Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jung Psikolojisinin Ana Hatları

Frieda Fordham

Jung Psikolojisinin Ana Hatları Gönderileri

Jung Psikolojisinin Ana Hatları kitaplarını, Jung Psikolojisinin Ana Hatları sözleri ve alıntılarını, Jung Psikolojisinin Ana Hatları yazarlarını, Jung Psikolojisinin Ana Hatları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
160 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
jung'ın analitik psikolojisini kavramlarıyla beraber açıklamış; hem kendi sözleriyle hem de jung'un eserinden alıntılar yaparak. arketipler, psikoterapi, rüyalar ve yorumları gibi birçok bölümden oluşuyor kitap. jung'ın fikirleri sade, basit bir şekilde anlatılmış. ama fikirlerinin özeti değil, özetinin özeti olamayacak bir kitap.. 160 sayfalık bir kitaba göre içerik ve anlatım yeterli, öz. sona doğru birkaç gereksiz kısım olduğunu düşünüyorum, yazarın jung'a sevgisinden olsa gerek, "bakın jung doğru söylüyor, biraz çeki düzen verin kendinize. yoksa bu hayatınız ve toplum yaşanacak gibi mi?" söylevlerinde bulunuyor, tabi bilimsel sayılabilecek bir dille. daha ayrıntılı içerik ve daha az basit bir dil beklerdim. jung psikolojisine giriş kitabı sayılabilir.
Jung Psikolojisinin Ana Hatları
Jung Psikolojisinin Ana HatlarıFrieda Fordham · Say Yayınları · 2015155 okunma
"(...) çünkü, yalnızca yanlış işleyen bir bilinç, bilinçdışına karşı harekette bulunmaya çağırabilir."
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
"İnsan aklının günah fikrini keşfetmeyi başarmasıyla birlikte insanlar ruhsal gizliliğe başvurmaya başlamışlardır, ya da analitik dilde konuşursak bastırma olayı ortaya çıkmıştır."
Sayfa 115Kitabı okudu
bilinçdışı imajlar/simgeler
"Aklın gözü önünde böylesine acayip ve tehdit edici biçimde ortaya çıkan bu büyüleyici imajları daha anlaşılabilir bir biçimde sunmak kesinkes gereklidir. Sessizce geçiştirilemeyecek ve görmezlikten gelinemeyecek biçimdeki bu imajların psikolojik bakımdan açıklığa kavuşturulması işi, bizi mantıksal olarak dinsel görüngübilimin (fenomenolojinin derinliklerine götürür. En geniş anlamda dinin tarihi (mitoloji, folklor ve ilkellerin psikolojisi de içinde olmak üzere) tümüyle acizleşmiş bir bilinci yatıştırmak ve arındırmak amacıyla doktorun yardımcı koşutluklar ve aydınlatıcı karşılaştırmaları çıkarıp kullanabileceği, arketip biçimlerinden oluşan hazineyle dolu bir evdir."
Sayfa 103 - jungKitabı okudu
(...) Ruhun değerini ve anlamını kaybettiren ve bir yandan bilince fazla değer verilmesine, öte yandan Devlet gibi soyutlamaların yüceltilmesine yol açan, iyi olan her şeyi uzaklardaki bir Tanrı figürüne, kötü olan her şeyi daha da uzak bir şeytan figürüne yansıtan bu yaklaşımdır. Ayrıca inanç ve törenler o derece karmaşıklaşmış ve arındırılmıştır ki, sıradan insanların ruhsal durumlarıyla bağdaşmamaktadır ve din artık dış görünüşler ve formalitelerle dondurulmuş bir durumdadır.
Arketiplerin bilinçli olarak dile getirilmesi, dinin temel bir özelliğidir. Tümüyle akılcı olan hiçbir sistem bunu başaramaz ve bu nedenle dinsel 'gerçekler' hep paradoksal niteliktedirler. Eğer din paradokslardan kaçınmaya çalışırsa yalnızca kendisini zayıflatmış olur.
Reklam
persona ne kadar bireyseldir?
Persona kolektif bir olgu, kişiliğin aynı oranda bir başkasına da ait olabilecek bir yönüdür. Persona genellikle yanlış bir biçimde, kişiye özgü olarak anlaşılmaktadır. Uzun saçlı, gelişigüzel giyimli aktör ya da aktris eşsiz birisi bir kişilik gibi görülür. Buna karşın, genellikle o yalnızca gruptaki bütün öteki sanatçıların giyimlerine ve davranışlarına uymaktadır. Köy rahibinin karısı olan Bayan Falanca'nın dostluğu ve konukseverliği onun sonsuz iyiliğinden kaynaklanır gibi görünmektedir; fakat gerçekte o, bu davranışlarını, kocasıyla evlendiği zaman kabullendiği 'bir köy papazının karısı kendisine gereksinimi olan herkesin dostu olmalıdır' inancıyla benimsemiştir. Bir dereceye kadar, insanların kendilerine en uygun düşen rolleri seçtikleri doğrudur ve persona bu derecede bireyseldir; ancak hiçbir zaman erkek ya da kadının tümü sayılamaz. İnsan doğası tutarlı değildir ama, bir rolü oynarken tutarlı görünmek zorundadır. Bu yüzden de kaçınılmaz olarak olduğundan başka biçimde görünmektedir.
Dışadönüklerin güçsüzlüğü yüzeysel olmaları ve iyi bir izlenim yaratmaya bağlı kalma eğilimleridir. En çok hoşlandıkları şey, topluluklar içinde bulunmaktır. Yalnız kalmayı sevmezler ve aşırı düşünmenin hastalık olduğuna inanırlar. Bu, özeleştiri eksikliğiyle birlikte onları, gerçek yüzlerinin açıkça görülebildiği aile çevreleri ve yakın çevrelerinden çok dış dünyaya karşı daha çekici kılmaktadır.
Jung Yeni Türkiye'yi anlatıyor
Büyük örgütlere olan hayranlığımız, bu olağanüstülüğün öteki yüzünü fark ettiğimizde yok olur: İnsanın içinde ilkel olan her şeyin kocaman bir yığın halinde toplanması ve ağırlık kazanması, her büyük örgütte olan canavarlığın çıkarları için kendi kişiliğinin kaçınılmaz bir biçimde yıkıma uğraması. Aşağı yukarı kolektif bir ideali temsil eden bugünün insanı, yüreğini bir katiller sığınağı durumuna getirmiştir.
Sayfa 158 - SayKitabı okudu
Öte yandan bizler insan doğasının mayasında biraz olsun kötülük bulunması gerektiğini içgüdüsel olarak kavramışçasına "inanılmayacak kadar iyi yürekli" olduğu görülen birine kuşkuyla bakarız.
184 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.