Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türklerin ve Büyük Bozkırın Kadim Tarihi

Kıpçaklar

Murad Adji

Kıpçaklar Gönderileri

Kıpçaklar kitaplarını, Kıpçaklar sözleri ve alıntılarını, Kıpçaklar yazarlarını, Kıpçaklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Putperestler için, Türkler sanki başka gezegenden gelmiş gibi görünüyorlardı. Türklerin her şeyi daha güzel ve daha iyi idi. Dolayısıyla Doğu’ da Altay “Aden”, yani “dünya cenneti”; millet ise “Ari” olarak adlandırılmıştır. Hindistan’da Şambhkala adı gibi bu ad da Türklerin vatanları için en az bin yıl ifade ve telâffuz edilmiştir; süvariler için yeni efsaneler yazılıyordu.
Eski Türklerde nehir ile, başka bir deyişle, su kavramı ile çok şey ifade edilmektedir. Meselâ, yeni doğmuş bir bebeği nehrin buz gibi soğuk suyuna daldırıp çıkartıyorlardı. Bebek hâlâ yaşıyorsa sağlıklı demekti; değilse kimse fazla üzülmüyordu. Millet sağlığını buna borçluydu! Güçlü anlamına gelen “Türk” kelimesi buradan gelmiş olamaz mı?
Reklam
Demek ki, dağların, nehirlerin ve göllerin adlarını, yani coğrafî adları inceleyerek, bir millet hakkında çok şey öğrenebiliriz. Bu da bir ilimdir. Bu bilim dalına Toponimi denilmektedir. Bu alandaki uzmanların sayısı bir elin parmaklarından biraz fazladır. Çünkü, bu alanda çalışan bir bilim adamının tarih, coğrafya, dil ve etnografya gibi ilimlerde derin bilgilere sahip olması gerekir. Hemen hemen her şeyi bilmek zorundadır.
Gerçekten antropoloji mucizeler yaratan bir bilim dalıdır. İnsan portrelerinin tam ve doğru oluşu, çalışmanın mükemmelliğini gözler önüne sermektedir. Meselâ bilgin, mazideki ünlü kişilerin bazı tasvirlerini yeniden canlandırdı. Meselâ, Rus çarı İvan Groznıy, amiral Uşakov, büyük Türk hakanı ve astronomi bilgini Uluğbek’ in portrelerini yeniden yaptı.
Çinlilerin uydurduğu elementler
Vak’anüvislerden biri Türklerin maymunlara benzediğini yazıyor. Başka bir karşılaştırma unsuru bulamadığından yazmış olabilir. Kendince güney Çin’ de yaşayan mavi maymunlarla gök mavisi gözlere sahip Türkler arasında bir çağrışım unsuru bulmaktadır.
Çin vakayinamelerinde Türklerin dış görünüşündeki farklılıklar da ifade edilmektedir. Bu bilgiler ne kadar güvenilir? Kadim Altay sakinlerinin saçlarını sarı ve gözlerini mavi olarak ifade ediyorlardı. Çince “Tükü” veya “Dinlini” demekteydiler. Bilindiği gibi Çin’de Türklerin bu dış görünüşüne sahip başka insanlar mevcut değildi.
Reklam
Altay'dan başlayan göç uzun yüzyıllar içerisinde büyüyerek tüm Avrasya'yı kapsar ve güçlü dalgalarla Avrupa'ya kadar ulaşır. Yıllar sonra bu hareket Büyük Kavimler Göçü adını alır. Ama Altaylılar henüz bu muhteşem hadiseden bihaberdir...
Gelenekler de, milletler gibi ölmez. Ancak hatıralar ölür.
Sayfa 273Kitabı okudu
İnsan, parmak izini silemeyeceği ve değiştiremeyeceği gibi geçmişinden kaçamaz. Pek çok Avrupalı halkın tarihinde mutlaka en az bir Türkçe sayfa mevcuttur. Bu sayfaları gizlemek mümkün değildir.
Sayfa 250Kitabı okudu
28 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.