Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

KafkaOkur - Sayı 52 (Ekim 2020)

KafkaOkur Dergisi

KafkaOkur - Sayı 52 (Ekim 2020) Sözleri ve Alıntıları

KafkaOkur - Sayı 52 (Ekim 2020) sözleri ve alıntılarını, KafkaOkur - Sayı 52 (Ekim 2020) kitap alıntılarını, KafkaOkur - Sayı 52 (Ekim 2020) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kadının kendisini güvende hissedemediği bir yerde kimse kendisini güvende hissedemez.
Ekim - 2020Kitabı okudu
Kadınların haklarını her tartışmaya açtıklarında daha çok öldürüldük.
Ekim - 2020Kitabı okudu
Reklam
LÜTFEN OKUYUN!
"Kız çocuklarına bebekler, mutfak eşyaları, bebek evleri gibi evle ilgili oyuncaklar alınırken; erkek çocuklara arabalar, silahlar, futbol gibi dışa yönelik oyuncaklar alınır. Çocuk karşı cinse ait oyuncaklar talep ettiğinde ise kızlar arabalarla oynamaz, erkekler bebeklerle oynamaz gibi cümlelerle psikolojik baskının şiddetin temelleri atılmış olur. Daha bu yaşlarla çocuk; isteklerini baskılanması gerektiğini, düşüncelerini ve duygularını ifâde etmenin doğru olmadığını, eğer kendi ihtiyaçlarına yönelik davranışlar sergilerse cezalandırılacağını öğrenir."
Geçmişimiz ya da bugünümüz bize ne söylerse söylesin, geleceği inşa etmenin elimizde olduğunu biliyorum.
Sayfa 47
"Kadına şiddet toplumsal ve politik bir sorundur."
Cinsel Şiddetle Mücadele İçin Yapabileceğiniz 10 şey
1. Çocuğunuz televizyonda şiddet içeren bir sahne gördüğünde kanalı değiştirmek yerine, bunun hakkında konuşun. Eleştirel düşünmesi için onu cesaretlendirin. 2. Bugün bir arkadaşınızı kıyafeti veya dış görünümü yerine, iyi yapabildiği şeylerle ilgili övün. 3." Adam gibi yap", "kız gibi kırıtma", "erkekler ağlamaz" gibi sözler söylemeyin. Bunları duymak herkesi yaralar. 4. Herhangi bir birine karşı tehdit edici, ayrımcılık ve şiddet içeren sözler duyduğunuzda bunlari sineye çekmeyin. Tepkinizi gösterin. 5. Çevrenizdeki insanlardan duygusal, fiziksel ve cinsel şiddete göz yummadiklarini belirten güçlü mesajlar vermelerini isteyin. 6. Hayatınızdaki kiz çocukları daha güçlü, oğlan çocuklarını da daha duyarlı olmaları yönünde cesaretlendirin. 7. Eğer çocuklar ayrılmanızı veya opmenizi istemiyorsa, onların bedenleriyle ilgili karar verme hakkına saygı duyun ve ısrarcı davranmayın. 8. Toplumsal cinsiyet rolleri kendi ilişkilerinizde ortaya çıkıyor. Sorgulamaya ve değiştirmeye kendi yaşamınızdan başlayın. 9. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen paylaşımlarda bulunmak için sosyal medyayı kullanın. Daha fazlasını öğrenin. 10. Cinsel şiddetle mücadele üzerine çalışan kişileri, sunum yapmaları için çalıştığınız yere ve okulunuza davet edin.
Reklam
Dışarı çıkmaya dair tedirginliklerimizin, bizi kendi kendimizi denetler hale getirmesi yeni bir şey değil elbette.
"Bir erkekten farklı düşündüğü şeyi ifade ettiği için, bir erkeği reddettiği için şiddetle bastırılmaya çalışılıp öldürülen kadınlar var."
Reklam
Hem hayatı hem de aşkı savunacağız, çünkü tüm çelişkileriyle bu mümkün ve insanca
Geçmişimiz ya da bugünümüz bize ne söylerse söylesin , geleceği inşa etmenin elimizde olduğunu biliyorum. Benim ümidim var , siz de "ümitvar olunuz ".
