Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Adab - Mürşit - Hizmet

Kaynaklarıyla Tasavvuf

Dilaver Selvi

Kaynaklarıyla Tasavvuf Gönderileri

Kaynaklarıyla Tasavvuf kitaplarını, Kaynaklarıyla Tasavvuf sözleri ve alıntılarını, Kaynaklarıyla Tasavvuf yazarlarını, Kaynaklarıyla Tasavvuf yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Seyyid Abdulbaki Hz.leri (k.s) sık sık: "Korkmayın, eğer illa korkacaksanız Allah'tan korkun," diyerek insanlara cesaret vermekteydi.
Sayfa 676Kitabı okudu
Rasulullah Efendimiz (s.a.v) bir müminin ihtiyacı için koşmanın faziletini ve şerefini şöyle belirtiyor: "Bir mümin kardeşimin ihtiyacını görmek için yürümem bana, şu mescitte (Mescid-i Nebide) oturup bir ay itikafa girmekten daha sevimlidir."
Sayfa 664 - Taberânî, el-Kebîr, 13646; İbn Ebü'd-Dünya Kazau'l-Hace, no. 36; Elbani, Sahiha, 2/608.Kitabı okudu
Reklam
Vah bize!
Adamın birisi, borç almak için bir arkadaşına gitti. Kapısını çaldı. Ev sahibi dışarı çıkıp, niçin geldiğini sordu. O da dörtyüz dirhem borcu olduğunu, onun için kendisine geldiğini söyledi. Ev sahibi içeri girerek dörtyüz dirhem getirip verdi ve ağlayarak eve girdi. Bunu gören hanımı: - Madem borç vermek sana zor geliyordu, bir bahane bulup da onu geri gönderseydin ya! dedi. Adam da: - Ben verdiğim paraya değil, niçin kardeşimin hâlini araştırmayıp, onu borç için kapımı çalmaya muhtaç ettiğime ağlıyorum! dedi."
Sayfa 642Kitabı okudu
Kalbi temizcilere gelsin!
Şu sözler de Hz. Ömer (r.a) 'e ait: "Kendisini kınanıp ayıplanacak bir duruma sokan kimse, sakın bu yüzden hakkında kötü düşünecek kimseyi ayıplamasın. Biz bir kimsenin, farz namazları ihmal ettiğini, dinin hükümlerini hafife aldığını, Kur'an okumanın, namaz ve orucun mânevî tadına hiç önem vermediğini, haram ve çirkin hallere girdiğini gördüğümüz zaman, onu redderiz. Kendisinin: 'Benim içim temizdir, niyetim düzgündür.iddiasını kabul etmeyiz."
Sayfa 619Kitabı okudu
Ebû Hureyre'nin (r.a) rivayetinde, yine içki yüzünden ceza verilen bir kimseye oradakilerin beddua etmesi üzerine Rasulullah (s.a.v) onları şöyle uyardı: "Böyle söylemeyiniz, kardeşinize karşı şeytana yardımcı olmayınız; fakat: 'Allahım onu affet, onu doğru yola ilet. Allah sana acısın' deyiniz."
Sayfa 615Kitabı okudu
AllahTeâlâ buyurmuştur ki: "O gün muttakilerin dışında bütün dostlar birbirinin düşmanı olur." Ayette geçen muttakilerin âhiretteki durumu şöyle anlatılmıştır: Allah için birbirini seven iki kardeşten birisine: -Cennete gir! denilir. O da, diğer kardeşinin durumunu ve makamını sorar. Eğer onun aşağısında ise, kendisine verilen makamın benzeri ona da verilinceye kadar cennete girmez. Eğer kendisine: -O senin gibi amel etmedi! denilirse, o: -Ben, hem kendim, hem de kardeşim için amel ettim! der. Bunun üzerine kardeşi için istemiş olduğu bütün şeyler verilir ve kardeşi de onun makamına yükseltilir. Allah için, Allah yolunda yapılmayan bir dostluk ise, Cehennem kapılarından bir kapı demektir.
Sayfa 608Kitabı okudu
Reklam
