İklim, Halk, İktisadiyyat, İctima'iyyat, Müessesat-ı Medeniyye, Adat-ı Milliyye ve Saire

İran

Fahreddin Şevket
Mayıs 2017
Türk Tarih Kurumu Yayınları

2019 1. kitabı
Son Kaçar ve Birinci Pelevi döneminin başalarında iran da gözlemlediği ve iran hakkındaki bilgileri osmanlı türkçesinde kaleme alan dr.Fahrettin Şevket'in Derya Örs tarafından günümüz latin türkçeye çevrililen İran hakkındaki kitabı. Kitap okurlarının öncelikli olarak osmanlı türkçesindeki arap ve fars kökenli kelimeleri bilmeleri veya farsca bilmeleri şarttır.
İranFahreddin Şevket · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201721 okunma
2025 17. kitabı
Okudukça, İran’ın sadece haritalarda görülen bir ülke değil; içinde yaşayan insanların hikâyeleriyle dolu bir dünya olduğunu hissettim. Dr. Fahreddîn Şevket’in İran kitabı, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış ama Derya Örs’ün günümüz diline uyarlaması sayesinde kolayca okunabiliyor. Kitapta 1900–1925 yıllarının İran’ı çok yönlü bir şekilde ele alınıyor: halkların yapısı, kültür, din, siyaset, ekonomi, hatta günlük yaşamın ayrıntıları bile var. Özellikle İran’daki Türk topluluklarına dair verdiği bilgiler oldukça dikkat çekici. Okurken en çok hoşuma giden şey, sadece kuru bir tarih anlatısı okumamak oldu. Sanki yazar dönemin İran’ını dolaşmış, görmüş ve bize aktarıyormuş gibi… Bu da kitaba hem güvenilirlik hem de canlılık katıyor. Zaman zaman dilin ağırlığı hissedilse de çeviri bunu büyük ölçüde hafifletmiş. Benim açımdan İran, yalnızca tarih meraklılarına değil, kültürü ve insan hikâyelerini merak edenlere de hitap eden bir kitap. Kısacası, dönemin İran’ını içeriden tanımak isteyen herkes için güzel bir kaynak.
İranFahreddin Şevket · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201721 okunma