Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kalbin Ayağıyla Yürümek

Hekimoğlu İsmail

Kalbin Ayağıyla Yürümek Gönderileri

Kalbin Ayağıyla Yürümek kitaplarını, Kalbin Ayağıyla Yürümek sözleri ve alıntılarını, Kalbin Ayağıyla Yürümek yazarlarını, Kalbin Ayağıyla Yürümek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eskiden hemen her tekkede bulunan bir levha vardı. Üzerinde "Edep ya hu!" yazılı idi. Tarikata giren insanlara ilk öğretilen prensip de şu idi: "Evvelâ edep, sonra ilim.
Ölüm yokluk değil. Bir hayat şeklinden diğer bir hayat şekline geçmektir.
Reklam
Allah neden insana bu kadar değer vermiştir? Çünkü canlılar içinde iman sahibi olan sadece insandır. Bir insan, dağlarda kalıp insan ve kitap yüzü görmese, Robenson Crusoe gibi yaşasa bile, kâinattaki nizama bakıp "Bu yıldızları, bu otları, bu yeşillikleri yaratan vardır." diye iman etmelidir. Bunlara muvahhid denir. Yani, peygamberlerden haberdar olmadan, Allah'ın birliğine inananlar da kurtulur.
Hiçbir şey başıboş değildir. Her şeyi yaratan Allah, her şeye bir nizam vermiştir. Nazım-ı mutlak Allah'tır. Bu nizamı insanlar için kurmuştur.
İzin alıp, oradan ayrıldım. Bilerek zarara gidenlere merhamet edilmez. "Çekemedim nefsimi, seçtiğim yol üstüne." diyen şair haklıdır
Bazı kimseler, "Allah" diyemiyor, "doğa" diyor, "tabiat" diyor. İlmi olan bilir ki doğayı yaratan, yöneten Allah'tır. Aslında, en fazla dindar olması gerekenler biyologlardır. İnkârcıların çok inandıkları Darwin, "Göz nasıl görür, bunu düşündükçe çıldırıyorum." demiştir. Yani, Allah etten göz yaratmış, görüyor, Allah etten kulak yaratmış, işitiyor. Allah et- ten dil yaratmış, tat alıyor. İşte pek çok ilim adamının hayret ettiği, çözemediği nokta budur. Etten organlar nasıl olur da farklı farklı bu işleri yapabilir? Beyin de etten yaratılmıştır. Nasıl oluyor da bu beyin sonsuz problemler çözebiliyor?
Reklam
İmansız insan olmaz. Her insan mutlak bir şeye inanır. Kimisi Allah'a inanır. Kimisi başka bir şeye...
Allah'ın varlığına deliller saymakla bitmez. Hiçbir şey başıboş değildir. O'na iman etmek temel prensiptir.
Öte yandan, dünya, adeta bir uçaktır. Dağları, denizleri üzerine doldurmuş, asırlardan beri güneşin etrafında uçmaktadır. Bunun yakıtı, yönetimi nasıl sağlanır? Uçaklardaki muazzam işleyiş düzenine hayran olan insan, sinekleri, dünyayı ve gezegenleri birer uçak gibi yaratan Allah'a iman etmek zorundadır. Zaten ilim ve teknoloji insanın imanına güç katar.
Käinatta tesadüf diye bir şey yoktur. Yani hiçbir şey kendi kendine olamaz. Her şeyi yaratan Allah'ın, yarattıkları üzerinde küllî bir plânı vardır. O plânın tecelli ettiği noktalara tesadüf denmektedir. Eğer Allah'ın hâkimiyeti anlaşılmazsa, insanlar korkulara, evhamlara düşerler, hayatları zehir olur. İnsan ve kâinat ne kadar mükemmelse, İslâmiyet de o kadar mükemmeldir. İslâm'ın mükemmel nizamına uyanlar da mükemmel olur. Pek çok ilim adamı, Kur'an'dan, hadislerden ve kâinat kitabından faydalanarak ilimlerinde ilerlemişler
546 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.