Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Felsefesi Tarihi

H. Ömer Özden

İslam Felsefesi Tarihi Gönderileri

İslam Felsefesi Tarihi kitaplarını, İslam Felsefesi Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslam Felsefesi Tarihi yazarlarını, İslam Felsefesi Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kindî bunu şu cümlelerle ifade ediyor: "Şüphesiz bu alemin düzen ve tertibi, bazısının bazısını etkilemesi, ona boyun eğmesi ve hegemonyasi altında bulunması, her oluş ve bozuluşun, her değişmezin ve değişenin en uygun ve ideal düzeyde olması (gibi olaylar), kainatta sağlam bir yönetimin ve güçlü bir hikmetin varlığının en büyük delilleridir"
"Fazilete giden yol, arzuları öldürmekten geçer."
Sayfa 55
Reklam
Kötü olmadan iyi, çirkin olmadan güzel, noksanlık olmadan tamlık, günah olmadan da sevap anlaşılmaz. Öyleyse kötü ilahi hikmetin bir gereğidir. Ancak oluş ve bozuluş halinde İyilik her zaman kötülükten hem fazladır hem de iyilik kötülüğe galiptir. Kötülüğün galip olması ilahi İnayete aykırıdır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Batı musikisi Müslümanlarla temaslar önce yalnızca Kilise ilahilerinden ibaretti. Notayı henüz bilmiyorlardı. Batılılar notayı ilk defa Müslümanlardan öğrendiler. Müzikte sol anahtarını ve 5 çizgiden ibaret porteyi de ilk defa kullanan müslümanlardır. Batı Musikisi, Doğu Musikisi sayesinde kilise ilahilerinin darlığından kurtulmuştur.
Gazali, birçok Avrupalı filozof üzerinde müesser olmuştur. Descartes'in şüphesine ilk defa Gazali'de rastlıyoruz. Her ikisinde de şüphe, doğruya ulaştırıcı bir metot olarak kullanılmamıştır. Aklın sınırlarından ilk defa bahsederek Kant'ın selefi ve hatta hocası olmaktadır. Hume ve daha pek çok felsefeci üzerinde bariz tesirleri olduğu açıktır.
İnsanlar dinin batıni yanını önemsemeyip, sadece namaz ve oruç gibi zahiri yönüne önem verirlerse nefislerini olgunlaştıramazlar.
Reklam
İbni Sîna, Aristoteles'in Metafizik kitabını kırk kez okumasına rağmen anlamadığını, bundan sonra da anlayamayacağını düşünerek üzülmüş ve umutsuzluğa düşmüştür. Bir gün ikindi namazından sonra bir sahaf dükkânının önünden geçerken, tellalın bağırarak kitapları tanıttığını görmüş ve içeri girip içlerinde Fârâbî'nin Aristoteles'in Metafizik kitabının maksatlarını açıkladığı kitabın bulunduğunu görünce derhal bu kitabı alıp evine dönmüş, süratle kitabı okumuş ve anlayamayadığı bütün konuları bu kitap sayesinde anlamıştır. Bundan dolayı şükrünü ifade etmek için fakirlere bol bol sadaka dağıtmıştır.
Gördüm ki zaman dengesiz, sohbet faydasız, Her başkan da bezginlik, her başta bir sızı var, Girip kendi evime en iyisi şu dedim, Şeref ve izzetimi korumakla yetindim. [Farabi]
"Felsefe, insanın gücü yettiği ölçüde Yüce Allah'ın fiillerine benzemesidir."
Karanlık denilen şey,sadece ışığın yokluğudundan ibarettir.
Reklam
Peygamberlikten sonraki en şerefli meslek,felsefedir.
Sayfa 123
İnsan, nerede ve ne zaman kendi düşüncesini kullanmaya başlamışsa, felsefe o zaman başlamıştır.
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.