Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kant Üstüne Yazılar

Doğan Özlem

Kant Üstüne Yazılar Gönderileri

Kant Üstüne Yazılar kitaplarını, Kant Üstüne Yazılar sözleri ve alıntılarını, Kant Üstüne Yazılar yazarlarını, Kant Üstüne Yazılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
152 syf.
7/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Kant 101
Doğan Hoca gayet açıklayıcı bir dil kullanarak Kant'a giriş seviyesindeki yazılarından ve röportajlarından derleme yaparak bu kitabı oluşturmuş. Kant konusunda daha derin okumalar yapacağım için hocanın bu giriş seviyesi kitabını okumayı yararlı buldum. Bundan sonraki okumalarımda Kant felsefesi hususunda daha tecrübeli olacağım için bu kitabı okumayı tavsiye ediyorum. Kant ile ilgili okuma yapacak arkadaşlar için elzem olmasa da okunası bir kitap.
Kant Üstüne Yazılar
Kant Üstüne YazılarDoğan Özlem · Notos · 201513 okunma
Gerçeklik mantıksal olarak açıklanmaya pek az elverişlidir; fakat o anlaşılabilir.
Reklam
Zihnimizin amacı
Zihnimizin amacı vardır. Zihnimizin amacı bilgiyi "hakiki", bu demektir ki sürekli ve sağlam ifadeler içinde kalıcı kılmaktır.
Yeniçağ epistemolojisi olan ile olması gereken arasına aşılmaz olduğunu sandığı duvarlar örmüş, olanı epistemolojiye ve bilimlere bırakırken, olması gerekeni çeşitli derecelerde hafifseyerek ahlak, hukuk, devlet, siyaset felsefeleri başta olmak üzere pratik felsefeye bırakmıştır.
Tarihsellik Bilinci
Aristoteles'ten Kant'a kadar felsefeye egemen olmuş olan "ve Hegel'e kadar aşılamamış olan tarihsellik bilincinden yoksunluk" bu büyük filozofların, "felsefi dehaları tartışılmaz olan bu felsefe ustaları" nın naif ve dogmatik kalmalarına yol açmıştır.
İnsanda "toplum olma eğilimi" kadar, bu eğilime karşı "sürekli bir direnç" de vardır. İnsana akıl yoluyla yeteneklerini geliştirme olanağı ancak toplum içinde açıktır; ama o, birey olarak bencil ve toplum dışı isteklere de sahiptir.
Reklam
... felsefeci olarak en büyük sorumluluğumuzun, felsefe ile felsefe olmayanı birbirinden sürekli ayrı tutmak, felsefenin doğasında bulunan çok seslilik içinde, felsefeye din ve devlet karşısında sahip çıkmak olduğuna inanıyorum.
Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din
Kant, bu yazısında, Hıristiyanlık örneğinde, dinlerin başlangıçtaki saflıklarını hep yitirdiklerini, sonradan devletin denetimi ve teşvikiyle birer "tanrıya yaranma ve tanrının gözüne girme dini" haline geldiklerini söylemektedir.
Olgular Rapsodisi
Rasyonel öğeler işe karışmadığı sürece olgular düzensiz bir çokluk, bir kaos görünümündedirler.