Tanrı'nın Nefesi mi? Aklın Sesi mi? Neyin Nesi?

Kuantum

Cengiz Yalçın
Şubat 2015
Akılçelen Kitaplar

2018 87. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2018 16:47
Zaman zaman farklı konularda okumak, rutininizi değiştirip sizi canlandırabileceği gibi özellikle teknik konularda okuyorsanız, bir sonraki tanıdık türde olan bir kitabı olağandan daha hızlı okumanıza da yarıyor. Kuantum fiziği, özellikle son yıllarda bilim-kurgu romanları, felsefi tartışmalar, dinlere yeni yorumlar getirme ve/veya anlamlandırma noktasında çok ilgi çeken bir alan hâline geldi. Gördüğünüz kitap bu konulara bilimin penceresinden bakmakla birlikte kuantum fiziğinin diğer sahalardaki etkisine de kısmen değiniyor. İyi, ufuk açıcı ve bilgilendirici bir kitap olmasına karşın, arka kapak yazısındaki iddiasına pek uyduğunu söyleyemem. Kitapta kuantumun herkesin anlayabileceği bir dilde anlatıldığı savı çok iddialı ancak kanaatimce öyle değil. Bu kitabın güzel olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kuantum, fotonlar, elektronlar, ışınlanma, klasik fizik ile mukayesesi gibi konularda bilgiden dolup taşıyor adeta. Ancak temel fizik bilgisi, bazı noktalarda aktarılanları anlamakta yetersiz kalabilir. Bu konuda sınırlı da olsa mesaisi olan okur için çok aydınlatıcı olacaktır. Ancak herkese hitap ettiğini söylemek mümkün değil. Bir başlangıç kitabı olmasından ziyade, konuyla ilgili ikinci ve hatta üçüncü basamakta okunduğunda çok daha faydalı olacağı kesin.
Bilim
2021 4. kitabı
Kitap sizi terimlere boğmadan en basit anlamlariyla gündelik hayatımizda fizikle ve kuantum fiziği ile nasıl ic ice olduğumuzun farkındalığını yaratiyor. Bu farkındalık basit bir farkındalık olmamakla beraber hayata bakıs açınızı evrene bakış açınızı degistirecek nitelikte. Cengiz Hocamiz bizi sıkmadan düşüncelerimize dokunuşlar yapmis. Kesinlikle ikinci kez üzerinden geçeceğim bir kitap.
2020 22. kitabı
Kitap fizikle pek ilgisi olmayanların bile kuantum mekaniğini genel anlamda anlayabileceği sade ve akıcı bir dille yazılmış. Yazarın ara ara yaptığı şahsi yorumları kitaba ayrı bir boyut katmış. Yazar, evrensel kanunların tanrının bize fısıldamaları olduğunu ve tanrıyı bu fısıldamalar ile bulabileceğimizi sık sık dile getirmiş. Türkçe kaynağın ve kitabın az olduğu bir konuda herkesin anlayabileceği bir kitap olması takdire şayan.
Bilim