Bu anadolunun her toprağında acı var her toprağında gözyaşı... insanlık var her karışında ve de insansızlık! Iki milletin erkekleri , kadınları, çocukları neler yaşamış. Okuyun derim! Kitapta inanılmaz kelime oyunları, yüksek tasvirler falan beklemeyin. Yaşamış insanların hayat hikayeleri yazılmış. Hayal edin yeter!
Kara KefenGülçiçek Günel Tekin · Belge Yayınları · 201642 okunma
Yaşananları direk aktarmış yazar, kişisel bir günlük gibi düşünüp olaylara evrensel bir sorun olarak bakılması gerekir. İnsanlar öldürüyülüyor her zamanda her ırkta her yerde. Çok üzücü…
Onun yaşamı karaydı. Yaşamı gibi kefeni de kara oldu. Gülçiçek Günel Tekin
Gülçiçek Günel Tekin, ilgi çekici çalışması ‘Kara Kefen’de, Müslümanlaştırılan Ermeni kadınların hikâyelerini anlatıyor.
Hangı dın hangi inanca sahip olursa olsun hangı coğrafya da yaşarsa yaşasın insana zulüm acı hıc yakışmıyor,
Bazı acıların yansıması,nda ınsan sus kalıyor
Karma köklere sahip kadınların yaşadığı travmayı, yakın tarihin tozlu raflarından çıkarıp önümüze koyan Tekin, bu anlatımlar aracılığıyla, 1915 olaylarının öncesi ve sonrasında yaşananları ve bunun günümüze ulaşan izlerini kaleme getiriyor.
Şirin Hanım’a annesi Varter Tumacanyan
, Elazığ'ın Kulveng köyünden, Zarure, Adana Hacun köyünden, Xezal Vanlı, Zero Kozluklu Bu kadınların ortak yanı Ermeni olmaları, 1915 yılında yaşanan Ermeni tehcirinden kurtulmaları ve kendilerini kaçıran ya da kurtaran Kürt aşiret beyleri ile evlenmeleri...
Yaşanılan büyük bir acı... İlk gençlik dönemlerinde köylerinden, ailelerinden koparılan, ailelerinin neredeyse tamamını yitiren bu kadınlar, hayatlarının geri kalan kısmını isimlerini, dillerini ve dinlerini değiştirerek yaşamak zorunda kalmışlar.
Acıları yüz çizgilerine yerleşmiş, gerçek kimliklerini gizleyerek yaşamışlar, kendileri gibi olan kadınları kardeş bellemişler, başka ülkelere kaçan akrabaları ile görüşemeden, kavuşamadan bu dünyadan göçmüşler.
Bütün yaşamları boyunca biriktirdikleri, kimseyle paylaşmadıkları acıları ölürken gün yüzüne çıkmış. Kimisi kara kefenle gömülmek istemiş, kimisi de hiç yıkanmadan gömülmek
Zor bır kıtabı gerıde bıraktık Kara Kefen
Gerçek hikayelerden derlenen cok hüzünlü bir kitap. Tarafsız biri iseniz okumanızı tavsiye ederim. Zorla dinleri, etnikleri ellerinden alınan Ermeni kadınların hikayeleri.