Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünyaya Yön Veren Mucitler

Isaac Newton

Caner Kaçmaz

Isaac Newton Gönderileri

Isaac Newton kitaplarını, Isaac Newton sözleri ve alıntılarını, Isaac Newton yazarlarını, Isaac Newton yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ben benden öncekilerin omuzlarına tırmandığım için onlardan biraz daha ilerisini görebildim... Because I climbed on the shoulders of those before me, I was able to see a little further than them...
Bu hedef doğrultusunda ' bir tür dünya hükümeti ' kurulmasını öneren Hawking, bunun da başka sorunlar ortaya çıkarabileceğini ve bir tiranlığa dönüşebileceğini ekledi. " Tüm bunlar kulağa ' felaket haberi vermek ' gibi gelse de, ben iyimserim" diyen Hawking, insan ırkının dirilerek bu zorlukları alt edeceğini düşündüğünü söyledi.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
The Times gazetesine konuşan Hawking, medeniyetin başlangıcından beri saldırganlığın hayatta kalmak için işlevli olduğunu vurguladı ve ekledi: " Darwinci evrim gereği, bu bizim genlerimizle ilişkili. Ancak şimdi,Bu saldırganlığın nükleer ya da biyolojik savaş yoluyla bizi yok etmesi mümkün. Mantığımız ve aklımız yoluyla, bu içgüdümüzü kontrol etmemiz gerekiyor."
Sayfa 146Kitabı okudu
Ünlü fizikçi Stephan Hawking, dünyanın ve insanlığın gidişatından kaygı duyduğunu belirtti. Hawking'e göre insanın saldırganlık içgüdüsünün teknoloji nedeniyle bir yıkıma dönüşebilmesi sözkonusu. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için bir 'dünya hükümeti'nin kurulması gerekiyor.
Sayfa 146Kitabı okudu
Bruno için etkinin, yani evrenin sonsuzluğu, İlk Neden'in sonsuzluğundan gelir. Dünya gerçekten de bir dünyalar sonsuzluğudur. Evren ise bir, sonsuz ve hareketsizdir.
Sayfa 135Kitabı okudu
Panteizmin ilk anlamı " transandantal panteizm" e yani dünyanın Tanrı'nın salt bir tezahürü olduğuna dair genel fikirdir. Bu panteizm formu ilahi olanı yalnızca şeylerin içinde ve özellikle de ruhta derinden görür.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Neo-pozitivistlere göre, bilimsel bilgi evrensel ve zamansaldır.
Sayfa 109Kitabı okudu
Kant, bilgi olasılığından önce gelen koşullara ilişkin sorular sorduğunda, benzer bir şekilde, neo-pozitivistler ve analitik filozoflar, anlamlı bir söylemin oluşması için gerekli olan koşulların ne olduğunu sordular. Kant'ın etkisi, gerçeklik bilgisinin daima " dile ve bunlara dahil olan kavramsal şemalara" göre olduğunu gösteren tezle ilgili olarak oldukça açıktır. Böylesi bir etki, Otto Neurath'ın,başlangıçtaki insanlardan, iniş yapamayacakları ve sadece açık denizde tamir edebilecekleri kavramsal bir gemide yola çıktıklarını onaylayan ünlü pasajı dikkate alındığında ortaya çıkar.
Sayfa 109Kitabı okudu
Sonuç, gerçekliğin her türlü mutlak bilgisinden toplam imkansızlığıdır. Bilgi, kavramsal aparat göre mantıklıdır. Neo-pozitivizm ve analitik felsefe, bu aparatı -ki bu "süzgeç" deneyimini aktaran bir şey değil- akıldan dile çevirir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Eğer orta-çağ felsefe düşüncesini " teolojinin kızı" olmakla açıklıyorsak, felsefenin sadece dilin analizi olarak anlaşıldığını, basitçe " bilimin kızı" olacağını, özerkliği olmayan ve her bir emre uymaya hazır olduğunu söyleyebiliriz. Ernst Bloch (1885-1977) bu tür bir düşünceyle karşı karşıya kaldığında, felsefenin bilimin öncüsü olmasından çok artık sadece arkada kalan olduğunu belirtti.
Reklam
Metafiziksel önermeler sadece yanlış değildi, aynı zamanda anlamsızdı, çünkü Hiçbir şeyin söylenemeyeceği bir varlık dünyası araştırılmaya çalışılıyordu.
Moritz Schlick, felsefeden başka bir şey bilmeyen filozofun kendi işini yürütmekten âciz olduğunu düşünmüştü: Söyleminin tutarlı olması için en azından bir bilim dalında uzman olması gerekiyordu. Bilgi bilimden geliyordu ve metafizik ifadeler anlamsızdı. Dolayısıyla anlam, bilimin ampirik önermelerine, mantık ise matematiğin analitik önermelerine aittir.
İlginçtir ki, Newton eylemsizlik yasasıyla ortaya çıkan ilk bilim insanı değildi. Bu onur Galileo'ya ve Réné Descartes'a gider.
Dinlenecek bir nesne, hiçbir şey itmedigi ya da çekmediği sürece sonsuza kadar dinlenecektir. Hareket halindeki bir nesne, bir şey itene veya çekene kadar, sonsuza kadar düz bir çizgide hareket halinde kalacaktır.
F=ma ( ikinci hareket yasası) fiziğin en ünlü denklemidir. Ve Isaac Newton'ın bilime en önemli katkılarındandır. Her ne kadar başka yasaların var olduğu ima edilse de sadece iki ek yasa vardır. Üçü de Newton'ın kendi sözleriyle burada sunuluyor: * Her nesne, etkilediği kuvvetler tarafından değiştirilmeye zorlanmadığı sürece durgunluk veya düz bir çizgide tekdüze hareket halindedir. * Kuvvet zaman içindeki değişim başına momentumdaki değişime eşittir. Sabit bir kütle için kuvvet, kütle zamanlarının hızlanmasına eşittir. * Her eylem için, eşit ve zıt bir tepki vardır. Bu üç yasa, klasik mekanik olarak bilinen şeyin ya da güçlerin harekete geçtiği bedenin hareketiyle ilgili bilimin temelini oluşturur. Hareket halindeki cisimler, Ay veya gezegenler etrafında dönen büyük nesneler veya Dünya' nın yüzeyinde hareketli araçlar veya mermiler gibi sıradan nesneler olabilir.
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.