Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kutu'l - Kulub

Kalplerin Azığı 4. Cilt

Ebu Talib El-Mekki

Kalplerin Azığı 4. Cilt Gönderileri

Kalplerin Azığı 4. Cilt kitaplarını, Kalplerin Azığı 4. Cilt sözleri ve alıntılarını, Kalplerin Azığı 4. Cilt yazarlarını, Kalplerin Azığı 4. Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Et yemeyi kırk gün bırakan kimsenin ahlakı bozulur. Kırk gün sürekli et yiyen kişinin de kalbi katılaşır. Hz Ali
Şunu iyi bilmelisin ki, mide kulun dünyasıdır. Kul midesine sahip olduğu miktarda zühde de sahip olur. Midesi kula hakim olduğu ölçüde de dünya kula hakim olur.
Reklam
Denilir ki; Açlık hükümdar, tokluk ise köledir; aç olan aziz, tok olan ise zelildir. Diğer bir sözde şöyledir; Açlık tamamıyla izzet, tokluk ise tamamıyla zillettir. Seleften biri de şöyle der; Açlık; ahiretin anahtarı ve zühdün kapısıdır. Tokluk ise; dünyanın anahtarı ve arzuların kapısıdır!
bu yolda
yürüyenler azalarak son buldu ve onların tuttukları yol da ortadan kalktı. Onların arkasından gelen alimler arzularına tâbi oldular; bu yüzden yukarıda anlattığımız makamları dolduramadılar; öncekilerin tuttuğu yola girmeyip sadece nefsin arzularını terk konusunda söz söylemekle yetindiler. Bu sebeplerden dolayı; o yola giren kimse kalmadığı ve yolu aydınlatan kimse bulunmadığı için söz konusu ettiğimiz yoldan bir eser kalmayıp unutulup gitmiştir. Kim bu yola girer ve gereklerini yerine getirirse o yolu tekrar ihya etmiş olur. Bu yolu ihya eden kimse, aynı zamanda bu yolun sahiplerini de ihya etmiş olur.
Ben Allah Teala'nın izniyle bilinmeden, tanınmadan bu yolun ilmiyle kulluk yapacağım...Kitabı okuyor
Hz Aişe validemiz şöyle demiştir; "Resûlullah'ın vefatından sonra halk arasında ortaya çıkan ilk iş, karnı tıka basa doyurmaktı. İnsanların karnı doyunca, elbette dünyaya doğru yönelir."
Rivayet edildiğine göre Tevrat'ta şunlar yazılıdır: "Allah Teala şişman din adamlarına buğz eder." Yine bazı kitaplarda nakledildiğine göre; bir ev ahalisinin günde iki kez et yemesi ilahi gazabı çeker. Bu iki rivayet senedi ile birlikte Resûlullah'tan rivayet edilmiştir.
Reklam
Resûlullah (s.a.v) şişman bir kişiye baktı, parmağıyla karnını işaret ederek: "Bu karnındaki yiyecekler başka bir yerde olsaydı senin için daha hayırlı olurdu" buyurdular.
Radyoda dinlemiştim; " Ahir zamanda ümmetim semen hastalığına yakalanacak. (Semen; çok yiyen, şişman)Kitabı okuyor
Günahta en büyük ısrar, günah işlemek için gayret etmektir. Nefsini ilimle süsle; ama onunla insanlar için süslenme.
Amelde ihlas elde edinceye kadar uğraşmak ameli işlemekten daha zordur. Seleften birisi şöyle der; "Tek başına kalmakla yalnızlık hissine kapılan ve insanlarla birlikte olmaya alışan kişi, gösteriş tehlikesinden kurtulamaz."
Kibir, riya ve şöhret olma arzusundan kurtulan kişi selamete erer. Süfyan-ı Sevri şöyle der;"Nefsin hastalıklarını tedavi ederken bana en ağır geleni niyeti düzeltmek olmuştur; çünkü niyet her an değişip dağılmaya, yani zayıflamaya müsaittir. Bu yüzden niyet üzerinde sürekli durup onu izlemek gerekir." Yine Süfyan şöyle demiştir; "Ben, amelimin görünen kısmına güvenmem, ancak niyetime güvenirim."
175 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.