal yoluyla yönetici kapitalist sınıfı devirmesiyle sonuçlanacağını tahmin etmekteydi. Ancak tarih, bu öngörüyü doğrulamadı. Karşılıklı iki düşman sınıf yerine sanayileşmenin yaygınlaşmasıyla beyaz yakalı işçilerin, bağımsız müteşebbislerin ve özel hünerli esnafın oluşturduğı kalabalık bir orta sınıf doğdu. Ayrıca işçi sınıf başlangıçta İngiltere’de olduğu gibi sanayileşmeye karşı makine kırma eylemleri şeklinde bazı sert tepki örnekleri gösterse de zamanla ekonomik ve sosyal koşullarını iyileştirme amacıyla dayanışma ve yardımlaşma yolu olarak ihtilaller yerine örgütlenerek sendikalar ve bazı ülkelerde de işçi partileri kurma şeklinde daha barışçı yol izledi.
Sayfa 195 - Der YayınlarıKitabı okudu
Kölelik köle sahiplerine zenginlik sağladı, fakat teknolojik yenilikleri engelledi.
Sayfa 31 - D&R YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Çarlık Rusyası
Çarlık Rusyası’nın ekonomik gelişme politikasının en zayıf yönü ise yurt içi gayrisafi hasıladaki önemli büyümeye karşılık nüfusun tümüne istihdam sağlayacak ölçüde işgücü talebinin artırılamamasydı. Ücretler geçimlik düzeyde kalırken, ekonomik büyüme sonuçta sadece sanayicilerin karlarını ve toprak sahiplerinin rant gelirlerini yükseltti. Bu durum sosyal çatışmaları teşvik ederek önce 1905’te ve sonra daha şiddetli olarak 1917’de çarlık yönetiminin son bulmasına neden olan ayaklanmalara yol açtı. Özetle Rusya’nın ekonomi dönüşüm çabası başarısızlıkla sonuçlandı.
Sayfa 221 - Der YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Modern Uluslararası Ticaret
Serbest uluslararası ticaret için fikri temeller 19. yüzyıl öncesinde atılmıştı. Bu alanda en önemli düşünsel katkıyı ülkeler arasındaki mutlak üretim maliyetlerinin farklılığından hareket ederek kişiler arasında olduğu gibi milletler arasında da iş bölümü ve ihtisaslaşmanın yararlı olacağını belirten A. Smith yaptı. Daha sonra David Ricardo, ticaretin yararlı olması için mutlak üstünlüğün gerekli olmadığını ortaya koyan mukayeseli üstünlük teorisiyle modern uluslararası ticaret teorisinin temelini attı.
Sayfa 196 - Der YayınlarıKitabı okudu
Hollanda Birleşik Doğu Hindistan Kumpanyası
16 ve 17. yüzyıllarda özellikle koloni ticaretini yürütmek üzere Hollanda’da, İngiltere’de, Fransa’da ve diğer ülkelerde imtiyazlı anonim ortaklıklar kuruldu. 1602’de faaliyete geçen Hollanda Birleşik Doğu Hindistan Kumpanyası’nın sermayesi her biri sınırlı sorumlu 219 hissedar tarafından sağlanmıştı. Hisseleri borsada işlem gören şirketin idaresi profesyonel yöneticilerin elindeydi. Pek çok malı satın alan, taşıyan ve pazarlayan şirket güherçile ve ipek üretimi gibi imalata yönelik tesisler de kurdu. 19. ve 20. yüzyıllardaki çok uluslu dev şirketlerden farklı olarak devlet gücü ile donatılmış bir tekel niteliği taşıyan şirketin savaşma, anlaşma yapma, toprak ele geçirme ve savunma, özellikle de rakip ülkelerle mücadele etme gibi fınksiyonları da bulunuyordu. Şirket bölgede idari görevleri bile üzerine aldı, valiler atadı ve hatta filolar ve ordular gönderdi.
Sayfa 139 - Der YayınlarıKitabı okudu
Saat
Kilise yaklaşık yüzyıl süreyle yeni saatleri görmezlikten geldi. Şehir ve kasabalarda mahalli yöneticiler tarafından kulelere ve pazar meydanlarına yerleştirilen kamu saatleri yeni laik mahalli otoritenin adeta sembolü oldular.
Sayfa 55 - Der YayınlarıKitabı okudu
Roma Şehirleri
Şehirli nüfus oranı 1. yüzyılda %5 civarındaydı. Muhtemelen 19. yüzyıla kadar dünyanın böylesine geniş bir bölgesi bu denli şehirleşmemişti. Sayıları 400 kadarı İtalya’da olmak üzere 2000-2.500’ü bulan imparatorluk şehirleri rahatlık, güzellik ve hijyen koşulları bakımından bir çok modern Avrupa ve Amerika kasabasından çok aşağı değildi.
Sayfa 27 - Der YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Japonya ve Kast Sistemi
19. yüzyıl öncesinde Japonya ekonomik gelişmeye elverişsiz pek çok kuruma sahipti. Toplum samuraylar, köylüler, zanaatkarlar ve tüccarlar şeklinde 4 ayrı kasta ayrılmıştı.
Sayfa 222 - Der YayınlarıKitabı okudu
Geri14
71 öğeden 61 ile 71 arasındakiler gösteriliyor.