Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İktisat Tarihi

Tevfik Güran

İktisat Tarihi Sözleri ve Alıntıları

İktisat Tarihi sözleri ve alıntılarını, İktisat Tarihi kitap alıntılarını, İktisat Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Savaşlar ve Salgın
Orta Çağ’da en etkin silah öldürme kapasitesi sınırlı olan kılıçtı. Savaşın yol açtığı asıl yıkım, açlığa ve bunun sonucunda da salgın hastalığa neden olmasından kaynaklanıyordu. Orta Çağ savaşçılarının hijyen koşulları olağanüstüyü kötüydü. Bu nedenle de salgın hastalıklar, savaşların son derece yaygın bir yan ürünüydü. Ordular savaştan çok salgınları yayarak ölüm oranları üzerinde etkili oluyordu. Savaşlarda ürünlerin, hayvan sürülerinin ve tarım aletlerinin yağma edilmesi ise açlık ve kıtlığı beraberinde getirerek yaygın şekilde ölümlere yol açıyordu. Savaşlar, sermayeyi yok ettiğinden sağ kalanlar büyük bir açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalıyorlardı.
Sayfa 44 - Der YayınlarıKitabı okudu
Asya’da Toplum ve Ekonomi
Bazı Avrupalı toplumbilimciler tarihin pasif aktörlüğü rolüne layık gördükleri Asyalı toplumları toprak mülkiyetinin, rasyonel pazar organizasyonunun ve bürokratik yönetim şekillerinin gelişmediği, değişme dinamiğinden yoksun topluluklar olarak niyelendirmişlerdir. Doğu devletlerinde tarım için vazgeçilmez olan sulama sistemlerini kontrol eden yöneticilerin toplumu tam bir baskı altına alarak kişisel teşebbüsün ve temsili kurumların gelişmesine izin vermedikleri de ileri sürülmüştür. “Doğu despotluğu” olarak nitelenen ve sosyo-ekonomik gelişmeyi engellemekle suçlanan bu yönetim modeli, Avrupalı güçlerin Asya toplumları üzerinde kurmaya çalıştığı hegomanyanın bir gerekçesi olarak kullanılmıştır. Oysa modern zamanlar öncesinde en gelişmiş ve en uygar bölge olan Asya, 19. yüzyıla kadar üretim ve ihracat kapasitesi itibariyle dünya ekonomisinde Avrupa’dan çok daha önemli bir yere sahipti. Dünya mal ve kıymetli maden hareketleri Asya’nın ticari dinamizminin ve ekonomik gücünün açık bir göstergesiydi.
Sayfa 104 - Der YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sanayileşme ve Sosyo-kültürel Ortam
İlk sanayileşen ülkelerin İngiltere ile sosyal ve kültürel özellikleri itibariyle en çok benzeyen ülkeler olması bir tesadüf sonucu değildir. Bu durum sanayileşmenin teknolojik olmaktan çok sosyo-kültürel bir değişim hadisesi olduğunun bir göstergesidir.
Sayfa 205 - Der YayınlarıKitabı okudu
Avrupa ve Asya
Şarlman Avrupa'da ilk gümüş parayı bastığında, Çin'de kağıt para kullanılıyordu. Manyetik pusula bir Çin buluşuydu. Çinliler Batı'dan çok daha önce yüksek bir bilimsel ve teknolojik gelişme düzeyine ulaşmışlardı.
Sayfa 112 - Der yayınlarıKitabı okudu
33 Sadece Bir Sayı Değil
Diğer bir problem savaş tazminatı meselesiydi. Fransa ve İngiltere, Almanya’dan yalnız sivil şahıslara verilen zararları değil, tüm savaş masraflarını da ödemesini istiyorlardı. Tazminat miktarı 33 milyar dolar olarak belirlendi.
Sayfa 248 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
1. Dünya Savaşı’nın Ekonomik Sonuçları
Savaş 10 milyon askerin ölümüne, 20 milyonun yaralanmasına neden oldu. Sivil ölümler 10 milyonu bulurken, 20 milyon insan da açlık ve hastalıkların kurbanı oldu. Savaş için yapılan askeri harcamalar 1914 yılı satın alma gücüyle 180-230 milyar dolar arasındaydı. Savaşın dolaylı maliyeti yani evlere, sınai tesislere, madenlere, hayvanlara, tarım araçlarına, taşıma ve haberleşme sistemlerine verdiği zarar ise 150 milyar dolardan fazlaydı. Savaşın maliyetiyle ilgili bu eksik tahminlere sanayide işgücü ve hammadde yetersizliğinin, sınai tesislerin bakımsızlık ve yenilenmeme nedeniyle aşırı aşınmasının ve tarımda gübre ve çekim hayvanı eksikliğinin yol açtığı zararlar da dahil değildir.
Sayfa 245 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Reklam
İslam Dünyası ve Ekonomi
Toprak sahipleri, kiracılar, köleler veya işçiler arasındaki ilişkiler piyasa koşullarınca belirleniyordu. Gazali ve Nizamülmülk gibi 11. ve 12. yüzyılların önde gelen İslam bilginleri piyasayı yalnız bir rekabet ve mücadele alanı olarak değil de, aynı zamanda 18. yüzyılda Adam Smith’in ifade ettiği görüşlere benzer şekilde iş bölümü ve değişim yoluyla işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma yeri olarak değerlendirmişlerdir. Devletin fiyatlara müdahalesi meşru görülmemiştir.
