Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu

Benedikt Koehler

İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu Gönderileri

İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu kitaplarını, İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu sözleri ve alıntılarını, İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu yazarlarını, İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zekat düz bir vergiydi; mükellefin servetinin %2,S'u olarak belirlenmişti. Otuzdan fazla Kuran ayeti, Müslümanları zekat vermeye ve fakirlere yardım etmeyi ulvi bir sosyal erdem olarak görmeye teşvik eder. Anekdotlar Hz. Muhammed'in en yakın müşavirlerinin sosyal dayanışma örneği olmak için didindiklerini ve zekat vermek için birbirleriyle yarıştıklarını gösterir. Bu nedenle Ömer bir keresinde Hz. Muhammed'in ellerine kendi birikiminin yarısını koymuştu ve Hz. Muhammed, Ebu Bekir'in daha önceden birikiminin tamamını bağışladığını söylediğinde hayal kırıklığına uğramıştı. Bu gibi anlatılar, halkın refahını temin etmeye yönelik hükümdarlara örtülü birer mesaj olabilirler.
İlk bakışta yedinci yüzyıldaki bir Arap pazarında temel besin mallarının fiyatlarını serbest bırakmak., çok önemli değilmiş gibi görünebilir, ama iktisatçı Friedrich von Hayek, böyle düşünmeyecektir. Hayek şunu iddia eder: Eğer fiyat mekanizması, "planlanmış insan tasarımını sonucu idiyse, insan zihninin en muhteşem başarılarından biri olarak bu, övülüp alkışlanmış olmalıydı." Hükümetten ziyade piyasalar tarafından yönlendirilen bir ekonomi ortaya çıktığında çareler tükenmez, çünkü fiyatların belirlenmesini hükümetin elinden alıp piyasaların görünmez eline vermenin iktisadi gelişmeler üzerinde dalga dalga yayılan tesirleri vardır. Memurlardan ziyade müteşebbisler, kaynakların nasıl bölüştürüleceğini belirlerse ekonomik rasyonalite iktisadi hayatın her alanına siner. Herodot, Hz. Muhammed ve Hayek fiyat mekanizmasının iktisadi etkinlik için önemini fark etmişlerdi.
Reklam
Müslümanlar, başka hiçbir dinin kaynaklarının İslam' ınki kadar baştan aşağı en ince ayrıntısına kadar gösterilmediğini iddia ederler
Dünyada bileşik faizin nasıl hesap edileceğini gösteren ilk kayıtlar, onuncu asır Bağdat'ında ortaya çıkmıştır.
Reklam
Özellikle Bu Satırların Altını Çizip Eliaçık'a Atmak Lazım;)
İslam ve Hristiyanlık siyasette düşman, ticarette işbirlikçiydiler. Avrupalılar bu ustalık ve tekniği ithal edip İslami müesseseleri kopyaladıklarında Avrupa'da kapitalizm filizlenmeye başladı.
Eliaçık ve Şeriati Bu Kitabı Okusalardı Kalp Krizi Geçirirlerdi;)
İslam, dini bağlılık ve ticaretin merkezi olarak uzun bir ge­leneğe sahip olan Mekke'de doğmuştur. Çoğu toplumda pi­yasalar, hükümetler tarafından şekillendirilir ama Mekke'de hükümet, piyasalar tarafından şekillendirilmiştir. Yatırımcı­lar, Hz. Muhammed'i yetiştiren şehre şekil vermişlerdir ve Hz. Muhammed'in müteşebbislerden oluşan güzide sülalesi Kuran'da tekrar tekrar zikredilir. Hz. Muhammed, davetine yaklaşık otuz yıllık bir iş hayatı tecrübesi katan bir peygamberdi. Hz. İbrahim, Hz. İsa ve Buda gibi birçok dini lider için ekonomi pek bir anlam ifade etmiyordu. Tam tersine Hz. Muhammed, Müslümanca ya­şam tarzının tüm yönlerini şekillendirmekle birlikte İslam öncesi ticari uygulamaların birçoğunu muhafaza veya ıslah sürecinde ticaret ve vergi hakkında kurallar koymuştur. Bu kuralların, fetih­lerle genişleyen iktisadi alana adapte edilmesi sayesinde erken dönem İslam toplumları, kendi çağlarının en yaratıcı ekonomileri olmuşlardır.
Din sosyoloğu Max Weber, İslam'ın, "servet, güç ve şeref" kazanımını teşvik eden maddi memnuniyet üzerindeki bariz vurgusuna dikkat çekmiştir.
Kötülük, servet sahibi olmakta değil, onu hayatın amacı yapmakta yatmaktadır.
Sayfa 315Kitabı okudu
Reklam
352 syf.
·
Puan vermedi
Kitabi başlığı dikkatimi cektigi icin satin aldim. Yazarın yabanci olmasi ve islam ile kapitalizmi değerlendireceği umudu ile okudum. Bilinenin haricinde derinlikli bir bakis acisi sunduğunu söylemem mümkün degil. Iktisadi konulardan daha fazla islam tarihi ile ilgili konulara deginmis. Ancak yazar islamin erken doneminde siyasi olaylarin arla planında yatan iktisadi gerçeklerin toplumsal tercihleri etkilemesini güzel değerlendirmis. Bu konuda hakkini vermek gerekiyor. Diger taraftan temel bazi konularda yanlis ve/veya eksik bilgiler verdigini soyleyebilirim. Tabii kendi bilgilerim ekseninde bunu söylüyorum. Insan dogasinin temel durtulerinden birisi olan iktisadi cikarin esasinda asri saadet olarak degerlendirilen donemde dahi pek cok müslümani yönlendirdiği gercegini de gözler önüne sermiş. Konu ile ilgili arastirma yapanlarin okuyabilecegi bir kitap ancak sadece bilgi edinmek amaciyla daha faydali yazarların oldugunu dusunmekteyim. Saygilarimla...
İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu
İslam'ın Erken Döneminde Kapitalizmin DoğuşuBenedikt Koehler · Liberte Yayınları · 201610 okunma
Dikkat Çekici
Islâm ve Hristiyanlik siyasette düşman, ticarette isbirlikciydiler. Avrupalilar bu ustalik ve tekniği ithal edip islami muesseseleri kopyaladiklarinda Avrupa'da kapitalizm filizlenmeye başladı...