İlahi Güçler, Diyarlar ve Kahramanlar

Celtic Mythology
Sıralamalar

2026 19. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2026 16:56
Herkese Merhaba Bugün sizlere John Arnott Macculloch kaleminden Kelt Mitolojisi kitabının yorumu ile geldim Ocak ayının sıradaki kitabı 2023 yılı basımlı 204 sayfalık bir kitap •Kütüphanemin en gizemli köşelerinden birisi.. Sisli İrlanda ormanlarıyla Kelt dünyası sadece savaşçı hikâyelerinden ibaret değil; içine girdikçe devlerin, şekil değiştiren tanrıların ve büyüleyici diyarların olduğu muazzam bir evren. Üstelik kitap sadece anlatmıyor, muazzam görsellerle bu mistik dünyayı gözünüzde canlandırıyor. •Güneş tanrısı Lug’un oğlu, Kuzeyin en büyük savaşçısı, Cúchulainn’in o destansı savunması, ruhunun yüzyıllar sonra Kral Mongan olarak yeniden doğduğuna inanılan kahraman Fionn’un mistik dönüşümleri ve tabii ki şövalyelik ve asalet denince akla gelen Kral Arthur efsanelerinin o eski, mistik, pagan kökleri... Hepsi birer film tadında. •Keltler için "Öte Dünya" Elysium; yani ölümün, hastalığın ve yaşlanmanın uğramadığı bir ebedi huzur diyarı. Oradan gelen sihirli meyveleri yiyen 100 yaşındaki birinin bir anda 30’una geri dönmesi mi dersiniz, demirci tanrı Goibniu’nun ölümsüzlük biraları mı... Gerçekten büyüleyici bir hayal gücü. •Sadece tanrılar yok; sihirli ağaçları koruyan tek gözlü, devasa Searbhan, ejderhalar ve kuş kılığına giren savaş tanrıçaları da yer alıyor. •Kitapta İrlanda’nın o meşhur tanrı kadrosu ile Britanya ve Galler’in daha soylu, şövalye ruhlu efsaneleri arasındaki o ince ama keskin farkı görmek Kelt hayal gücünün coğrafyadan coğrafyaya nasıl da şekil değiştirdiğine, hayran kalmamak elde değil. •Pagan döneminde saygı duyulan bazı güçlerin, daha sonra Hristiyanlık etkisiyle nasıl "şeytani" varlıklar olarak yeniden tanımlandığını görmek ise tam bir tarihsel ters köşe. •Eğer siz de mitolojinin sadece tozlu hikâyeler değil, bir halkın ruhu olduğunu düşünüyor, efsanelerin
Kelt MitolojisiJohn Arnott Macculloch · Maya Kitap · 202324 okunma

John Arnott MaccullochYazar · 0 kitap
John Arnott MacCulloch 22 Temmuz 1868 Edinburgh; 8 Eylül 1950) antik mitoloji üzerine çeşitli eserler yazmış bir İngiliz akademisyendir. Özel alanı Keltlerin dini ve mitolojisiydi.