Cinsel Şiddetle Mücadelede İçin Yapabileceğiniz 10 Şey
1 Çocuğunuz televizyonda şiddet içeren bir sahne gördüğünde kanalı değiştirmek yerine, bunun hakkında konuşun. Eleştirel düşünmesi için onu cesaretlendirin. 2 Bugün bir arkadaşınızı kıyafeti veya dış görünümü yerine, iyi yapabildiği şeylerle ilgili övün. 3 “Adam gibi yap”, "kız gibi kırıtma'", "erkekler ağlarnaz" gibi sözler söylemeyin. Bunları duymak herkesi yaralar. 4 Herhangi birine karşı tehdit edici, ayrımcılık ve şiddet içeren sözler duyduğunuzda bunları sineye çekmeyin. Tepkinizi gösterin. 5 Çevrenizdeki insanlardan duygusal, fiziksel ve cinsel şiddete göz yummadıklarını belirten güçlü mesajlar vermelerini isteyin. 6 Hayatınızdaki kız çocuklarını daha güçlü, oğlan çocuklarını da daha duyarlı olmaları yönünde cesaretlendirin. 7 Eğer çocuklar sarılmanızı veya öpmenizi istemiyorsa, onların bedenleriyle ilgili karar verme hakkına saygı duyun ve ısrarcı davranmayın. 8 Toplumsal cinsiyet rolleri kendi ilişkilerinizde nasıl ortaya çıkıyor? Sorgulamaya ve değiştirmeye kendi yaşamınızdan başlayın. 9 Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen paylaşımlarda bulunmak için sosyal medyayı kullanın. Daha fazlasını öğrenin. 10 Cinsel şiddetle mücadele üzerine çalışan kişileri, sunum yapmaları için çalıştığınız yere veyâ okulunuza davet edin.
Şiddete maruz kalan kadın gitmeyerek sanki zayıflık, yetersizlik gösteriyor gibi de algılanır ama durum bu kadar basit değildir. Psikoloji burada bize birçok farklı açıklama çerçevesi sunuyor. İlki, öğrenilmiş çaresizlik modeli. Yetmişlerin ses getiren araştırmacılarından M. Seligman, köpeklerle yürüttüğü deneyde (o zamanlar etik kurallarımız vardı ama yoktu!) kaçamayacakları bir kafesteki hayvanlara elektrik şoku verir, kaçmaya çabalarlar, uğraşırlar, kaçamazlar ve baştaki hareketli, enerjik, problem çözmeye odaklı köpekler yavaş yavaş apatik, tepkisiz, eylemsiz bir vaziyete bürünürler. Deneyin ilerleyen fazında kafesin bir duvarı kaldırılır, artık isteyen kaçabilir, yerinden kalkması yeterlidir ama onca acıya maruz kalmış ve kaçamamış köpekler yerlerinden kalkmazlar bile. Kaçamayacaklarından değil, kaçamayacakları inancı yüzünden. Bu öğrenme süreci insanlarda da benzer şekilde işler. Şiddete maruz kalan birçok kadın da kaçamayacağını öğrenmiştir ya o ilişkide ya geçmiş ilişkilerde ya da büyüdükleri evlerde. Kaçamayacağına inanmak, kaçmaya koşulların elverişli olmamasından çok daha vahimdir. Gidemeyen kadın, ya "seviyorum" der ya günün birinde işleri düzeleceğine inanmaya çalışır. İkna da eder kendisini çoğunlukla, bir sonraki şiddet epizoduna kadar...
"Parkta kız çocukları oğlanlarla oynuyorlar. O kadar küçükler ki daha kadın olmayı öğrenmemişler. Henüz insanlar. Azaltılmamış, sindirilmemiş, büzüştürülmemiş ve hırpalanmamışlar. Müthiş güçlü görünüyorlar. Hiç yara almadan büyüseler ne acayip varlıklar olurlar, bunu düşünüyorum. Nasıl da anlamazlar bizim kendimize yaptıklarımızı ve bize yapılmasına izin verdiklerimizi."
517 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.