Sayfa 103 - Der YayınlarıKitabı okudu
Sahra Altı Afrika ve Köleler
650 ile 1500 yılları arasında büyük çoğunluğu İslam dünyasına gönderilen 6,5 milyon siyah kölenin üçte ikisini kadın ve çocuklar oluşturuyordu.
Sayfa 120 - Der YayınlarıKitabı okudu
Kara Ölüm
Toprak nüfusa göre kıt bir faktör haline geldiğinden değeri yükselmiş, ücretler düşmüştü. Bu gelişmelerin sonucunda kıtlıklar ve ardından salgınlar geldi. 1348-51 yılları arasında görülen ve Kara Ölüm olarak adlandırılan büyük bir veba salgını, bazı bölgelerde nüfusun yarısını götürmekle birlikte bir bütün olarak Batı Avrupa’da dörtte birini yok etti. Savaşlar da 1350-1500 tarihleri arasında Avrupa’yı kasıp kavurarak salgının etkilerinin daha uzun ömürlü olmasına yol açtı.
Sayfa 81 - Der YayınlarıKitabı okudu
Küreselleşme
Küreselleşme yalnızca ekonomik bir olgu da değildir: İletişim, politika ve kültür alanlarında sınırlar ötesi bağlar kurmaktır.
Sayfa 240 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Reklam
Merkantilizm ve Colbertizm
Merkantilist iktisadi politikalar her zaman yöneticilerin arzuladıkları olumlu sonuca ulaşmadı ve hatta bazı ülkelerde ekonominin uzun dönemdeki gelişmesi üzerinde zararlı etkilere bile neden oldu. Bu açıdan enterasan iki örnek Fransa ve İngiltere’dir. Ekonomik milliyetçiliğin en tipik örneği Fransa’da Colbert dönemi (1665-1683) idi. Uzun bir merkantilist geleneğe sahip olan Fransa’da Colbert’in etkisi o denli büyük oldu ki zamanla Colbertizm ve merkantelizm kelimeleri eş anlam kazandı. Colbertizm merkantilizmin aşırı bir örneği olarak nitelenebilir.
Sayfa 143Kitabı okudu
Kilise
Orta Çağ Avrupası’nda önemli bir ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasal kurum olan kilisenin etkisi din, politika ve ekonomide hissedilmekteydi. Kilise eğitimin tek merkeziydi. Orta Çağ’ın ilk yarısında sayıları giderek artan manastırlar, aynı zamanda önemli tarım üretim merkezleriydi. Kilise bir yandan Roma İmparatorluğu’nun son zamanlarındaki yüksek bürokrasiyi temsil ediyır, öte yandan da önemli ölçüde maddi servete sahip bulunuyordu. Kilise vergileme ve kişisel bağışlar yoluyla da önemli ölçüde gelir elde ediyordu. Sahip olduğu geniş bürokratik kadrolar ve maddi servetler, kiliseye tüm Avrupa ölçeğinde bir devlet gibi fonsiyon görme imkanını veriyordu.
Sayfa 38 - Der YayınlarıKitabı okudu
Avcılık ve Toplayıcılık
İnsan avcılık ve toplayıcılıkla beslendiği sürece dünya nüfusunun ulaşabileceği en üst sınır 20 milyon olarak tahmin edilmiştir.
Sayfa 10 - Der YayınlarıKitabı okudu
Konfüsyüsçülük ve Sanayi
Konfüsyüsçü değerler sisteminde tüccarlar ve ticaret aşağı bir statüye sahipti. Bu nedenle de az sayıdaki zengin tüccar servetinin önemli bir bölümünü ticaret ve sanayiye yatırım yapmak yerine toprak satın alarak seçkinler sınıfı arasına katılmak için harcıyordu.
Sayfa 112 - Der YayınlarıKitabı okudu
Roma Teknik ve Teknolojik Gelişim
Roma dünyası, insan faaliyetinin diğer alanlarında oldukça başarılı olmasına rağmen, teknolojik değişim konusunda hareketsiz kalmıştı. Bu teknolojik kısırlık, İlk Çağ uygarlıklarının kültürel parlaklığıyla tam bir çelişki teşkil etmektedir. Bu konuda enterasan bir örnek su değirmenleridir. Romalılar, su değirmenlerinden haberdar olmalarına rağmen çok az su değirmeni inşa ettiler; bunun yerine köle ve hayvan gücüne dayalı değirmenleri daha yaygın olarak kullandılar. Romalıların teknolojik gelişmeye daha fazla katkı yapmamalarının nedeni akli yetersizlikleri değildi. Önceki toplumlardan daha fazla demirden ve diğer madenlerden yararlanan Romalı mühendisler zekalarını işgücünden tasarruf sağlayacak makineler yerine yolların, su kemerlerinin ve büyük kubbeli binaların inşasında sergilediler...Teknolojik başarısızlığının önemli bir nedeni sosyo-ekonomik yapıyla ilgiliydi. Çoğu üretken faaliyetler, köleler ya da köleden farklı konumda olmayan insanlarca yapılıyordu. Sürekli ucuz köle arzı mümkün oldukça yeni üretim teknikleriyle işgücü maliyetini düşürmeye gerek duyulmuyordu... Roma gibi köleliğe dayalı bir toplumda büyük sanat ve edebiyat şaheserleri ve mimari yapılar ortaya konabilirdi, ancak ekonomik gelişme başarılamazdı.
Sayfa 30 - Der YayınlarıKitabı okudu
71 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.