Bir dönem chi enerjisine inanan birisi olarak sıkı uygulayıcısı olmasam da bunun temelindeki şeyleri çoğunlukla okudum ama Kosta Danaos ilk defa okudum. Kendisinin yine diğer kitaplarına bakıldığında kişisel gelişim hedefli ama gidiş yolunu farklı tutmuştur. Taoizme merak salmış kendisi. Javalı bir akupunktur ustasının yanına çırak olarak giriyor ve başından geçenleri yaşadıklarını bu kitapta aktarıyor bir bir.
Taoizm, antik Çin'de ortaya çıkan ve Tao Te Ching'deki Lao Tzu öğretilerini izleyen bir filozofik ve dini geleneğin adıdır. Taoizm, meditasyon, qigong ve geleneksel Çin tıbbı gibi uygulamalar aracılığıyla basitliğe, alçakgönüllülüğe ve spiritüel gelişime önem verir. Qigong (ya da Chi Kung), bedenin hayati enerjisini (qi) yetiştirmek ve dengelemek amacıyla fiziksel egzersizler ve nefes teknikleri içeren bir Çin sistemidir. Geleneksel Çin tıbbı ve Taoist ruhsal uygulamaların bir parçasıdır.
Chi Kung iyi hoş da ona ortam lazım olduğuna inananlardanım ben. Ne yani bu şehir kalabalığında mental kargaşada nereye nasıl odaklanıp da bedenin doğayla kuş cıvıltıları ile birleşip aksın ki. Ama bu demek değildir ki gerekli değildir. Kesinlikle gereklidir ve çok da güzeldir deneyen birisi olarak.
Yaşamsal güç yani çi enerjisi gerçekten çok büyük bir güç müdür? Bu çizgide ilerleyen (parapsikoloji, telekinezi gibi) başka kitaplar da mevcut ama onları okumadan baştan terminolojiye ve ilgili tarihin kökenine hakim olmakta yarar var.
Okuduğunuz kitaplar bazen merak ettiğiniz kavramlara bakış açınızı genişletebilir bazen de hayal kırıklığına uğratabilir. Bunu okumadan bilemezsiniz yine de ön yargıları kırıp okumak gereklidir.
Okunur. Tavsiye edebilirim ama bu kitapla sınırlı kalınmamalı ve bu kitabın yanlı bakış açısında olduğu da göz ardı edilmemelidir.