Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İzmler Sözlüğü

Ahmet Murat Seyrek

İzmler Sözlüğü Gönderileri

İzmler Sözlüğü kitaplarını, İzmler Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, İzmler Sözlüğü yazarlarını, İzmler Sözlüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alfa Alkolizm Lellinek'in, alkol kullanımı sınıflamasında alkole karşı ruhsal bir bağımlılık geliştirmekle birlikte alkol alımını denetleyebilen ve fizyolojik bağımlılık belirtileri göstermeyen kişilerin durumunu anlatmak için kullandığı terim. Bu kişiler, bedensel ya da duygusal acılardan kaçınmak gibi nedenlerle içkiye sığınmaktadırlar.
Sayfa 9 - YediverenKitabı okudu
Aktüalizm Aktüalizm, geçmiş jeoloji devirlerindeki olayların, bugünkülerden ayrı olmadığını, yer şekillerindeki değişikliklerin birdenbire değil, tam tersine çeşitli aşamalar, taşınmalar, birikmeler şeklinde ağır ağır geliştiğini savunur. Aktüalizmin gerçeğe tamamen uymadığı zamanla görülmüştür. E. Kaiser, jeolojik devirlerde birtakım kütlelerin meydana gelmesine sebep olan bazı şartların, bugünkülerden ayrı olduğunu ortaya koymuştur. Jeolojik devirlerde çok oynak, şiddetli tektonik ve volkanizma olaylarının gerçekleştiği ispatlanmıştır.
Sayfa 9 - YediverenKitabı okudu
Reklam
Aktivizm Genel anlamda eylemcilik veya aktivizm, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylem olarak tanımlanabilir. Bu eylem çelişmeli tartışmalarda taraflardan birini desteklemek ya da muhalefet etmektir.
Sayfa 9 - YediverenKitabı okudu
Akademizm Resmi olarak son şeklini bulmuş sayılan bir estetik gerçeğe, geleneklere bağlılık. En eski çağlardan beri, zanaatçıların, kendi teknik bilgi ve güzellik anlayışlarının nesilden nesle aktarmak maksadıyla öğrenci ve çırak yetiştirmeleri tabii sayılmıştır. Güzel sanatlar öğretiminin kaynağı da budur. Orta çağda manastırlara bağlı birçok atölye bu teknik bilgileri ve güzellik anlayışını bir kanun haline getirmeye çalıştı.
Sayfa 8 - YediverenKitabı okudu
Agramatizm Söz dizimi açısından doğru cümleler kurarak konuşabilme yeteneğinin olmaması.
Sayfa 8 - YediverenKitabı okudu
Reklam
Agorizm İnsanlar arasındaki tüm ilişkilerin karşılıklı rızaya dayalı alışverişlerden oluştuğu bir serbest pazar dünyasını amaçlayan, Samuel Edward Konkin tarafından J. Neil Schulman'ın da katkılarıyla kurulmuş bir politik felsefedir. Agoristlerin birçoğu görüşlerini Sol Liberteryenizm'in bir formu olarak karakterize ederken kendilerini piyasa anarşistleri olarak düşünürler. Genel olarak agoristler siyasi adaylar ve siyasi reform için oy kullanımına karşıdır. Bunun yerine özgür bir topluma ulaşmak amacıyla alternatif stratejiler izlenir. Agoristler eğitim, doğrudan eylem alternatif para girişimcilik öz yeterlilik ve en önemlisi karşı ekonomi gibi yöntemler kullanarak daha kolay ve çabuk bir özgür toplum yaratılacağını savunmaktadır.
Sayfa 8 - YediverenKitabı okudu
Agnostisizm/Bilinemezcilik Kökeni Eski Yunan'daki sofistlerden Protogoras'a kadar uzandığı iddia edilen Agnostisizm, resmi olarak ilk defa 1869 yılının sonlarına doğru ünlü biyolog Thomas Henry Huxley tarafından ortaya atılmıştır. "Bilinemezcilik" olarak da tanımlanmaktadır. Agnostik sözcüğü, "özde bilgisi olmayan" anlamına gelir. Felsefi ekol olarak Agnostisizm'in kayıtlara geçmesi, 19. yüzyılın ikinci yarısına denk gelir. Batı felsefesinde başlıca temsilcileri Herbert Spencer, William Hamilton ve Leslie Stephen'dir. Agnostisizm "Tanrı'nın varlığının" bilinemez olduğunu savunur. Dinlerin Tanrı'dan gelmediğini söyler ve dinlerin Tanrı'sını da reddederek başka bir Tanrı'nın, bir yaratıcının var olup olmadığının hiçbir zaman bilinemeyeceğini savunur. Bu bakımdan Agnostisizm kendini, "kesinlikle Tanrı vardır" diyen Teizm'den de, "kesinlikle Tanrı yoktur" diyen ateizmden de ayrı tutar. Doğu felsefesinde Agnostisizm'in etkisi bulunmaktadır. 11.yüzyılda yaşamış olan İranlı şair Ömer Hayyam'ın şiirlerinde Agnostisizm'in etkileri görülmektedir.
Sayfa 8 - YediverenKitabı okudu
Afrikanderizm Beyaz ırktan olanların Afrika ülküsü.
Sayfa 8 - YediverenKitabı okudu
17 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.