Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kendini Bilen Evren

Amit Goswami

Kendini Bilen Evren Gönderileri

Kendini Bilen Evren kitaplarını, Kendini Bilen Evren sözleri ve alıntılarını, Kendini Bilen Evren yazarlarını, Kendini Bilen Evren yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
'Sahip olduğun tek alet bir çekiç ise, her şeye çiviymiş gibi davranmaya başlarsın.'
Ödül nedir, ceza nedir?
İyi bir adam ölür ve beklendiği gibi, kendisini cennet gibi bir yerde bulur. Karnı açtır, oradaki görevliden yiyecek ister. "Tüm yapman gereken arzulamak," diye cevap alır.   Harika! Ama kendi isteğine göre düzenlenen ziyafet bittikten sonra yalnızlık hisseder. "Keşke yanımda bir kadın arkadaş olsaydı," der görevliye ve bir kez daha tüm yapması gerekenin arzulamak olduğu cevabını alır. Böylece arzular ve tam istediği gibi olan güzel arkadaşıyla zaman geçirir. Derken sıkıldığını hisseder ve bir kez daha görevliye gider: "Bunu ummuyordum," diye şikayet eder. "İnsanın sadece cehennemde sıkılacağını ve tatmin olmayacağını sanırdım." Görevli ona bakar ve şöyle der: "Sen nerede olduğunu sanıyorsun?"
Sayfa 335Kitabı okudu
Reklam
Ölçmenin nesneler üzerindeki etkisi
Neredeyse her gün aynı zamanda kasaba meydanından geçen bir haham, bir Kazak'ın dikkatini çekmiş. Bir gün merakla sormuş: "Nereye gidiyorsun haham?" Haham cevap vermiş: "Emin değilim." "Her gün bu sıralarda bu yoldan geçiyorsun. Elbette, nereye gittiğini biliyorsundur." Haham bilmediğinde ısrar edince, Kazak sinirlenmiş, meraklanmış ve en sonunda hahamı hapse tıkmış. Tam kilidi çevirirken, haham ona bakmış ve nazikçe şöyle demiş: "Görüyorsun ya, bilmiyordum."
426 syf.
7/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Kitap teorik fiziğin karmaşasını ve ağırlığını hissettiriyor. Bu kitabı okumaya başlamamın sebebi EPR paradoksuna ve bell eşitsizliğine dair detaylı bilgi almaktı kitap bunların hepsini sağladı ancak kitap da çok fazla metafizik içeren bölümler var bu beni biraz sıktı. Açıkcası kuantum mekaniğinin bu tarz durumlara alet edilmesini pek sevemiyorum. Fizik ve şuur gibi konuları bilim dışı olarak buluyorum yazar da bu konuda deterministler ile çok çatışmış. Elle tutulur bulduğu bir hipotez üzerinden bütün kitabı yazmış ama dediğim gibi okunabilecek tek tarafı EPR paradoksu ve Bell eşitsizliği gibi kuantum mekaniğinin ana temelleri onun harici bayat kalıyor.
Kendini Bilen Evren
Kendini Bilen EvrenAmit Goswami · Ruh ve Madde Yayıncılık · 200319 okunma
Bell eşitsizliği
Bell teoremi ve Aspect deneyinin ima ettiği şey nedenselliğin ihlali değil, bizim mekan-zamanımızda aynı anda oluşan olayların, mekan ve zaman dışındaki yerel olmayan bir alemde yer alan ortak bir nedenle anlamlı biçimde ilişkilendirilebileceğidir. Einstein buna şöyle cevap verir; "Bir farenin bile sadece bakarak tüm evreni değiştirebileceğine inanamıyorum."
Bir zamanlar olasılıkçı kuantum mekaniği filozofları hür irade sorununa yeniden bakmaya cesaretlendirmişti. Ancak eğer hala materyalizme, yani maddeciliğe inanıyorsanız olasılık, hür iradenin sadece soluk bir versiyonunu sağlayacaktır. Bir çatal yolla karşılaştığınızda, nereye gitmelisiniz? Hür iradeniz kuantum mekaniği olasılıklarıyla mı belirlenir, yoksa şuurunuz'da iş gören bir tür klasik determinizmin mi sonucudur?
Sayfa 199Kitabı okudu
Reklam
Belirsizlik ilkesi ise determinizm felsefesinin tam ortasına bir molotof kokteyli fırlatır. Belirsizlik ilkesine göre, bir elektronun konumunu ve hızını (ya da momentumunu) aynı anda belirleyemeyiz; bunlardan birini doğru biçimde ölçme girişimi, diğerleri hakkındaki bilgiyi bulanıklaştırmaktadır.
Einstein kuantum mekaniği üstündeki esrar perdesini kaldırmak için deterministik gizli değişkenler fikrini desteklemekteydi. Unutmayın, o bir realistti. Einstein için ihtimalci kuantum mekaniği, kumar oynayan bir Tanrı'yı ima etmekteydi ve o, Tanrı'nın zar atmadığına inanıyordu. Onun için, dünyanın deterministik düzenini eski haline sokmak üzere kuantum mekaniğinin yerine bir tür gizli değişken teorisi getirmek şarttı.
Kedinin ikiye çatallanmasının gözlemlenmesi evreni'de iki paralel dala ayrılmaya zorlamaktadır. Ne yazık ki Schrödinger'in bu düşüncesi, aynı zamanda masraflı bir fikirdir. Bir gözlemin evreni iki dala ayrılmaya zorladığı her seferinde madde ve enerji miktarı da ikiye katlanırdı.
Sayfa 129Kitabı okudu
Einstein, eğer bağlantılı bir kuantum nesnesinin yörüngesi, ilke temelinde, tahmin edilebilir ise ama kuantum mekaniği bunu tahmin edemiyorsa, o zaman kuantum mekaniğinde bir terslik olmalı, diye savunuyordu. Einstein'ın bu ikilemden çıkardığı sonuç, kuantum mekaniğinin tamamlanmamış bir teori olmasıydı.
Reklam
Niels Bohr bir keresinden şöyle demişti: "Kuantum teorisiyle ilk karşılaştıklarında şok geçirmeyenler muhtemelen onu anlayamayacaklardır." Bu şok, tamamlayıcılık ilkesinin oyununu idrak etmeye başladığımızda anlayışa doğru değişir.
Sayfa 109Kitabı okudu
Kuantum fiziği yeni bir heyecan verici Dünya görüşü sunar. Eğer başlangıç koşulları bir nesnenin hareketini sonsuza dek belirlemiyorsa, bunun yerine onu her gözlemleyişimizde yeni bir başlangıç varsa, o zaman dünya en temel düzeyde yaratıcı demektir.