Gizli Cemiyetten Komplo Teorilerine

İlk Yayın Tarihi:
Haziran 2022
Kronik Kitap
Orijinal Adı:
Les illuminati: De la société secrète aux théories du complot
Orijinal Dil:
Fransızca
Orijinal Ülke:
Fransa

Sanıldığı gibi olmaması.
2026 21. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2026 12:47
Kitabı alırken komplo teorilerinden projelerine kadar detaylı anlatım beklerken kitapta sadece nasıl ortaya çıktığı ve üyelerin kabul süreci gibi konular ele alınmış. Açıkçası daha ilgi çekici konular beklerken bu beklenilen konulardan hiçte bahsedilmemesi biraz hayal kırıklığı yarattı. Ya da biz çok komplo teorisi duyduk ki gerçek çok sıkıcı geldi.
İlluminatiPierre-Yves Beaurepaire · Kronik Kitap · 20265 okunma
İlluminati
2026 16. kitabı
Okunma: 30 Mart 2026 14:35
İlluminati günümüzde her taşın altından çıkan ya da artık insanların her taşın altına bakışta aradığı, görmek istediği ve gerçekliğinden çok komplo teorileri üzerinden sevdiği ya da korktuğu bir örgüt/kuruluş. Fakat hakkında gerçek anlamda çok da bir şey bilinmeyen genellikle Yahudilik ve Siyonizm ile çağdaştırılan gizli bir cemiyet de diyebiliriz. Bu kitap İlluminati özgürünün kuruluş hikayesini ele alarak nasıl deşifre olduğunu, nasıl büyümeye çalıştığını, Masonluk ile ilişkisini ve üzerinde yüzyıllarca nasıl bir komplo teorisi oluşturularak gizimle hale geldiğini ele alıyor. Günümüz bakış açısı olan komple teorileri ile okumaya kalkanlara pek bir şey vermeyecek fakat gerçekten araştırmak için okumayı düşünenlerin beklentisini karşılayacak bir eser.
İlluminatiPierre-Yves Beaurepaire · Kronik Kitap · 20265 okunma

Pierre-Yves BeaurepaireYazar · 0 kitap
Pierre-Yves Beaurepaire, Aydınlanma Avrupası'nın sosyal ve kültürel tarihi konusunda uzmanlaşmış Fransız bir tarihçidir. Sosyal, akademik ve kültürel çevreleri, Masonluğu, yazışma ağlarını ve "ego-belgelerini" inceler ve ilişkisel veritabanları ve coğrafi bilgi sistemleri gibi yeni araştırma araçları geliştirir. Şu anki odak noktası, Avrupa dışı alışverişleri de dikkate alan Aydınlanma dönemindeki dünya tarihidir. Saint-Cyr Özel Askeri Okulu mezunu ve nitelikli bir tarih öğretmeni olan Pierre-Yves Beaurepaire, 1997 yılında Alain Lottin'in danışmanlığında "Öteki ve Kardeş: 18. Yüzyılda Yabancı ve Masonluk" başlıklı doktora tezini savunmuş ve bu tezle Le Monde Üniversite Araştırma Ödülü'nü kazanmıştır. 2002 yılında Paris IV-Sorbonne Üniversitesi'nde Lucien Bély'nin danışmanlığında Doçentlik (Habilitation à Diriger des Recherches - HDR) tezini savundu. 2007 yılından beri Institut Universitaire de France üyesidir ve Japon Bilim Teşvik Derneği'nden burs almıştır. San Francisco State Üniversitesi, Tokyo Üniversitesi, Tunus Üniversitesi ve Brüksel Özgür Üniversitesi'nde ders vermiş ve Yeni Kaledonya Üniversitesi'nin gelişimine katkıda bulunmuştur. 2003 yılından beri Nice Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde Modern Tarih Profesörü olarak görev yapmakta ve burada Modern ve Çağdaş Akdeniz Çalışmaları Merkezi'ni yönetmektedir. Fransız Ulusal Araştırma Ajansı'nda (ANR) bilimsel delege olarak görev yapan yazar, 2009 yılından beri ANR için CITERE programını (Klasik Çağdan Aydınlanma Çağına Avrupa'da Dolaşım, Bölgeler ve Ağlar) koordine etmektedir. Arapça, İspanyolca, Japonca ve Bulgarcaya çevrilmiş bir düzine kitabın yazarı olan yazar, Classiques Garnier yayınevinde "Les Méditerranées" koleksiyonunu oluşturmuştur.