Kent Deneyimi

Sıralamalar

Kent Deneyimi
2024 23. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2024 10:50
David Harvey'nin *"Kent Deneyimi"* (*Rebel Cities*) kitabı, kentlerin ekonomik, toplumsal, ve politik süreçlerde nasıl şekillendiğine ve toplumsal eşitsizliklerin mekansal biçimlere nasıl yansıdığına odaklanır. Harvey, kentlerin kapitalist birikim süreçlerinin merkezinde olduğunu ve bu süreçlerin kent mekanını nasıl dönüştürdüğünü eleştirir. Kitap, kentleşmenin sermaye birikimi ve sınıf mücadelesiyle olan ilişkisini sorgulayarak, kentlerin yalnızca bir yaşam alanı olmadığını, aynı zamanda toplumsal mücadelelerin sahnesi olduğunu savunur. Kitabın Yazılış Nedeni: David Harvey, bu kitabı, kentlerin kapitalist dinamiklerle nasıl şekillendiğini ve bunun sosyal adalet ve eşitsizlik üzerindeki etkilerini göstermek amacıyla yazmıştır. Harvey'e göre, kentler, kapitalist sermaye birikiminin krizlerinden çıkmak için bir araç olarak kullanılmıştır. Bu bağlamda, neoliberal politikaların kentlerde nasıl yerleşik hale geldiğini ve toplumsal mücadeleler için nasıl bir alan oluşturduğunu analiz eder. Harvey, kentsel mücadelelerin kapitalist sisteme karşı çıkmanın ve alternatif toplumsal örgütlenmeler kurmanın önemli bir parçası olduğunu düşünmektedir. - Harvey, kentsel mekanın yalnızca fiziksel bir alan olmadığını, aynı zamanda toplumsal ilişkilerin yeniden üretildiği bir yer olduğunu savunur. Kentleşme, sermaye birikimi ve toplumsal eşitsizlikler arasında karmaşık bir ilişkiyi barındırır. - Neoliberal politikalarla birlikte, kentlerde kamusal alanların özelleştirilmesi, sosyal hizmetlerin ticarileştirilmesi, ve düşük gelirli kesimlerin kent merkezlerinden dışlanması gibi süreçler hız kazanmıştır. - Harvey, kentsel mülkiyet hakkı ve kent hakkı kavramları üzerinden kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma süreçlerini eleştirir. Kentin demokratik bir şekilde yeniden sahiplenilmesi
Kent DeneyimiDavid Harvey · Sel Yayıncılık · 201622 okunma

David HarveyYazar · 20 kitap
Harvey, 1935, İngiltere doğumludur. 1961'de Cambridge Üniversitesi'nde coğrafya alanında doktorasını tamamladı. Bristol Üniversitesi'ndeki çalışmalarının ardından 1969'da ABD, Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'ne geçti. Çeşitli üniversitelerde dersler ve konferanslar verdiği akademik çalışmaları içinde sayısız makaleye ve çok ses getiren, birçok dile çevrilen kitaplara imza attı. 2001'de City University of New York'ta antropoloji profesörü olarak çalışmaya başladı. Harvey'in çalışmalarının en önemli özelliği, Marksist kurama uzamsallık fikrini dahil etmesi, eklemlemesi olmuştur. Dünyanın önde gelen sosyal kuramcılarından olan Harvey, Beşeri Bilimler alanında en çok atıf yapılan 20 yazar arasında yer almaktadır. Harvey, dünyada en çok atıf yapılan coğrafyacı olmasının yanı sıra, modern coğrafyanın akademik bir disiplin olarak gelişiminde önemli olan birçok kitap ve makalenin da yazarıdır. Çalışmaları sosyal ve politik tartışmalara büyük katkıda bulunmuştur. Küresel kapitalizmin, özellikle de neoliberal biçiminin eleştirisine sosyal sınıfın ve Marksist metotların ciddi metodolojik araçlar olarak geri getirilmesine yardımcı olması ile anılmaktadır.