Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitleler Psikolojisi

Gustave Le Bon

Kitleler Psikolojisi Gönderileri

Kitleler Psikolojisi kitaplarını, Kitleler Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Kitleler Psikolojisi yazarlarını, Kitleler Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlığın en birinci gerçek zorbaları daima ölülerin ruhları, yahut kendi kendisine yarattığı hayallerdir.
Sayfa 123 - Alter YayınlarıKitabı okudu
Gizli bir topluluk bir despotu devirebilir, fakat böyle bir topluluk iyice yerleşmiş bir inanca ne yapabilir?
Sayfa 123 - Alter YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Genel inançlar sayesinde her devrin adamları, boyunduruğundan kurtulamadıkları ve her zaman kendilerini birbirine benzeten bir takım Ananeler, fikirler, adetler şebekesiyle çevrili bulunurlar. En bağımsız zeka böyle bir boyunduruktan kurtulmayı düşünmez. Ruhlar üzerine bilinç dışı yapılan Baskı kadar gerçek Baskı olamaz. Çünkü kendisiyle mücadelenin mümkün olmadığı Baskı budur. Tiber, Cengiz Han, Napolyon hiç şüphesiz müthiş baskıcıydı. Fakat Musa, Buda, İsa, Muhammed, Luther, mezarlarının altında oldukları halde, ruhlar üzerine büsbütün başka şekilde ve daha derin bir Baskı yapmışlardır.
Sayfa 123 - Alter YayınlarıKitabı okudu
bir genel inancın yeniden kurulması, yerleşmesi büyük zorluklara uğrar; fakat bir kere yerleştikten sonra uzun süre için yenilmez bir güç kazanır ve felsefi olarak ne kadar yanlış olsa da yine en seçkin zekalara kendisini kabul ettirir. Yakından bakıldığında, Moloch'un efsaneleri kadar barbar olan dini efsanelere Avrupa kavimleri on beş asır müddetle tartışma kabul etmez gerçekler gözüyle bakmadılar mı? Yarattıklarından birinin itaatsizliğinden dolayı intikam almak için kendi oğluna müthiş işkenceler yapan bir ilahın efsanesindeki saçmalık, asırlarca farkedilmedi. En büyük dahiler, Galilee'ler, Newton'lar, Leipniz'ler böyle bir efsanenin doğru olup olmadığının tartışabileceğini bir an bile düşünmediler. Genel inançla oluşan bu çeşitli hipnozlardan doğan afsunlanmanın, bundan daha iyi örnekleri olabilir mi? Ayrıca zekamızın ne kadar aşağı bir seviyede bulunduğunu da göstermez mi?
Sayfa 112 - Alter YayınlarıKitabı okudu
Medeniyet unsurlarını değiştirmeye zorlanmadan inançlarını değiştirmek henüz hiç bir kavme nasip olmamıştır.
Sayfa 121 - Alter YayınlarıKitabı okudu
Buda, İsa, Muhammed, jeanne d'Are, Napolyon gibi, insanlar sevk ve idare ediciler nüfuzun bu yüksek çeşidine sahip idiler. Özellikle bu çeşit nüfuz ile kendilerine itaat edilmeyi sağladılar. İlahlar, kahramanlar ve inançlar kendilerini kabul ettirirler ve tartışma edilemezler, edildikleri anda da ortadan silinirler.
Sayfa 110 - Alter YayınlarıKitabı okudu
Reklam
dünyaya kılavuzluk eden zekadır ama bu kılavuzluğu çok uzaktan yapar. Mekanizma etkisiyle fikirler zafer kazandıklarında, onları ortaya atan düşünürler çoktan toprak olmuşlardır.
Sayfa 107 - Alter YayınlarıKitabı okudu
Kitleler delil ve ıspatlarla değil, modellerle sevk olunurlar.
Sayfa 105 - Alter YayınlarıKitabı okudu
"Hayvanlar gibi insanlar da yaradılıştan taklitçidir. Taklit, insan için bir ihtiyaçtır. Yeterki taklit kolay olsun.
Sayfa 105 - Alter YayınlarıKitabı okudu
Fikirler, hisler, heyecanlar, inançlar kitleler üzerinde, mikropların sirayeti kadar kudretli tesirlere sahiptirler. Bu hadise bir sürü halinde bulundukları zaman hayvanlarda da görülebilir.
Sayfa 104 - Alter YayınlarıKitabı okudu
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.