Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam'da Helal ve Haram

Yusuf el-Karadavi

İslam'da Helal ve Haram Gönderileri

İslam'da Helal ve Haram kitaplarını, İslam'da Helal ve Haram sözleri ve alıntılarını, İslam'da Helal ve Haram yazarlarını, İslam'da Helal ve Haram yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Taraflar -sigortalı ve sigorta şirketi- kendi aralarında anlaşmışlar. Onlar kendi faydalarına olanı daha iyi bilirler, demenin hiçbir mantıklı tarafı yoktur. Zira faiz yiyenler ve kumar oynayanlar da kendi aralarında anlaşmışlardır. Fakat onların yaptıkları bu işlemler, aldatma, zulüm ve tek tarafın külfet altına girmediği, apaçık adalet üzerine bina edilmediği sürece bu anlaşmalarına ititbar edilmez. Adalet dikkate alınması gereken tek esastır. "Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur."
Sayfa 328 - Sigorta Şirketleri.Kitabı okuyor
Peygamber (sav), bir kutsî hadiste Yüce Allah'ın şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Ben, ortaklar birbirlerine ihanet etmedikçe onların üçüncüsüyüm. Biri diğerine ihanet ettiği anda ben aralarından çıkarım." Ebû Dâvûd, Buyû', 3383; Darekutni, Buyû', 139, Hakim, Buyû', 2322, sahih demiş, Zehebî de onu onaylamıştır, Ibnu'l-Mulakkin, el-Bedru'l-Munir'de bu hadisin senedinin iyi olduğunu söylemiştir, 6/721; Suyuti, es-Sağir, 1924; Elbanî, Ebû Hureyre'den zayıf kabul etmiştir, Gâyetu'l-Merâm, 357.
Reklam
İslam, sadece bu ortak işleri mubah görmez, aynı zamanda bu işlerin Allah'ın çizdiği helal daire çerçevesinde; faiz, aldatma, zulüm, hırs, ihanet gibi kötülüklerin tamamından uzak oldukça bereketli olduğunu ve dünyada Allah'ın yardımını ahirette de sevabını kazandıracağını söyler.
Sayfa 327 - Sermaye Sahiplerinin OrtaklığıKitabı okuyor
Vade Farklı Satım Akdi
Burada dile getirilmesi güzel olacak olan bir başka husus da şudur: Müslümanın karşılıklı rıza ile bir mal satın alıp bedelini peşin ödemesi nasıl caiz ise ödemeyi belli bir vadeye kadar uzatması da caizdir.
Müslümanın faizsiz mubah borç almaya bile ancak zaruret ve ihtiyaçların baskısı altında başvurması istenirken faizli olması şartıyla borç almanın hükmü nasıl olur acaba?!
Peygamber (sav) bir hadisinde "İnsanların malını ödemek maksadıyla borç olarak alan kişinin borcunu ödemesine Allah yardım eder. Ancak insanların malını telef etmek için alanı ise Allah telef eder" buyrulmuştur. Buhari, İstikráz ve edâu'd-duyûn, 2387, Ebû Hureyre'den.
Reklam
Peygamber (sav) bir hadisinde "Şehidin borç dışındaki bütün günahları bağışlanır" buyurdu. Müslim, Imare, 1886, Abdullah b. Amr b. Abbas.
Allah Rasülü namazında "Allahım! Ben günah işlemekten ve borca girmekten sana sığınırım" diyordu. Ona (sav), "Ey Allah'ın Rasülü borç almaktan ne kadar da çok Allah'a sığınıyorsun!" denildiğinde, "Borçlanan birisi konuştuğu zaman yalan söyler, vaat ettiğinde vaadini yerine getirmez" buyurdu. Bu sözüyle borçlanmanın doğrudan ahlaka olan tehlikesini açıklamış oldu. Buhâri, Ezân, 832, Müslim, Mesâcid ve mevadi'u's-salât, 589, Aişe'den.
Peygamber (sav), Müslümanın borç altına girmesini hoş karşılamamıştır. Hür bir insanın nazarında borç, geceleyin tasa çekmek, gündüzlerde de küçük düşmek demektir. Peygamber (sav), borçtan Allah'a sığınır ve şöyle derdi: "Allahım! Borç altında kalmaktan sana sığınırım." Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 6618; Nesai, İstiaze, 5475; Ebû Dâvûd, Sücüdu'l-Kur'ân, 1555; Elbâni, Gayetu'l-Meram'da (347) zayıf kabul ederken es-Sahiha'da Ebû Said el-Hudri'den hasen olduğunu söylemiştir.
Sayfa 322 - Peygamber (sav) Borçtan Allah'a Sığınmıştır.Kitabı okuyor
Mutedil yaşamanın sonuçlarından bir diğeri de Müslümanın borç almaya ihtiyaç duymamasıdır.
209 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.