Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

John Arnott Macculloch

John Arnott MaccullochKelt Mitolojisi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
91
Görüntülenme

Hakkında

John Arnott MacCulloch 22 Temmuz 1868 Edinburgh; 8 Eylül 1950) antik mitoloji üzerine çeşitli eserler yazmış bir İngiliz akademisyendir. Özel alanı Keltlerin dini ve mitolojisiydi.
Doğum:
Edinburgh, 22 Haziran 1868
Ölüm:
8 Eylül 1952

Okurlar

3 okur okudu.
7 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"İnsanların taptığı Tanrılar, onlar ya da onların kurgusal ataları tarafından yenilgiye uğratılmaz. Tarih yazarları tarafından gerçek Irklar, hayali Irklar ve ilahi gruplar kısmen tek bir bakış açısına göre değerlendirilmiştir; Bunların hepsi insandı ve birbirleriyle savaşmak için yaratılmış olmaları mümkündür."
Sayfa 28 - Maya KitapKitabı okudu
"Kesin olan şudur ki tarihçiler, kısmen mitlerin gerçek olaylar üzerine kurulu olmasının sonucu olarak kısmen yanlış anlama yoluyla, Tanrı gruplarını kabileler veya insan ırklarıyla karıştırıp onları bir anlamda insan olarak gördüler."
Sayfa 8 - Maya KitapKitabı okudu
Reklam
"İnsan, kendisi için yararlı olan hayvanların tanrılar için de yararlı olduğu sonucuna kolayca varır, ancak onları büyülü olarak kabul eder."
Sayfa 115 - Maya KitapKitabı okudu
"Kazanlar, Keltler tarafından günlük, kurbanlık ve ayinle ilgili başka amaçlar için kullanılıyordu. Bunlar aynı zamand Dagda'nınki gibi 'hiçbir yoldaşın nankörlük görmediği' harika ilahi kazanlarla ilgili mitlere de yol açmıştır."
Sayfa 104 - Maya KitapKitabı okudu
"İrlanda Kentleri'nin hem ilahi hem de düşman grupları olsaydı, ikincisinin uğursuz karakteri, ikisine de Şaşkın gözlerle bakan ve onları ölümlüler olarak tasavvur etmeye boş yere çabalayan tarihçiler tarafından unutulmayacaktı."
Sayfa 18 - Maya KitapKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
17 günde okudu
bu kitabın çevirisini gerçekten uzun zamandır bekliyordum. Sıkı takipçilerim benim #araştırmainceleme köşem için yayınevinin mitoloji dizisini sıkça incelediğimi bilirler. Ama asıl beklediğim gerçekten Kelt Mitolojisiydi. Çünkü baskısı olmayan ve 2-3 kaynak çevirisi olan bir mitoloji ülkemizde. Bu atılım için yayınevine gerçekten minnettarım İncelemeye gelecek olursak; öncelikle harika çevirmene teşekkürler. Bu kitapta Kelt mitolojisi; Bir nevi Kelt halkının İrlanda'ya girişi, İrlanda'nın yerel halkıyla çatışması ve sonraki asırlarda İskoçya Keltleri'nin inanış farklılığı ve Britanya etkileşimi anlatılırken tarih döngüsü içerisinde inanışların değişimi ele alınmış. Buna Roma'nın Hristiyanlaştırma çabasıyla değişim geçiren son dönem inanışı da dahil. Tanrıları, efsaneleri okurken fark edilen birçok nokta var. Hristiyanlık empoze edilirken bazı efsaneler bu dinle bağdaştırılmış, keza tam tersi bir durum da söz konusu olmuş. Vikinglerin yağmacı politikası ise büyük bir darbe olmuş diyebilirim. Gerçekten Tanrılar var mıydı, sorusuna sıra gelince; benim fikrime göre sıradışı kahramanları, doğa olaylarını bir varlığa bağlama isteğinden dolayı çoktanrılılık ortaya çıktı. Nihayetinde kişioğlu kendinden farklı ve güçlüyü yermek ve yüceltmek konusunda engin hayal gücüne sahiptir. Diğer yandan efsaneler bizim bildiğimiz gibi anlamlı falan değil. Eski versiyonlar çok saçma Merlin ve Arthur gibi. Mitoloji severlere dehşet ve ibretle tavsiye
Kelt Mitolojisi
Kelt MitolojisiJohn Arnott Macculloch · Maya Kitap · 20233 okunma