Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kısa II. Dünya Savaşı Tarihi

İ̇lkin Başar Özal

Kısa II. Dünya Savaşı Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Kısa II. Dünya Savaşı Tarihi sözleri ve alıntılarını, Kısa II. Dünya Savaşı Tarihi kitap alıntılarını, Kısa II. Dünya Savaşı Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yalnız İtalya kesin o zamanlarda yürek yiyordu.
Amerika’ya gerçekleştirilen Japon saldırısının hemen ardından hem Almanya hem de İtalya ABD’ye savaş ilan ettiler. Üç devlet kazanacaklarına dair bir kumar oynamışlardı: Japonya Amerika’yı Avrupa’dan; Almanya da Sovyetler Birliğini Japonya’dan uzak tutacaktı ve dünyanın ekonomik haritasında yeni sömürge bölgeleri ortaya çıkarken Mihver Devletlerin bu üç kurucu ülkesi siyasi haritalarını isteklerine göre yeniden şekillendireceklerdi.
Sayfa 190
İkinci Dünya Savaşı boyunca Müttefikler uçakları Mihver ülkelerine 3,4 milyon ton bomba attılar. 1942 ve 1945 arasında Amerika uçakları 36,86 milyar litre yakıt üretti. Diğer bütün harcamalar da dikkate alınırsa kaçınılmaz bir sonuç ortaya çıktı: 1940’tan 1945’e kadar Amerika’nın savunma bütçesi 2 milyar dolardan şaşırtıcı bir şekilde 60 milyar dolara çıktı. İngilterenin İkinci Dünya Savaşı’nda aldığı borcun Amerika’ya olan son ödemesi olan 83,25 milyon dolar, 2006’nın son iş gününde ödendi. İngiltere, toplamda ABD’ye 7,5 milyar dolar ve Kanada’ya 2 milyar dolar borç ödedi.
Sayfa 23
Reklam
1942’de Amerikan radyolarında program yapanların dinleyicilerden şarkı isteği alıp çalmaları yasaklandı. Düşman casuslarının kodlanmış mesajlarla haberleşmek için şarkı seçimini kullanabileceği düşünülüyordu.
Sayfa 23
Ateşkes talebinde bulunan ilk İttifak Devleti, Bulgaristan oldu. Diğerleri de onu takip etti. İkinci ülke 3 Ekim 1918’de ateşkes isteyen Almanya’ydı, ardından Osmanlı ve Avusturya-Macaristan geldi.
Sayfa 27
Osmanlı ile yapılan ateşkes görüşmelerinde İngiltere kendi başına hareket etmişti. Ekim 1918 günü Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Fransa da bu oldubittiye boyun eğerek 31 Ekimde ateşkes hükümlerini onayladı. Osmanlı’nın zorlamayla imzaladığı, aslında bir barış antlaşması hükümlerine sahip ama adı ateşkes olan bir belgeydi.
Sayfa 28
En az 3 çocuk şart(!)
Almanya’da 1933’te başlatılıp savaşın sonuna kadar süren “Özgür Aşk” programı başlatıldı. Tüm Alman kadınlara mümkün olduğu kadar çok bebek sahibi olma görevi verildi. “Sağlıklı erotizm” terimini teşvik eden dergiler, posterler ve pornografik filmler üretildi. Hatta Goebbels, çocuksuz çiftlere uygulanacak özel bir vergi yasası çıkartılmasını sağladı.
Sayfa 22 - Timaş
Reklam
2. Dünya Savaşı
Başlangıçta hiç kimsenin, savaşın hangi yöne gidebileceğini kesin olarak anlamayacağını ya da yıkım ve şiddetin derecesini tahmin edemeyeceğini hatırlamakta fayda var. Bunun nedeni tek bir cehenneme dönüşen ayrı yangınlar gibi bir dizi farklı çatışma alanının birleşmesidir. Birinci Dünya Savaşı'nın yenilgisinden sonra getirilen kısıtlamaların ortadan kaldırılması için Alman çabalarına karşı Avrupa mücadelesi; Roma İmparatorluğu'nu yeniden yaratmaya hayal eden faşist İtalya'nın yarattığı çatışmalar, Asya'da beyaz olmayan halkların hakkını savunduğunu belirterek İmparatorluğu'nu kurmaya çalışan Japonya'nın verdiği savaş ve Batı Asya'da, 1941'de yeni Sovyet sistemine karşı bir sefer düzenleyen Hitler'in Almanya'sı etrafında toplanan bir komünizm karşıtı devlet ittifakı, İkinci Dünya Savaşı'nın toplamını oluşturan muharebeler silsilesidir.
Malta, Mihver Devletler için bir dikendi. Malta’daki yerüstü hedeflerin çoğunun yoğun bir bombardımanla sistematik tahribatına anca Ocak 1941’de İtalyan hava kuvvetlerinin Sicilya merkezli Alman 10. Fliegerkorps ile takviye edilmesi sonrası başlandı.
Sayfa 265
Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyetinin temelleri atılacaktı.
Reklam
Almanlar Yahudilerin soykırımını “nihai çözüm” olarak adlandırdılar. Yahudiler kurulan toplama kamplarında sistematik olarak öldürüldüler.
Sayfa 21 - Timaş
Nazilerin kullandığı bayrak Hitler tarafından tasarlandı. Kırmızı, Nazizm’in sosyal fikrini, beyaz milliyetçiliği ve siyah swastika (gamalı haç) ise “ Aryan mücadelesini” temsil etmekteydi.
Sayfa 22 - Timaş
Üzerinde kurulan baskı sonucunda Yugoslavya, 25 Mart 1941’de Üçlü Pakt’a katılmayı kabul etmek zorunda kaldı.
Sayfa 166
1 Ağustostaki bir toplantı sırasında Hitler kesin direktif verdi: “İngiliz hava gücünü gökyüzünden silin!”
Sayfa 152
Versailles antlaşması askeri açıdan da Almanya’yı yok etti.
Sayfa 63
177 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.