Keyfiyet Hanım

Kadriye Gencer
Şubat 2025
Banliyö Kitap

"Huzur ne güzel!" dedi, "İnsan..
2025 57. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2025 03:35
Hayır istemiyorum ya. Bitmesin diye 117 sayfayı Moliere cimri karakterleri edasıyla kısarak ama dayanamayıp uykudan uyanıp okuyup bitirmiş olduğum diğer bir harikulade sürükleyici ve bir o kadar da akıcı bink sayesinde keşfettiğim bu güzel romanın bitiş hüznüyle artık ben de bazı şeylere "Amaaaaň!" demenin gerekliliğini öğrendim, teşekkürler Keyfiyet Hanım :)
2025 14. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2025 13:09
Ablasını kaybettikten sonra babası hayalet olan , annesi günden güne solan Keyfiyet hanımın sevdiği ve sevmediği iki adam arasında senelerce sıkışıp kalması . Komşusu Telviye gibi insanlar olmalı hayatımızda her zaman yaninda olan , teselli veren , iyi bir dost ve sırdaş . Zincirlerini kıran bir kadının tam mutlu olacağım derken gerçekler ile en acı şekilde yüzleşmesi. Keyfiyet hanım; Bakır hanım ne derseniz onu deyin Macit ' in vazgeçemeyecek kadar, Ziya nın ilk durakta kaçacak kadar sevdiği kadın benim. İyi ki yaşıyorum. İyi ki çamaşır suyuna buladım ömrümü . Hal budur . Canım acı çekmiş te yaşamışım demek ... Tanrıçayla insan arası bir yerde nefesini evrene lütfederdi . Kadriye Gencer Keyfiyet Hanım ile su misali bir kitap sunmuş okurlara.
Keyfiyet Hanım, Roman İncelemesi
2026 12. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2026 16:25
Keyfiyet Hanım romanında olay ve kişiler, Türkçenin o muazzam gücünü sergilemek için kurulmuş birer sahne gibi. Elbette roman çok kuvvetli bir olay örgüsüne, sürükleyici bir anlatıma, sahici karakterlere sahip. Romanın asıl kahramanı Keyfiyet değil de yazarın elinde yeniden canlanan Türkçemiz. Kitabı okurken kendinizi Türkçenin estetik kıvrımları arasında bir yolculuk yaparken bulacaksınız. Kadriye Gencer okuru dilin saf gücüyle büyülüyor. "Karısı ezanını kaybetmiş bir minare gibi duruyordu öyle." Kitapta yer alan bu cümle bile, romanın sadece bir hikaye anlatmadığını, aynı zamanda Türkçenin imkanlarını zorlayan bir dil işçiliğine sahip olduğunu kanıtlıyor bize. Yazarın dili ne kadar katmanlı ve incelikliyse, araya serpiştirdiği ironi de o denli ferahlatıcı. Bu durum, metnin bir yük gibi omza binmesini engelliyor; aksine okurun damağında 'şekerli bir esinti' bırakıyor. Dilin yoğunluğu, ironinin zekasıyla birleşince okuma süreci bir mecburiyetten çıkıp bir keyfe dönüşüyor. Yazar, Türkçeyi bir müze eseri gibi sergilemek yerine, onu ironiyle oyunbaz bir hale getiriyor. Kelimelerin o görkemli duruşu, yazarın muzip yaklaşımıyla birleştiğinde her cümle, içinde hem kadim bir dilin ağırlığını hem de bir çocuğun şeker yerken duyduğu o ilk elden mutluluğu barındırıyor. Okur, o dil şöleninin tadını çıkarırken, birden kendini bu devasa yapının temelindeki o saf aşkla yüz yüze buluyor. Keyfiyet Hanım'ın yaşam boyu kaskatı ördüğü ve büründüğü zırh, aşkın ve gerçekliğin çarpmasıyla birden çatırdamaya başlıyor. Keyfiyet’in kabuğunu kırması, bir teslimiyet değil; aksine kendi içindeki o 'ham' ve 'öz' insana ulaşma çabasıdır aynı zamanda. Topuzu dağıldığında veya o lekesiz ayakkabıları çamura değdiğinde, aslında ruhu ilk kez nefes almaya başlıyor. Keyfiyet
Keyfiyet Hanım
2025 1. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2025 00:00
Bu kitabı okurken hikayenin bazı yerlerinde kendinizle karşılaşıyorsunuz . Kişiler tanıdık olduğu kadar özgün de. Karakter çeşitliliği ve bunların analiz derinliği idealdi. Bir de yazarımızın ilginç bir tarzı var. Kitabın isminden anlayacağınız üzere alışıldığın dışında isimler kullanıyor. Genelde Türk ve dünya klasikleri okuyan biri olarak bu farklılık hoşuma gitti. Alışıldığın dışında olan tek şey isimler değil. Özgün benzetme ve betimlemeleri yüzünüzü güldürüyor. Sürükleyici bir kurgusu var, okumanızı öneririm.
Duygu ve Düşünce