Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelimelerden Tamgalara Evrenin Yaradılışı

Doğan Erçetin

Kelimelerden Tamgalara Evrenin Yaradılışı Gönderileri

Kelimelerden Tamgalara Evrenin Yaradılışı kitaplarını, Kelimelerden Tamgalara Evrenin Yaradılışı sözleri ve alıntılarını, Kelimelerden Tamgalara Evrenin Yaradılışı yazarlarını, Kelimelerden Tamgalara Evrenin Yaradılışı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
demir
"Bir başka uygulama at nalı ile yapılan bir uygulamadır. At nalı; demirci ocağında, kırk kere kızgın kor haline getirilerek su kabına atılıp çıkarılır. Bu su çocuğa içirilir. Ömür boyu sağlıklı olması amaçlanır."
Sayfa 121
demir
"Lohusaların doğumdan sonra kan kaybetmesi nedeniyle Albastı denilen bir hastalık zuhur eder. Bu hastalığın demir kaybından oluştuğu eski zaman insanınca da bilinmekteydi. Lohusanın doğumda kaybettiği demiri yerine koymak için konu-komşu türlü yemekler pişirip getirirlerdi. Demir ile beden arasında (elektron) alışveriş olacağı düşünülerek, kırk gün boyunca lohusanın yastığının veya yatağının altına demirden bıçak, makas gibi bir alet konurdu. Böylece bedendeki demir atomlarının dengeye kavuşturulması beklenirdi. "
Sayfa 121
Reklam
"Kazayağı, Orta Asya Türk mührüdür. İşlemelere, halı motiflerine, mezar taşlarına kazayağı motifi işlenir. 'Bu mezarda; anaerkil, Oğuz boyundan bir Türk yatıyor' demektir. "
Sayfa 80
Halı ve kilimler de Kazayağı motifi
"Kazayağı motifi, doğum sırasında tehlikeli bir durumun ortaya çıkması halinde koruyucu tanrıçanın yardım etmesini sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Kazayağı motifleri bir Anadolu efsanesi olan Fatma Ana ve Sarıkız efsanesinden kaynaklanan doğurganlığın bir sunumudur. "
Sayfa 79
"Acun üzerinde simetri üzerine kurulu tek dil Türkçedir; çünkü Türk kültür ve uygarlığı geometrinin simetrisi üzerine kuruludur ve acunda merak nedeni olmuştur. On binlerce yıl öncesinden gelen simetrik motifler, üniversitelerde bilim insanlarının araştırı konusudur. Bu özellik Türk diline de damgasını vurmuştur. "
Sayfa 70
"Nefs, akıl denen olgunun içinden çekilip alınmıştır. Her iki kelimede arapça'dır. Türkçe sözcüklerle anlatmak istersek karşımıza "Ög" ve "Us" çıkmaktadır. "
Sayfa 65
Reklam
Batı'nın olmayan tarihi...
"Mısır piramitlerinin kral ve kraliçe odalarında, dört adet 25 cm çapında kanallar vardır. Kutup yıldızına odaklanmış olan kanalda, Orhun alfabesinin "R" sesi veren tamganın aynısının demir madeninden yapılmışı bulunmuştur. Şimdi İngiltere müzelerindedir. "
Sayfa 55
"S. Neergard, Türkmen halısının göl motifi ile Meksika'da bir Maya kabilesi halısının motifi arasında bir paralellik bulmuştur. Bu motifin Maya tanrılarının yaşadığı üst âlemi betimlediğini öğrenmiştir. Buradan hareketle Türkmen halısının; 1. Alt âlem (Toprak) 2. Orta âlem (Dünya) 3. Üst âlem (Gök) şeklinde üç bölüme ayrılabileceğini ileri sürmüştür. "
Sayfa 23
"Eflatun zamanında Akad dilindeki tabletlerin Grekçe'ye çevrilmesi amacıyla açılan dil okulunun adı "Akad Eme" olmuştur. Süreç içinde "Akademi" kelimesine dönüşerek "Yüksekokul" anlamını kazanmıştır. "
Sayfa 22
"Dört kuvvetin (Kütle çekim - Elektromanyetik - Zayıf etkileşim- Nükleer güç) kesiştiği nokta bir çeşit düğümdür. Kesişme noktası ve ağ gözleri olduğu düşünülmektedir. Kadim Türkçe'de buna "Tor" denilmiştir. Tor kelimesini bugün yaygın olarak kullanmamaktayız. Ancak Azerbaycan ve diğer Türk cumhuriyetlerinde günlük dilde kullanılmaya devam edilmektedir. Hattâ internete "Tor" denilmektedir. Örümcek tor'u, iplik tor'u; balık ağı yerine de balık tor'u biçiminde kullanılmaktadır. "
Sayfa 17
Reklam
"Mısır (Keme) uygarlığının çağdaşı Sümer (Kenger) uygarlığının kökeni de kuzey Türkçesi ve kuzey Türk boylarına (Ogur) elbette ki Türk felsefesine dayanmaktadır."
Sayfa 11
"Kadim Mısır uygarlığının kökeninde, kuzey Türk boyları ve kuzey Türkçesi; kısaca, Türk felsefesi ve kültürü yatmaktadır."
Sayfa 11
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.