Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

J.V. Stalin Eserler Cilt: 3

Josef Stalin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nisan 1917 - Devrimci politika böyledir. Antagonizma kurar ve taraf olmaya zorlar.
Devrim, herkesi memnun edemez. O bir yandan her za­man emekçi kitleleri memnun ederken, diğer yandan kitlelerin açık ya da gizli düşmanlarının tepesine biner. Bu yüzden seçmek zorunludur: Ya işçiler ve yoksul köy­lülerle beraber devrim için, ya da kapitalistler ve çiftlik sa­hipleri ile beraber devrime karşı.
Sayfa 50 - İnter Yayınları, 1989.Kitabı okudu
Her şeyin bir sınırı vardır, denir. Ama, açıktır ki bur­juva dalkavuklarının arsızlığının sınırı yoktur. . .
Sayfa 348 - İnter Yayınları, 1989.Kitabı okudu
Reklam
Rusya’da Devrimin Gerçekleşme Koşulların - Mart 1917
İhtiyaç duyulan şey, bütün Rusya demokrasisinin tüm Rusya çapında bir devrimci mücadele organıdır. Bu organ, başkentle taşranın demokrasisini kaynaştıracak, ve gerek­tiği anda kendini halkın devrimci bir mücadele organından devrimci bir iktidar organına dönüştürecek, halkın tüm canlı güçlerini karşı-devrime karşı seferber edecek kadar otorite sahibi olmalıdır. Ancak bir Tüm Rusya İşçi, Asker ve Köylü Temsilcileri Sovyeti bu tür bir organ olabilir. Rus devriminin zaferi için ilk koşul budur. (…) Devrimin zaferi için ikinci bir koşul, işçilerin derhal silahlandırılması, işçi muhafızıarın oluşturulmasıdır. (…) Devrimin zaferinin bir üçüncü koşulu, bir Ku­rucu Meclis'in süratle toplanmasıdır. Bütün bu gerekli önlemler için genel bir koşul, insanlık dışı savaşın sona erdirilmesi koşuluyla barış görüşmelerinin mümkün olduğu kadar çabuk başlatılmasıdır, çünkü sava­şın devamı, beraberinde getirdiği mali, ekonomik ve gıda bunalımlarıyla devrim gemisinin çarpıp parçalanabileceği su­ altı kayalarıdır.
Sayfa 25 - İnter Yayınları, 1989.Kitabı okudu
Devrimin temel sorunu iktidar sorunudur. Devrimin ka­rakteri, akışı ve sonucu tamamen iktidarın kimin elinde ol­duğuna , hangi sınıfın iktidarda olduğuna bağlıdır. İktidar bunalımı denilen şey, sınıfların iktidar mücadelesinin dışa­ vurumundan başka bir şey değildir. Devrimci bir çığrın ala­met-i farikası aslında, tam da iktidar mücadelesinin onun içinde en keskin ve en yalın karaktere bürünmesidir.
Sayfa 275 - İnter Yayınları, 1989.Kitabı okudu
Bir tarafta, işçilerin ve askerlerin devrimci mücadelesinin bir organı ola­rak Petrograd İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyeti, diğer ta­rafta devrimin “aşırılıklarından” korkmuş ve taşranın du­rağanlığında bir destek bulmuş olan ılımlı burjuvazinin bir organı olarak Geçici Hükümet- işte tablo budur. Devrimin zayıf tarafı burada yatmaktadır. Çünkü böy­le bir durum, taşranın başkentten kopmasını ve araların­daki ilişki eksikliğini sürdürür.
Sayfa 25 - İnter Yayınları, 1989.Kitabı okudu
1.Emperyalist Savaşa Dair - Nisan 1917
Halkların insan güçlerinin toptan katledilmesi, toplu yıkım ve sefalet, bir zamanlar gelişen şehir ve köylerin yı­kıntıları, kitlesel açlık ve vahşiliğe düşme - tüm bunlar, bir avuç taçlı ve taçsız haydut, yabancı toprakları talan edebilsin ve sayısız milyonların üstüne yatabilsin diye - sa­vaş işte buraya varmaktadır.
Sayfa 46 - İnter Yayınları, 1989.Kitabı okudu
Reklam
Siyasi kaderini, devrime karşı komplo kuranların “hükümeti”ne bağIayan “sosyalist” bir partiye ne isim verilir? Sosyal-Devrimciler Partisi'nin önderlerinin “saflığından” söz ediliyor. ‘Dyelo Naroda’nın “miyopluğundan” söz ediliyor. Sosyal-Devrimcilerin “sorumlu” ön­derlerinin bu “faziletlerden” yoksun olmadıklarına kuşku yoktur. Ne var ki okuyucularımız, siyasette saflığın ihanetle sınırdaş bir suç olduğunu düşünmüyorlar mı?
Sayfa 332 - İnter Yayınları, 1989.Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.