Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kızıma Atatürk'ü Anlatıyorum

Toktamış Ateş

Kızıma Atatürk'ü Anlatıyorum Sözleri ve Alıntıları

Kızıma Atatürk'ü Anlatıyorum sözleri ve alıntılarını, Kızıma Atatürk'ü Anlatıyorum kitap alıntılarını, Kızıma Atatürk'ü Anlatıyorum en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Almanya'da Hitler'in zulmünden kaçan öğretim üyelerinin büyük bir bölümü Türkiye'ye geldi. Oysa ki bu insanlar, ABD başta olmak üzere, bir sürü ülkeden davet edilmişlerdi. Bir otoriter rejimden kaçarken, bir başka otoriter rejimin hüküm sürdüğü bir ülkeye giderler miydi?"
'Size kumandanlarımızı takdim ediyorum,' diye başlamıştı konuşmasına. 'Onlar büyük bir zafer kazandılar. Fakat onların yaptıkları şey sadece sizlerin, ögretmenlerin önünü açmak içindir. Asıl zaferi sizler, ögretmenler cehalete karşı savaşta kazanmasıdır.
Reklam
Daha ileriki yıllarda kendisine doğum günü sorulduğu zaman, Türk Devrimi'nin başlangıç noktası olan 19 Mayıs tarihinin, doğum günü olduğunu söylerdi. Bunu biz de kabul edebiliriz.
Tarihte büyük adamların ve rastlantıların çok önemli 'etkileri' vardır. Fakat tarihin gidişini 'belirleyen' asıl faktör toplumların alt yapısıdır.
Latife Hanım Atatürk'e layık bir eşti. Atatürk'ten ayrıldıktan sonra, kendini unutturdu. O büyük insanın eşi olmuş olmanın sorumluluk ve bilinci içinde, kendi kabuğuna çekildi. İstanbul'un mütevazi bir semtinde; Fatih'te, yalnız başına bir ömür sürdü. Mezarı da Edirnekapı Şehitliği'ndedir.
ahahhahaha siz o isi unutunnnn
"Bizdeki İslam şeriatçıları, Mustafa Ke­mal'i karalamak için ellerinden geleni yapar­lar. Sırasında yalan söylerler, sırasında tarihi tahrif ederler.”
Reklam
"Almanya'dan gelen hocalardan biri, Prof. Hirsch 'Hitler'in başbakan olduğu ülkenin va­tandaşı olmaktansa, Atatürk'in ülkesinin va­tandaşı olurum,' demiş ve Alman vatandaşlı­ğından çıkarak Türk vatandaşı olmak için başvurmuş. Tabii dilekçesi hemen kabul edil­miş. O dönemde Almanya'dan gelen öğretim üyelerine, Türk ögretim 'üyelerinin iki katı maaş ödenirmiş. Tabii Prof. Hirsch de çift maaş alıyormuş. Ama Türk vatandaşı olarak ilk maaşını almaya gittiğinde, eski maaşının yarısını aldığını görmüş. Doğru muhasebe müdürüne gitmiş. Kah­veler söylenmiş, durumu anlatmış. Müdür, 'Yapılan işlem doğru hocam,' demiş. 'Siz artık Türk vatandaşı olduğunuz için, Türk hocalar ne maaş alıyorsa, o kadar maaş alacaksınız. Prof. Hirsch itiraz etmiş. 'Hiç öyle şey olur mu?' demiş, 'ben ona göre bir yaşam tarzı kurdum. Ev kirası, hizmetçiye ödediğim para vs. çok tutuyor. Bu maaşla geçinemem..." Gülmüş muhasebe müdürü, 'Doğrusunuz hocam' demiş. 'Ama Türk olmak kolay değil…”
“Gelişen devrimler arasında da; hukuk ala­nında yapılan düzenlemeleri, eğitim alanında yapılan devrimleri ve toplumsal yaşamla ilgi­li devrimleri anlıyorum."
- Herhalde biraz da Lozan Barış Anlaşma­sı'ndan söz edeceksin. Çünkü bu anlaşmayı çok önemsediğini biliyorum. "Haklısın güzel kızım. Lozan Barış Anlaş­ması'nı çok önemsiyorum. Zira bu anlaşma­nın müzakerelerinde ve sonuçlarında, Türki­ ye'nin 'kararlılığını' ve 'sarsılmaz iradesini' görüyorum. Ayrıca unutma
‘Onlar büyük bir zafer kazandılar. Fakat onların yaptıkları şey sadece sizlerin, öğretmenlerin önünü açmak içindir. Asıl zaferi sizler, öğretmenler cehalete karşı savaşta kazanacaksınız.'
Reklam
Bir akşam Ayşegül, "Babacığım" dedi, "bizler Atatürk'ü çok seviyoruz. Ülkemizi düş­ man işgalinden kurtarmış ve padişahlık yöneti­ mine son vererek Cumhuriyet'i ilan etmiş. Nasıl oluyorda, bazı insanlar Atatürk'ü sevmiyorlar? Böyleleri var mı?"
Bazı yazarlar, ulusal kurtuluş savaşımızın İngiltere'ye karşı değil, Yunanistan'a karşı yürütüldüğünü söylüyorlar. Doğru mu? "Hiç doğru olur mu, yavrum? Bunu dile getirenlerin amacı, bu savaşı ve sonunda kazanılan büyük zaferi gölgelemek. Akılları sıra böyle davranmakla, Atatürk'ü de küçük düşürmeye çabalıyorlar. Oysa ki kendilerini küçük düşürüyorlar. Böyle diyenlere şunu sormak gerek: Madem ki ulusal kurtuluş savaşımız Yunanlılara karşı yapılmıştı, o halde savaş sonrasında Mudanya'da mütareke görüşmeleri yapılırken, Yunan temsilcileri neredeydi? Türkiye Büyük Millet Meclisi ve ordularını temsil eden İsmet Paşa'nın karşısında sadece İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilcileri vardı. Ayrıca, silah bırakışmasını imzalayanlar arasında da Yunanistan yoktu. Eğer salt Yunanlılarla savaşılmış olsaydı, sadece Yunanistan delegesi olması gerekmez miydi? Hadi bunu bir yana bırakalım; en azından, delegeler arasında Yunan delegesi bulunması gerekmez miydi?
alfabemizi neden değiştirdik?
Türkçe, Arap alfabesiyle yazılması çok zor bir dil. Çünkü sesli harfleri yok Arap alfabesinin. Kelimenin ne olduğunu, cümlenin gelişinden anlamak gerek. Oysa ki Latin alfabesi temeline dayanan Türk alfabesiyle, her şeyi yazmamız mümkün. Ayrıca Türk alfabesiyle okuma yazmayı öğrenmek çok kolay.
Tarihte hiçbir devlet kurucusu, devletinin kurulduğu günü çocuklara bayram olarak armağan etmemiştir. Gene aynı biçimde, kurduğu devleti 'gençliğe' armağan eden bir başka devlet bakanı yoktur. Ayrıca unutma ki; Samsun'a ayak bastığı günü ise, 'Gençlik Bayramı' olarak kabul etmiştir."
'Gerek askerlik yaşamım, gerek siyasal yaşa­mımın tüm devirlerini ve aşamalarını oluştu­ran savaşımlarımda, sürekli temel ilkem, ulu­sal iradeye dayanarak, milletin ve vatanın ge­reksinimini duyduğu amaçlara yürümek olmuştur!..'
160 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.