Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar

Kitle İletişim Kuramları

Levent Yaylagül

Kitle İletişim Kuramları Gönderileri

Kitle İletişim Kuramları kitaplarını, Kitle İletişim Kuramları sözleri ve alıntılarını, Kitle İletişim Kuramları yazarlarını, Kitle İletişim Kuramları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...kitleler kapitalizm ve kapitalistlerin kontrol ettiği kültür endüstrileri tarafından kolayca aptallaştırılabilirler.
Pozitivizm özgürlük için gerekli olan eleştirel akıldan yoksundur. Özelikle kültürün endüstrileşmesi ile birlikte popüler kültür/kitle kültürü insan bilincinin parçalanmasını, tek tipleşmesini ve tüketim kültürünün egemen olmasını sağlamıştır. Bu parçalı bilinç insanın özgürleşmesinin önündeki engellerden biridir.
Reklam
Amaç özgürlüğü geliştirmek olmalıyken rasyonalite kapitalist artı değeri artırmanın ve insanı köleleştirmenin bir aracı haline gelmiştir.
Medya, yer verdiği olay ve olgulara belli anlamlar yükleyerek biçim vermekte ve böylece egemen sınıfın ideolojisinin topluma yayılmasını sağlamaktadır.
Popüler kültür ise kitle kültürünün bir parçası olarak kitle iletişim araçlarıyla popüler hale getirilen kültürü ifade etmek için kullanılmaktadır. Böylece popüler kültür kapitalizmin, kitle iletişim araçlarıyla yaydığı ve toplumu oluşturan kitlelerin beğenisi haline getirdiği yapay bir ticari ve tüketim kültürüdür. Standartlaşmıştır, fantezilere dayanır, risk almaz ve mevcut sistemin çıkarına göre belirlenir. Böylece popüler kültür aracılığıyla sunulan eğlence, tüketim ve bireysel kaçış yoluyla varolan eşitsiz toplumsal ilişkiler yeniden üretilir.
Medya bazı olaylara yer vererek ya da bazı olayları görmezden gelerek toplumun gündemini ve kamuoyunu oluşturur. İnsanlar medyanın yer verdiği ve gündeme getirdiği olaylar hakkında bilgi ve fikir sahibi olurken medyanın yer vermediği olay ve olguları öğrenmeyeceklerdir.
Reklam
Kitle iletişim araçlarının gelişimi ile dünya, küresel büyüklükte bir köye dönüşmüştür. Böylece dünya küçülmüş ve birbirine bağlanmıştır. Dünyanın her tarafı görüntülerle ve mesajlarla kaplanmıştır. Köylerde nasıl herkes her şeyden haberdar oluyor ve herkesi tanıyorsa, televizyon sayesinde de dünyanın her yerindeki olaylardan anında haberdar olmak mümkün hale gelmiştir. Uydu haberleşmesinin gelişmesi zaman ve mekan farklarını ortadan kaldırmıştır.
Oysa, teknoloji tarafsız değildir. Egemen güçlere hizmet eder.
Kitle iletişim süreci ile toplumsal yapı karşılıklı etkileşim içerisindedir. Medya hem bu toplumsal yapının bir parçası olarak ondan etkilenir hem de bu toplumsal yapıyı etkiler.
Kendi belamızı kendi ellerimizle buluyoruz
Medyanın insanlara ne yaptığı sorunundan öte, insanların medya ile ne yaptığı...
Reklam
Medya her yerdedir ve insanların medyanın sunduğu mesajlardan kaçması mümkün değildir.
İletişim bir toplumsal ilişki biçimidir.Tarihsel olarak belirlenmiştir ve üretim güçlerinin gelişim düzeyine bağlı olarak toplumdaki egemen güç ve iktidar mücadelelerinden soyutlanamaz. İletişim, toplumsal olarak varolmanın koşuludur. Toplumu bir arada tutan ve kültürün biriktirilmesini ve aktarılmasını sağlayan çok önemli bir faaliyettir.
...bütün araştırmacılar ya egemen ekonomik ve siyası düzeni eleştirir ve onun değişimini savunur ya da varolan düzeni savunarak onun güçlenmesine çalışır. Bunun için, sıkça dile getirilen bilimsel tarafsızlık sadece bir kuruntudur.
Çünkü varolan egemen kurumlar toplumsal değişmeyi değil, kendi iktidarlarını pekiştirecek araştırmalar yapılmasını isterler.
Kitle insanı gittikçe yalnızlaşmakta, yalnızlaştıkça kitle iletişim araçlarına daha bağımlı hale gelmekte ve medyada gördükleri onun gerçek deneyimi olmaktadır.
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.