Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlk İşgaller İlk Direnişler

Haluk Selvi

İlk İşgaller İlk Direnişler Gönderileri

İlk İşgaller İlk Direnişler kitaplarını, İlk İşgaller İlk Direnişler sözleri ve alıntılarını, İlk İşgaller İlk Direnişler yazarlarını, İlk İşgaller İlk Direnişler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“İngiltere, şimdi kendi politikalarına bir zemin hazırlamak ve bütün Müslüman sömürgelerindeki hakimiyetini pekiştirmek için Osmanlı Devleti’nin mütareke ile ilgili iyimser ilanlarını silmek ve Türklerin savaşta ezildiğini bütün dünyaya duyurmak ve göstermek için harekete geçiyordu.”
“Savaş, insanlık tarihinin kara lekesi... Her insan, her toplum ve her devlet ondan nefret ettiğini söyler, çocuklarını onun kötülüğünden bahsederek yetiştirir, ancak onsuz yaşayamaz.”
Reklam
Cesur yürekli kadınlarımız...
“...Milli hukukumuzu ve ismetimizi muhafaza edecek hükümet ve erkek yoksa biz varız.” İstanbul’un resmen olmasa da fiilen işgaline ilk tepki bu telgrafla Kadıköy kadınlarından geliyordu.
Bir bakıma İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali, Anadolu insanını yeniden bir araya getirmişti. Bu ruh Milli Mücadele Harekatının başarıya ulaşmasındaki en önemli hareket noktasıdır... 16 Mayıs tarihinde bütün Anadolu aynı imanla harekete geçmişti. Anadolunun dört bir yanından çekilen protesto telgraflarının sayısı on binden fazla olduğunu ifade eden kaynaklar da vardı.
Savaş sırasında Suriye Cephesi'nde IV. Ordu Komutanı Cemal Paşa'nın yanında bulunan Falih Rıfkı Atay, Zeytin Dağı eserinde bu sonu şu şekilde tasvir etmektedir: ... "bir yığın Anadolu çocuğunu, yurttan kopmuş, uzak Medine içinde, iskorpite ve çöle yediriyorduk." ...."Yarın kendimizi Anadolu köylerinin arasında Kudüs'süz, Şam'sız, Lübnan'sız, Beyrut'suz ve Halep'siz, öz can ve öz ocak kaygısına boğulmuş, öyle perişan bulacağız."
Yeditepe
Reklam
Vurgun sanatının ustalarına gelsin :-)
İstanbul'da yeni bir sınıf doğuyordu: Harp zenginleri. Savaş zamanlarında çok sık rastlanan bu durumun önüne geçebilmek için Vurgunculuğu Önleme Komisyonu bile kurulmuştu.
Yeditepe
Savaş acıları hafızalardan silindikçe gerekli olduğu ya da olmadığı insanlar için daha kolay ifade edilebilmektedir.
Yeditepe
Savaş insanlık tarihinin kara lekesi... Her insan, her toplum ve her devlet ondan nefret ettiğini söyler; çocuklarını onun kötülüğünden bahsederek yetiştirir, ancak onsuz yaşayamaz. Atalar sözünde ifade edildiği gibi; " İster isen sulh-ı salâh, hazır ol cenge."
Yeditepe