Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İhsau`l- Ulum

İlimlerin Sayımı

Farabi

İlimlerin Sayımı Gönderileri

İlimlerin Sayımı kitaplarını, İlimlerin Sayımı sözleri ve alıntılarını, İlimlerin Sayımı yazarlarını, İlimlerin Sayımı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Safsata sözcüğü Yunancada bilgelik anlamına gelen sophia (sûfiya) ile aldatan, sahtekar anlamına gelen ıstıstam meydana gelmektedir ve aldatan, sahte bilgelik demektir.
YENİ!!! Munkız ve Faslu'l-Makal'den sonra Farabi'nin İlimlerin Sayımı/İhsâu'l-Ulûm adlı eserine dair uzun soluklu kitap müzakerelerimize başlıyoruz. İlimlerin Sayımına dair müzakerelerimizin ilki olan "Giriş: İlimler ve Sanatlara Dair" başlıklı bölüme linkten erişebilirsiniz... dostlarımızın bilgisine... Video Linki:
Reklam
Mantığın adına gelince, onun amacınının tamamını gösterdiği açıktır. Çünkü bu kelime " nutk" tan türemiştir. Nutk ise eskiler tarafından üç anlamda kullanılmıştır. Onlardan biri sesle ifade edilen sözdür. Dil insanın ruhundaki şeyi bu sözle ifade eder. İkincisi ruhta bulunan sözdür. bu da kelimenin işaret ettiği akılsallardır. Üçüncüsü insanın yaratılıştan sahip olduğu ruh kuvvetidir kuvveti diğer hayvanlarda olmayıp sadece insana has olan bir ayırt etme yetisidir.
Mantık sanatı, bütün olarak, aklı düzeltmeye ve insanı, yanılgıya düşmesinin mümkün olduğu bütün akılsallarda doğru yola, hakikate götürmeye yarayan kanunları, akılsallar konusunda hata yapmaktan, ayağı kaymaktan ve yanlışa düşmekten koruyan kanunları, kendileriyle ilgili olarak insanın hataya düşmesinin mümkün olduğu akılsalların kontrol edilmesi için gereken kanunları verir.
/dilin kurallarının bilinmesi, dilin doğru kullanılması her türlü zihinsel çalışmanın, düşüncenin temelidir ve hepsinden önce gelir
İnsana gerçekten mutluluk verecek birşeyin yanında, aslında mutluluk olmayan, ancak öyle olduğu zannedilen şeyler vardır. Bunlar zenginlik, şan ve şeref gibi şeylerdir. Bize gerçekten mutluluk verebilecek şeyler erdemli fiiler, ahlâki iyilerdir.
Reklam
Biz mantık ilmini bil­mezsek, gerçeğe varmış olanın doğ­ruluğunu, gerçeğe nasıl vardığını ve hangi yönden vardığını, delillerinin fikrinin doğru­luğunu nasıl icap ettirdiğini kesin olarak ne­reden anlıyacağımızı bilemeyiz.
"Nasıl ki bir insan eğitim görüp olgunlaşmadan önce birçok şeyi uygun bulmaz, karşı çıkılabilir görür ve onlar kendisine imkansız görülürse, ilimleri tahsil edip onlarla ilgili tecrübeler sayesinde olgunlaştığında ise bu zanları ortadan kalkar, daha önce imkansız olarak gördüğü şeyler değişip zorunlu hale gelirler ve yine daha önce hayret ettiği bir şeyin bu sefer zıttı kendisini hayrete düşürürse, aynı şekilde insanlık bakımından mükemmellik derecesinde bulunan insanın da aslında öyle olmadıkları halde bazı şeyleri karşı çıkılabilir bulması ve onların kendisine imkansız görünmesi de imkansız değildir."
Mantığın adına gelince, onun amacının tamamını gösterdiği açıktır. Çünkü bu kelime " nutk" tan türemiştir. Nutk ise eskiler tarafından üç anlamda kullanılmıştır. Onlardan biri sesle ifade edilen sözdür. Dil insanın ruhundaki şeyi bu sözle ifade eder. İkincisi ruhta bulunan sözdür. bu da kelimenin işaret ettiği akılsallardır. Üçüncüsü insanın yaratılıştan sahip olduğu ruh kuvvetidir kuvveti diğer hayvanlarda olmayıp sadece insana has olan bir ayırt etme yetisidir.
496 öğeden 321 ile 330 arasındakiler gösteriliyor.