Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kentin Mucidi: Mezopotamya

Gwendolyn Leick

Kentin Mucidi: Mezopotamya Gönderileri

Kentin Mucidi: Mezopotamya kitaplarını, Kentin Mucidi: Mezopotamya sözleri ve alıntılarını, Kentin Mucidi: Mezopotamya yazarlarını, Kentin Mucidi: Mezopotamya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şuruppak
Mühürlerde yer alan kişi isimleri özel mülkiyetin ortaya çıktığının ve bir elit grubun oluştuğunun ya da bir grup insanın yönetimden sorumlu bulunduğunun göstergesi sayılıyor.
Sayfa 114 - ToplumKitabı okudu
Patriarkal atmosfer diyebilir miyiz ?
Erken Hanedanlık döneminde cinsiyet konusunda büyük bir ayrım mevcut.Bu, Şuruppak ve diğer bölgelerdeki mezarlıklarda açıkça görülüyor;kadınlar sol yanlarına ,erkekler sağ yanlarına dönmüş halde yatıyor.Kadının yanında öreke var; Bu, kadınların ve çocukların dokuma alanındaki önemli katkılarının simgesi. Yönetsel metinlerde kadınların görevlerinden de söz ediliyor.Charvat’a göre Uruk dönemine kıyasla kadınların statüsünde önemli bir azalma var ama kadınların sosyal statüsü hakkında hemen hiçbir kanıt yok.
Sayfa 115 - Şuruppak (Toplum)Kitabı okudu
Reklam
Ağaç listesi, en yüksek sihir gücüne sahip Ilgın ağacı ile başlıyor
Sayfa 110Kitabı okudu
Ebu Salabih ve Fara’da bulunan tabletlerdeki en eski öğütler:
(Birine) kefil olma, eline koz verirsin ... Kavgadan uzak dur,tahriklere kapılma.
Sayfa 104 - Alster (1974),s.11-18.Kitabı okudu
Reklam
Sümerce öğrenme isteğim arttı şu an
Üç bin yıl sonra bile Sümerce gerçek aydın olmanın ve bilgeliğin göstergesi sayılıyordu. Sanskritçe ve Latince gibi Sümer dili eski ve devam eden bir gelenekle bağlantılı kültürel bir değer kazandı. Çağdaş Asur bilimciler arasında bile Sümerce öğrenmiş olanlar “daha kolay“ dilleri bilenlerden daha yüksek bir statüye sahiptirler.
Aydınlanma yaşadım resmen
Mezopotamya hiçbir zaman dilsel ya da etnik olarak uyum içinde olmamıştı ve ilk metinlerde yer alan kişi isimleri o dönemde burada Sümerceden başka dillerinde kullanılmakta olduğunu gösteriyor Sümerlerin Mezopotamya’da “aniden“ belirmesi ve onların kökeni ile ilgili çok şey yazıldı.Zigguratlara öncelik tanımaları ve Sami dilinden olanlarla rekabet ve çatışma içinde bulunmaları onların dağlardan geldiğini düşündürüyor.
Sayfa 98 - III.ŞuruppakKitabı okudu
Mezopotamya’daki kent yaşamı hakkında hala çok az bilgiye sahibiz ama İnanna-İştar’la bağlantılı bir “özgür aşk“ kavramı bulunduğunu dikkate almamız gerekiyor. İbranilerin kutsal kitabında Babil’den bir çapkınlık kenti olarak söz ediliyor
Sayfa 91 - İnanna’nın Uruk’uKitabı okudu
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.