Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kambriyen Patlaması

Ergi Deniz Özsoy

Kambriyen Patlaması Gönderileri

Kambriyen Patlaması kitaplarını, Kambriyen Patlaması sözleri ve alıntılarını, Kambriyen Patlaması yazarlarını, Kambriyen Patlaması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yaklaşık 50 milyon sene süren Kambriyen periyodu boyunca, özellikle Güney Çin, Kanada, ABD, Grönland ve Sibirya bölgeleri, birçok faunaya ev sahipliği yapmıştır. Devam eden paleontolojik ve jeolojik çalışmalar sonucunda, bu faunaların birbirleri ve nişleriyle olan ilişkileri hakkında sahip olduğumuz bilgiler artmaya devam etmektedir. Kambriyen canlı gruplarının gizemi çözüldükçe, milyonlarca senelik evrimsel sürecin anlam ve yorumlaması da hız kazanacaktır. Dünyaya geniş bir şekilde yayılmış olan Kambriyen topluluğu; birçok yaşam tipine sahip olması, karmaşık davranışlar sergilemesi ve bulundukları nişe karşı geliştirdikleri adaptif özellikler sebebiyle büyük bir önem taşımaktadır.
Sayfa 96 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Günümüzden yaklaşık 530 ila 520 milyon yıl öncesi bir zaman aralığında, Kambriyen’in erken bir döneminde, belli başlı hayvan gruplarının hemen tamamını simgeleyen iskeletli canlıların ilk kez (fosil formaları şeklinde) ortaya çıktığı görülür.
Sayfa 68 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Reklam
Öncelikle, hayvan yaşamına dair belirli bir süreklilik ile gördüğümüz ilk fosillere yaklaşık olarak 580 milyon yıl öncesinde, Gaskier buzullaşmasından sonra rastlanır.
Sayfa 66 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Yaklaşık 590 milyon yıl önce büyük bir asteroidin Güney Avustralya'ya çarptığı bilinmektedir. Çarpmanın etkisi ile tuz yoğunluğu yüksek bir göl (Acraman krater gölü) oluşmuştur. Çarpışma sonucu oluşan bu krater oldukça karmaşık bir yapılıdır. Çoğunlukla kraterler ile ilişkilendirdiğimiz basit çanak şeklinden ziyade, yükseklik farklılıkları içeren karmaşık bir yüzeyi vardır. Çarpışmanın meydana getirdiği getirdiği mevcut arazi yüzeyi değişimleri ve yarattığı enkaz ile ilgili çalışma lar, çapışmanın kraterin merkezinden itibaren yaklaşık 40 kilometre genişliğinde bir halka oluşturduğunu gös teriyor. İç halkayı çevreleyen alan 85 ila 90 kilometre uzunluğundadır ve çarpma etkisiyle bozunmuş kayaların toplam alanı 150 kilometre kadar genişliktedir.
Sayfa 36 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Ökaryot hücrenin evrimleşmesi, hiç kuşkusuz ki yaşamın tarihindeki en büyük yeniliklerden biriydi. Yaşamın yeryüzünde ortaya neredeyse 1 milyar yıl boyunca sadece prokaryotlar gezegenimizin sakinleriyken, 2.5 milyar yılı aşkın bir süre öncesinde ilk ökaryotların izlerine rastlanır. Tek bir hücreden oluşan ökaryotik canlıların çokhücreli ökaryotları vermesi ise, yine hiç kuşkusuz ki, yaşamın tarihindeki bir diğer büyük değişimi ifade eder: Kitabımızın konusu olan, Kambriyen Patlaması olarak nitelenen olağanüstü hayvan çeşitlenmesinin tarihsel kökleri, bu "patlama" görece yalın yapılı çokhücrelilerin anatomi, morfoloji, fizyoloji ve davranış açılarından çeşitlenmesi anlamına geldiğinden, doğal olarak, çokhücreliliğe geçişle eş anlamlıdır.
Sayfa 21 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Yeryüzündeki yaşamda gördüğümüz büyük devrimlerden belki de ikincisi diyebileceğimiz çokhücreli yaşam, Kambriyen dönemi öncesinde, görece tek düze ve yalın çokhücrelilerin ibaretti. Ediacara adı verilen, bünyesinde Kambriyen patlamasının potansiyelini barındıran ve başlangıçları günümüzden neredeyse 650 milyon yıl öncesine tarihlenir...
Sayfa 18 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Reklam
İki farklı prokaryot yaşamın (bir arke ve öbakteri) kaynaşması ile ökaryotik yaşamın ilk adımlarının atıldığı konusunda artık şüphemiz bulunmamaktadır. ilk ökaryot hücrenin evrimleşmesinin ardından, Kambriyen öncesi dönemde oluştuğuna dair belirgin izler bulunan -ve Kambriyen patlaması ile yeryüzündeki en büyük çeşitlilik serüveninin fitilini ateşleyen- çokhücreli yaşam formları ortaya çıkmıştır
Sayfa 18 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Mitokondri ve kloroplast simbiyotik ilişki sonucu hareket ve bir çok özelliğini yitirmiş bakterilerden başkası değildir.
Sayfa 11 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Son yıllarda yapılan karşılaştırmalı genom bilim çalışmaları, ayrıca herhangi bir ökaryot genomunun arke ve gerçek bakteri mozağide olduğunu ortaya koymuştur.
Sayfa 11 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
Aslında, günümüzün genom biliminin araçlarıyla ortaya konan yaşam ağacına baktığımızda, ökaryot canlıların iki büyük prokaryot ailesi olan arkeler ve gerçek-bakteriler ile yakın bir ilişkide olduklarını hemen görebiliriz. Son genom temelli genetik çeşitlilik çalışmalarının ortaya koyduğu üzere, ökaryot canlılar, arkelere genetik olarak daha yakın ve hatta onların bir kardeş grubu olarak içlerinden evrimleşmiş gibidirler. Bu durum, elbette endosimbiyotik ilişkiler ile -basitçe söylersek bu iki prokaryotun kaynaşmasıyla- ökaryot hücrenin evrimleştiğinin de bir göstergesidir.
Sayfa 11 - BilgeSu YayıneviKitabı okudu
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.