31 Mart Ayaklanması ve Hareket Ordusu

Turan Akıncı
12 Aralık 2018
Remzi Kitabevi

2020 9. kitabı
Kitabın en güzel tarafı Mustafa Kemal’in adının duyulduğu 31 Mart vâkasını detaylı ve bilmediğimiz bir çok şeyi bize anlatması, öne çıkaran bir özelliktir.Turan Akıncı’nın diğer eserleri de çok değerlidir.
İsyanTuran Akıncı · Remzi Kitabevi · 201833 okunma
2019 10. kitabı
Turan AKINCI – SUİKAST – SÜRGÜN Yazarın iki kitabını okudum. Hamit devrini bazı farklı kaynaklardan okumuştum. Ancak kafamda bütünsel bir resim oluşmamıştı. Refik Halit’in Hamit Devri ile anlattıkları da önemli olmakla birlikte bunlar anı niteliğindeydi. Güvenilirliği tartışmalıydı ve konu üzerinde özelleşmiş kaynaklar değildi. T. AKINCI’nın Suikast kitabı, dönemin siyasi koşullarını etraflıca belirlemişti. Sultana yapılan suikast bütün ayrıntıları ile anlatılmıştı. Ermeni tebanın Sultana öfkesinin nedenlerini anlayabilmiştim. Hamit devrinin etnik parçalar üzerine siyaseti tamamen ayrı bir çalışmadır ve belki de yapılır. Ancak yönetimde olduğu sürenin uzun olması başlıca zorluklardan biridir. SÜRGÜN’de kafamda genel resim oluştu diyebilirim. Hamit hakkında yazılanlar o kadar çoktur ki doğrular, yanlışlar, yanılgılar ve amaçlı olarak uydurulmuş yalanlar birbirine karışmıştır. Sürgün kitabında Hamit’in uyguladığı baskı rejimini iyice anlayabildiğimi zannediyorum. Kitapta öncelikle Yıldız Sarayı her açıdan ayrıntılarıyla anlatılıyor. Hünkar’ın saray içinde nasıl yaşadığı, nelerle ilgilendiği, ailesi etraflıca anlatılıyor. Kendisinin ne kadar kuruntulu ve hastalık düzeyinde şüpheci olduğunu görüyoruz. Çevresindeki insanların içinde çok iyi eğitimli insanlar olduğunu görüyoruz ama o, daha çok çıkarları için yanında olan cahillerin sözünü dinliyor. En güvendiği adamlardan bile şüphe edebiliyor. Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa gibi bir askeri değeri atıl duruma getirdiğini ve ondan da şüphe ettiğini görüyoruz. Pek çok defa sadrazam değiştirdiğini, mevcut Osmanlı idaresini çok defa değiştirdiğini de öğreniyoruz. Polisiye romanlara meraklı olduğunu, marangozlukla hobi olarak uğraştığını, Yıldız sarayında pek çok işletme ve fabrika olduğunu ancak bunların çok verimsiz
Tarih
İsyanTuran Akıncı · Remzi Kitabevi · 201833 okunma

Turan AkıncıYazar · 10 kitap
1976 yılında DGSA Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. 1978 yılında Berlin Teknik Üniversitesinde Doktora çalışmaları yaptı. Alman Ortaçağ kentlerinin restorasyonun da görev aldı. 35 yıl sanayicilik yaptıktan sonra 2010 yılından bu yana İstanbul'daki Osmanlı Mimari yapılarının araştırmasını sürdürmektedir.