Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İyiliği Emretme Ve Kötülükten Alıkoyma

İmam Gazali

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Denildi ki: Lokman Hekim’in yüzüğünde şunlar yazılıydı: Gördüğünü gizlemen, zannettiğini yaymandan daha güzeldir.
Reklam
Bütün bidatların kapılarının kapatılması gerekir. Bidatçılar, bidatlarının hak olduğuna itikat etseler dahi (doğrusu) yüzlerine çarpılmalıdır. Nasıl ki Yahudi ve Hıristiyanların küfürleri hak olduğuna itikat etseler dahi yüzlerine çarpıldığı gibi... Çünkü bunların hataları kesin bir şekilde bilinmektedir.
İşin hakikati şudur ki takva, ancak güzel ahlak ile beraber öfke ve şehvetini kontrol etmeye güç yetirmek ile tam olur. Uyarıcı bunun ile Allah’ın dininde başına gelen olaylara sabreder. Aksi takdirde kişide güzel ahlak yoksa ve ırzı, malı veya nefsine bir sövme yahut dövme ile direkt uyarma vazifesini unutur ve Allah’ın dininden gafil kalır. Kendi nefsiyle meşgul olur. Hatta bazen başlangıçta uyarıcılığı dünya mertebeleri elde etmek veya nam yapmak için dahi yapabilir.
Sayfa 105Kitabı okudu
Bil ki! evinin kapısını kilitleyen duvarlarla gizlenen kimsenin izni olmaksızın evine işlediği günahı öğrenmek için girmek caiz değildir.
Gazali’nin Küpe Fetvası
Ben kız çocuğunun kulağını altın küpe takmak için delmekte bir izin görmüyorum. Çünkü bu kısası gerektirecek şekilde acı veren bir yaradır. Kan aldırmak hacamat yapmak ve sünnet etmek gibi çok önemli bir sebep olmadan böyle bir yara açmak caiz değildir. Altın küpeyi takmak ile süslenmek ise önemli bir etken değildir. Bilakis kulağı delmeden küpeyi asmak , kolye ve bilezik takmakta yeterlilik vardır. Kız çocuğunun kulağını delmek adet edilmiş ise de haramdır ve engel olmak gerekir. Bunun için ücret talep etmek sahih değildir ve bu işten dolayı alınan ücret haramdır. Ancak nakil açısından bir ruhsatın olduğuna dair bir haber sabit olursa o zaman hüküm değişebilir. Fakat şu ana kadar bize ruhsata dair bir haber ulaşmadı.
Sayfa 129Kitabı okudu
Reklam
Helak edici kendisinden korunması gerekilen çok büyük bir afet vardır ki, o da şudur: Alim kimse münkeri karşı tarafa tarif edeceği zaman ilmi sebebiyle kendisini üstün karşısındakini cehaleti sebebiyle ezik görür. Bazen de münkeri tarif etmekle karşısındakini zelil kılmayı ve ilmin değeri sebebiyle ondan üstün olduğunu dolayısıyla karşısındakini cehalete nispet etmek ile zelil olduğunu açığa çıkarmayı kast edebilir. Eğer alimi münkeri tarif etmeye etken olan sebep bu ise, bu münker alim hakkında itiraz ettiği münkerden daha çirkindir. Münker: Günah
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.