Abdullah b. Ömer (r.a) demiştir ki: "Ömrüm boyunca oruç tutsam, hiç uyumadan geceyi ibadetle geçirsem, malımı parça parça Allah yolunda infak etsem ve bu hâl üzere ölsem, fakat gönlümde Allah'a itaat edenlere karşı bir sevgi, O'na isyan edenlere karşı da bir buğz olmasa, bütün bu yaptıklarımdan bir fayda göremem."
Sayfa 605Kitabı okudu
Nerde benim mümin kardeşlerim? :)
Duaların en sıcak ve samimi olanı, müminin gıyabında yapılan duadır. Huzurda yapılan duada riya, bir menfaatı elde etme arzusu bulunabilir; fakat, Rabbi ile başbaşa kaldığı bir anda bir dostu için hayır dua etmek onu sırf Allah için sevdiğini gösterir ve Efendimiz'in (s.a.v) müjdesiyle böyle bir duaya karşılık verilir. Duayı yapanın baş ucunda görevli bir melek, bu duaya âmîn der, aynısının onun için de verilmesini ister.
Sayfa 602Kitabı okudu
"Üç kimse var ki, onların hakkını ancak münafık olan hafife alır: 1. İslâm'da saçını başını ağartmış kimse. 2. İlim ehli âlim. 3. Adalet sahibi imam (idareci) "
Sayfa 592 - Taberanî, el-Mucemü'l-Kebîr, 8/202 (no. 7819) Münzirî, et-Terğîb, 1/115.Kitabı okudu
"Kim, dünyada Allah'ın adına hüküm icra eden sultana (kulları Allah'a sevk eden imama) ikram ve hürmet ederse, Allah da kıyamet günü ona ikram eder. Kim dünyada, Allah adına hüküm icrâ eden sultanı hafife alıp küçültürse, Allah da kıyamet günü onu alçaltıp rezil eder."
Sayfa 591 - Tirmizî, Fiten, 47. (Had. no. 2224. Hadisin son kısmı). Tamamı için bk. Ahmed Müsned, 5/42. 49; Heysemi, Mecmeu'z-Zevâid, 5/215.Kitabı okudu
Reklam
Büyük arif Muhyiddin b. Arabî (k.s.) demiştir ki: "Kainattaki her şeyde Allah'ın özel tecellisi vardır. Onları yüceltmek, Allah Teâla'yı bilmekten ileri gelir. Kim onları Rabb'inin bir eseri görerek yüceltirse o, bütün işlerinde de takva üzere hareket eder. Sen baktığın her şeye, o şeyin bizzat kendisini yüceltmek için değil de, onu yaratan Allah'ın yüceliğini isbat için bakarsan; o şey de yüce olur, sen de yüce olursun. Edep budur.Kainatta karşılaştığın her bir âyetin, ilahî delil ve alametin önünde edeple dur ve tevazu ile: "Rabbim, İlmimi artır, (bundaki hikmeti aç, bana onun hakikatini öğret)" diye dua et!"
Sayfa 560Kitabı okudu
Bitti! Eğer ki mü'min isek...
"Allah ve Rasulü bir işe hüküm verdikleri zaman, mümin erkek ve kadınlara onun dışında bir şeyi seçme hakkı yoktur."
Sayfa 531 - Ahzâb 33/36.Kitabı okudu
İşlenen günahtan daha büyük bir günah da, onu açıklamak, onunla övünmek ve böbürlenmektir. Bu tam manasıyla haddi aşmak ve edepsizliktir.
Sayfa 502Kitabı okudu
Ey merhametlilerin en merhametlisi!
Hz. Peygamber (s.a.v), Allah Teâlâ'yı övdüğü bir duasında şöyle niyaz etmiştir: "Ey güzeli ortaya koyan, çirkini örten, günah işleyeni hemen yakalayıp hesaba çekmeyen ve perdeyi yırtmayan Allahım!"
Sayfa 501Kitabı okudu
Beyazid-i Bestamî (k.s) demiştir ki: "İntibahın, yani manen uyanmanın alameti beştir: 1. Kul, nefsini hatırlayınca boynunu büker. 2. Günahını hatırlayınca istiğfar eder. 3. Dünyayı hatırlayınca düşünüp ibret alır. 4. Ahireti hatırlayınca sevinir,. 5. Allah Teâlâ'yı hatırlayınca ürperir."
Sayfa 482Kitabı okudu
193 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.