Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Korsan Ütopyaları

Peter Lamborn Wilson

Korsan Ütopyaları Hakkında

Korsan Ütopyaları konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
10/10
1 Kişi
8
Okunma
Beğeni
411
Görüntülenme

Hakkında

'Korsan' denilince akla kötü şeyler geliyor ama aslında en parlak dönemlerini 16. yüzyılda yaşayan, Akdeniz ve Atlantik'in batı kıyılarını haraca kesen, İngiltere, İrlanda, İzlanda'ya kadar akınlar yapıp, Londra'nın Thames Nehri'ne kadar girmekten çekinmeyen Faslı ve Cezayirli korsanlar gerçekten çok ilginç bir topluluktu. Çoğu Avrupalı, özellikle de Hollanda kökenli olan bu korsanlar, Müslümanlığı kabul ederek "Dönme" oluyorlardı. Barbaros'tan Murat Reİs'e kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü kaptan-ı deryaları hep bu "dönme" denizcilerdi. Osmanlı onları, onlar da Osmanlı'yı kullanarak, yüzlerce yıl Akdeniz'e egemen oldular. Özgürlüklerine tutkun bu denizcilerin en ünlü sığınağı Atlantik kıyısındaki Sale, bugünkü Rabat kentiydi. Sale ve ele geçirdikleri diğer kentleri bir tür cumhuriyet ve demokrasi olarak örgütleyen korsanlar, yönetimi komünler, yani divanlar aracılığıyla sağlar, başkanlarını da seçimle belirlerlerdi. Korsan gemileri gerçek birer cumhuriyet, her gemi ya da filo bağımsız bir yüzen demokrasiydi. Özellikle öne çıkan Sale Cumhuriyeti'nin İngiltere, Amerika ve Fransa'daki devrimlerden önce gelmesine dikkat çekilen bu kitapta, demokrasi ve cumhuriyetin tarihsel gelişim sürecini Sale, İngiltere, Amerika, Fransa şeklinde değiştirmeli miyiz, diye soruluyor. Avrupalılar için biraz utanç verici bir fikir olsa da, demokrasinin ataları Mağribi korsanlar ile İslamiyet'i sonradan kabul edenler olabilir mi? Korsanlar, demokrasi, cumhuriyet üzerine aykırı fikirler, kışkırtıcı değerlendirmeler... (Arka Kapak)
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: Ocak 2005Yayınevi: Aykırı YayınlarıOrijinal Adı: Pirate Utopias
ISBN: 9789756154007Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Peter Lamborn Wilson
Peter Lamborn WilsonYazar · 5 kitap
Peter Lambert Wilson (1945-). Hakim Bey takma adıyla tanınan Amerikalı anarşist yazar. Kolombiya Üniversitesindeki eğitimi sonrası Ortadoğu, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Nepal'i de içeren seyahatlerde bulundu. Batı Bengal'de Tantra üzerine çalıştı ve Sufi tekkelerini ziyaret etti ve Sufi üstatlarla görüştü. 1971'de New York'daki Marsden Foundation'un bursuyla Nimetullahi tarikatı üzerine bir araştırma yaptı. Wilson, Amerikalı mistik Nobell Drew Ali'nin 1913'lerde Afro-amerikalıların aslen Mağribi ve Müslüman oldukları iddiasıyla kurduğu Amerika Mağribi İlim Mabedi'nin (Moorish Science Temple of America) uzantısı olarak kurulan Amerika Mağribi Ortodoks Kilisesi'ne (Moorish Orthodox Church of America-MOC) 60'larda üye olduktan sonra Hakim Bey adını almıştır. İsim Fatımi-Nizari halifesi Hakim Billah'a dayanır ve hikmet sahibi, bilge kişi anlamlarına gelmektedir. 1964'te Beatnikler ve Mağribi sufiler tarafından kurulan Amerika Mağribi Ortodoks Kilisesi İsmaililik, Çiştiye ve Bektaşilik etkilerinin yanı sıra Tantra ve Tao felsefesini de bünyesinde barındıran eklektik bir yapı sergiler. 1974 ve 75'de World of Islam Festival'i için danışmanlık görevinde de bulunan Hakim Bey, 1974'den İran İslam Devrimi'nin gerçekleştiği yıllara kadar Seyyid Hüseyin Nasr'ın kurucusu olduğu İran Kraliyet Felsefe Akademisi'nde çalışmış, akademinin Sophia Perennis dergisinin editörlüğünü yürütmüştür. Devrimin gerçekleştiği 1980'de Amerika'ya döner. Bu tarihten sonra Rene Guenon, Frithjof Schuon gibi yazarlar etrafında gelişen Tradisyonalist ekolden uzaklaşarak anarşist-sitüasyonist düşünce ile heterodoks İslam ve neo-paganizm karışımı bir düşünce sistemini Ontolojik Anarşizm kavramı altında geliştirip, sözcülüğünü yapar. Şiirsel metinleri ve şiirleri ilkin P.A.N., Panthology 1, 2 ve 3; Ganymede; Exquisite Corpse gibi yayınlarda görüldü. Bey'in The Chronicles of Qamar: Crowstone adlı bir de romanı bulunmaktadır.