Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fikri Bir Geleneğin Değişimi

İslam ve Çağdaşlık

Fazlur Rahman

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kur'an'ın insanı, kendini toplumdan soyutlayamaz. Onun sadece kendine karşı değil, aynı zamanda içinde bulunması gereken toplumuna karşı da ahlaki ve dini görevleri vardır. İşte Peygamberimizi de bir daha asla Hira mağarasına dönmemek üzere kendi toplumu içine çeken bu ahlaki dini görevdir ki, buna Fazlur Rahman, “Allah şuuruna dayalı ahlaki sosyo-politik bir düzen (toplum) kurma” demektedir.
Sayfa 25 - Ankara Okulu YayınlarıKitabı okudu
İslam çağdaşçılığı Afgani ile başlamıştır ancak bu anlayış zamanla yerini ekonomik çağdaşçılığa terk etmiştir. Yani müslümanlar geri kalmışlıklarını sadece ekonomik etkenlere bağladıkları için ekonomik çağdaşçılığı benimsemeleri kolay olmuştur. Bu şekilci çağdaşlığı güçlendiren en önemli etken de, elbette yeni fikir üretmeye karşı olan ve adeta düşünce düşmanlığı yapan gelenekçi tutumdur.
Reklam
Sırf açıklama amacıyla şerh yazma alışkanlığı ve özgün fikir üretme çabalarının istikrarlı bir şekilde yavaşlaması ile islam dünyası, tam anlamıyla ansiklopedik bilgi sahibi olan fakat bir meselede söyleyeceği yeni hiç birşeyi olmayan bir alim tipiyle karşı karşıya gelmiştir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Fikri/Ahlaki tahakküm, tarihte bilinen diğer tüm sömürgecilik şekillerinden çok daha zararlı ve tehlikelidir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Özelde İF mezunları, Genelde bütün Yüksek Öğretim mezunları:
Ne devlet işinde bir şey becerirler Ne de Divan’da bir söz deyiverirler Sırtlarında yük çekemezler Artık tarlayı da süremezler Belki türlü şekilde para kazanırlardı, görmeseydiler eğitim Ne var ki eğitimleri yüzünden benliklerinden kaldılar yetim. | Hâlî - Yoksul ve Yetim
Sayfa 128Kitabı okudu
Toplumun geleneksel yapısını bozmadan, çağdaş “faydalı” teknolojinin ithal edilebileceğini savunan görüş, gerçekten çok safdildir.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Ortaçağın sonlarındaki İslam anlayışının musibeti şuydu: Düzenleyici olan Allah, dini tecrübenin yegane nesnesi haline getirilmiş, ancak insanlar bu tecrübeden değer yargıları çıkartacakları yerde, tecrübenin kendisini bizatihi amaç edinmişlerdi.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.