Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rousseau, Kant ve Hegel'den Foucault ve Derrida'ya

Kıta Avrupası Felsefesine Giriş

David West

Kıta Avrupası Felsefesine Giriş Gönderileri

Kıta Avrupası Felsefesine Giriş kitaplarını, Kıta Avrupası Felsefesine Giriş sözleri ve alıntılarını, Kıta Avrupası Felsefesine Giriş yazarlarını, Kıta Avrupası Felsefesine Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
480 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitap öncelikle okuyucuya Analitik Felsefe ile Kıta Felsefesi arasındaki belirgin farkları açıklıyor. Daha sonra Batı Toplumlarının, Ortaçağın dogmatik toplum anlayışından gelişmiş ve modern topluma evrilmesi sürecinde etkili olan olayları ve düşünceleri ana hatlarıyla belirliyor. Kıta Felsefesinin baş aktörleri Hegel, Marx, Kierkegaard, Nietzsche Husserl, Heidegger, Sartre, Gadamer, Habermas, Derrida, Foucault, Lyotard ve Baudrillard'ın bu felsefi anlayışa katkılarını  ve onların düşünce akımlarını açıklıyor. Kıta felsefesini merak edenler için öğretici bir kitap.
Kıta Avrupası Felsefesine Giriş
Kıta Avrupası Felsefesine GirişDavid West · Paradigma Yayınları · 202066 okunma
Badiou'nun hakikat tanımı
Hakikatler/doğrular özneler tarafından inşa edilmez, keşfedilir. Dahası, hem hakikatler hem de olaylar şu ilave anlamda da subjektiftirler: Onlar ilk etapta gerçek özneler oluşturulmasına hizmet ederler; bu minvalde bilimin gerçek özneler oluşturmasına. Yalnızca belirli olaylara bağlılıkları yoluyladır ki insanlar hakiki özneler haline gelmek için saf hayvani bireyselliklerini aşarlar: 'Özne hakikat olayına aktif bağlılık dışında hiçbir şeydir. Bu da demektir ki, özne hakikatin militanıdır.
Sayfa 432Kitabı okudu
Reklam
Zizek'in insana olan açısı
Zizek'in pozisyonu anti-hümanisttir çünkü o öznenin temelde yabancılaşmış, parçalanmış ve bu sebeple güvenilemez doğasında ısrarlıdır.
Sayfa 422Kitabı okudu
Zizek'in modern kültür tanımı
Multikültüralizm temel pozisyonunu, insani hayatın temel kontekstlerinin indirgenemez şekilde tikel ve mukayese edilemez, dolayısıyla modernizmin ve rasyonalizmin evrensel ilkeleri ve değerlerine bağışık organik kültürel komüniteler oldukları ilkesinden devşirir. Bu sebeple, Zizek'in ifadesiyle multikültüralizm aslında 'mesafeli ırkçılık'tan başka bir şey değildir.
Sayfa 418Kitabı okudu
Agamben'in bare-life (çıplak hayat) modeli
"Egemenlik alanı katil olunmaksızın ve kurban kutsanmaksızın öldürme izninin verildiği hayattır ve kutsal hayat -yani öldürülmeyebilen fakat kurban da edilmeyen hayat- bu alana hapsedilmiş hayattır." Bu manada, "çıplak hayatın üretimi egemenliğin ilk aktivitesidir."
Sayfa 411Kitabı okudu
Modernizm eleştirisi
'insanî vasiyet ve kontrolü arttırmayı amaçlayan bir akla doğru olan bu modern yönelimin sınırı yoktur.' O, her ne kadar doğa üzerinde büyük güç kazandırmış ve insan toplumlarının karmaşıklığında dramatik bir artışa yol açmış olsa da, ötekini tanıma veya ötekine saygı göstermede sistematik bir başarısızlıkla lekelenmiştir.
Sayfa 396Kitabı okudu
206 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.