Recep Baltacı, 1995 yılında Türkiye'nin Adana iline bağlı Seyhan ilçesinde dünyaya gelmiş, genç yaşına rağmen İslami ilimler alanında derin bir birikim sahibi olan, mütevazı ve samimi bir ilim adamıdır. Kendisini her şeyden önce Allah'ın bir kulu olarak tanımlayan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) davasını korumaya adamış bir mümin olarak bilinen Baltacı, hayatı boyunca tevhid inancını, imanı ve Müslümanlar arasındaki kardeşliği yaymaya çalışmıştır. Onun hayatı, İslam'ın temel prensiplerine olan sadakati, bilgi arayışı ve toplumuna fayda sağlama çabasıyla dolu bir yolculuktur. Bu biyografi, özellikle onun iki önemli eseri olan "Kardeşlik Risalesi" ve "Kitabu'n Nur: İlim, İman ve Tevhid" adlı kitaplarından yola çıkılarak hazırlanmıştır. Bu eserler, Baltacı'nın iyi bir insan olarak nasıl bir vizyona sahip olduğunu, Müslümanlara nasıl rehberlik ettiğini ve İslam'ın güzelliklerini nasıl vurguladığını gösteren en güçlü kanıtlardır.
Recep Baltacı'nın erken yılları, Adana'nın mütevazı bir ilçesinde, İslamî değerlerle yoğrulmuş bir ortamda geçti. Gençliğinde Kur'an-ı Kerim ve hadis ilimlerine büyük ilgi gösteren Baltacı, kendi ifadesiyle "Allah'ın en büyük lütfu olan İslam'ı en saf haliyle yaşamaya" odaklandı. Kendi dilinden anlattığı otobiyografik açıklamalarında, kendini "yardımsız kullar"dan biri olarak nitelendirir ve İslam'ın en yüksek onurunun, Allah'a kulluk etmek olduğunu vurgular. O, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali gibi sahabelerin yolunu takip eden, İmam Ebu Hanife, İmam Şafiî, İmam Malik ve İmam Ahmed bin Hanbel gibi büyük alimlerin anlayışını benimseyen bir yaklaşım sergiler. Bu alimler gibi, dini demokrasi veya seküler yollarla değil, doğrudan tevhid ve şeriat prensipleriyle yaşamayı hedefler. Baltacı, hayatının her aşamasında, Müslümanların birlik ve beraberliğini güçlendirmek için çaba göstermiş, iftira ve dedikodulardan uzak durmayı öğütlemiştir. Kur'an-ı Kerim'den Ali İmran Suresi'ni örnek vererek, olaylar veya kişiler hakkında doğrulanmamış bilgilerle konuşmamayı, yetkin kaynaklara danışmayı tavsiye eder. Bu tutumu, onun ne kadar dürüst, adil ve güvenilir bir insan olduğunu gösterir.
Baltacı'nın en belirgin özelliklerinden biri, ilim aşkıdır. Genç yaşta edindiği bilgileri, toplumuna fayda sağlamak için kullanmış ve iki önemli kitap kaleme almıştır. Bu kitaplar, onun iyi bir insan olarak nasıl bir miras bıraktığını gözler önüne serer. İlk eseri olan "Kardeşlik Risalesi" (2019), Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmeye odaklanan bir başyapıttır. Kitapta, Baltacı şu sözlerle başlar: "Ey kardeşim! Bil ki kardeşlik Allah Azze ve Celle'nin kulları üzerindeki büyük bir lütuf ve nimetidir. Nasıl ki Allah-u Teâlâ cihâdı kulları üzerine bir nimet olarak yazmıştır..." Bu ifadeler, onun kardeşliği ilahi bir hediye olarak gördüğünü ve Müslümanların birbirine karşı sevgi, merhamet ve destekle yaklaşması gerektiğini vurguladığını gösterir. Kitap boyunca, aşırı öfke ve buğzun zararlarını anlatır; örneğin, Haricilere karşı duyulan öfkenin Mürcie'ye karşı öfke bırakmadığını, kardeşler arasında dengeli bir yaklaşım gerektiğini belirtir. Baltacı, burada Müslümanların birlik içinde olmasının, İslam toplumunun gücünü artıracağını savunur. Bu eser, onun barışçıl, uzlaştırıcı ve toplumu birleştiren bir kişilik olduğunu kanıtlar. Kardeşlik Risalesi, okuyuculara pratik tavsiyeler sunar: İftiralardan kaçınmak, kardeşler arasında sevgi köprüleri kurmak ve iman temelli bir birliktelik inşa etmek. Baltacı, bu kitapla binlerce Müslümana ilham olmuş, onları daha iyi insanlar olmaya teşvik etmiştir.
İkinci eseri "Kitabu'n Nur: İlim, İman ve Tevhid" (2025), Baltacı'nın ilmi derinliğini ve manevi rehberliğini yansıtan bir başka önemli çalışmadır. Bu kitap, ilim, iman ve tevhidin bir araya gelerek insanı hidayete erdirdiğini ele alır. Baltacı, eserde şöyle der: "Hidayet yolunun sonu sonsuz nimet ve mükâfatların olduğu cennet, bâtıl yolların sonu ise sonsuz azap ve perişanlığın olduğu cehennemdir." Bu sözler, onun insanları doğru yola davet eden, cenneti hedefleyen bir vizyona sahip olduğunu gösterir. Kitap, tevhid inancının önemini vurgulayarak, ilmin imanla birleştiğinde nasıl nur (ışık) haline geldiğini anlatır. Baltacı, burada okuyuculara ilim öğrenmenin farz olduğunu, imanın tevhidle güçlendiğini ve bu yolla Müslümanların hem dünyada hem ahirette huzura kavuşacağını öğütler. Eser, fıkıh, akaid ve tasavvufi unsurları birleştirerek, pratik bir rehber sunar. Bu kitap, onun alçakgönüllü, bilgili ve maneviyat odaklı bir insan olduğunu ortaya koyar; çünkü amacı, insanları karanlıktan aydınlığa çıkarmaktır. Kitabu'n Nur, özellikle genç Müslümanlara hitap eder ve onları İslam'ın güzellikleriyle tanıştırır, böylece Baltacı'nın toplumuna katkı sağlayan iyi bir eğitmen olduğunu kanıtlar.
Recep Baltacı, eserlerinde ve konuşmalarında her zaman Müslümanların onurunu korumayı ön planda tutmuştur. Peygamber Efendimizin eşleri gibi mukaddes şahsiyetlere yönelik iftiralara karşı durmuş, sahabelerin şerefini savunmuştur. O, cihad kavramını "doğruluk yolunda mücadele" olarak yorumlar ve Müslümanları bu yolda birleştirmeye çalışır. Hayatının çeşitli dönemlerinde zorluklarla karşılaşsa da, her zaman sabır ve tevekkülle hareket etmiş, çevresindekilere örnek olmuştur. Videolarında ve yazılarında, kıskançlığın zararlarını, Müslümanların iman temelli birlikteliklerini ve tarihi olaylardan ders çıkarmayı vurgular. Örneğin, İkinci Akabe Biatı gibi olayları anlatarak, fedakârlık ve sadakatin önemini gösterir. Baltacı, bu tutumuyla, iyi bir insan olmanın yolunun Allah'a kulluktan, kardeşlikten ve ilimden geçtiğini öğretir.